در آخرین موضع گیری در این زمینه مجلس نمایندگان آمریکا روز چهارشنبه (16 اکتبر) قطعنامهای را در محکومیت تصمیم ترامپ برای خارج کردن نیروهای آمریکایی از شمال سوریه تصویب کرد.
این قطعنامه با 354 رأی موافق در برابر 60 رأی مخالف به تصویب رسید.
در این قطعنامه تاکید شده است، مجلس نمایندگان آمریکا تصمیم ترامپ برای خارج کردن نیروهای آمریکایی از شمال سوریه را محکوم می کند.
اعضای مجلس نمایندگان آمریکا در این قطعنامه از دولت این کشور خواستند از شبه نظامیان کرد سوریه حمایت کند.
در این قطعنامه از ترکیه نیز خواسته شده است فورا عملیات نظامی خود را در شمال سوریه متوقف کند.
ارتش ترکیه از چهارشنبه هفته گذشته به بهانه «مقابله با تروریسم» و «پاکسازی مرز سوریه و ترکیه» از حضور شبه نظامیان کُرد که آنکارا آنها را تروریست میداند، به شمال سوریه حمله کرده است.
این عملیات پس از خروج نظامیان آمریکایی از شمال سوریه با دستور ترامپ آغاز شد. اقدامی که راه را برای آنکارا جهت انجام عملیات نظامی باز کرد.
کُردهای سوریه این اقدام آمریکا را «خنجر از پشت» توصیف کردند.
بدین ترتیب مشخص می شود که ترامپ نگاه کاملا ابزاری به متحدان منطقه ای خود مانند کردهای سوریه داشته و صرفا تا زمانی با آنها همراهی می کند که در راستای منافع واشنگتن باشد.
قانونگذاران کنگره به ویژه دموکرات ها با انتقاد شدید از دونالد ترامپ معتقدند که این کار به معنای پشت کردن به متحدان، بی اعتبار کردن آمریکا در زمینه اجرای تعهدات خود و از همه مهم تر بی اعتمادی فزاینده متحدان و شرکای واشنگتن بوده و موجب دوری آنها از آمریکا و تلاش برای نزدیکی به دیگر قدرت های بین المللی مانند روسیه و چین خواهد شد.
با این حال ترامپ همواره از این اقدام خود دفاع کرده و آن را در راستای منافع آمریکا برای خارج شدن از جنگ های بیهوده تلقی کرده است.
ترامپ در کنفرانس خبری مشترک با رئیس جمهور ایتالیا گفت که قصد دارد نظامیان آمریکا را از جاهای دیگر غیر از سوریه هم خارج کند.
رئیسجمهور آمریکا افزود: "ما در کشورهای بسیار زیادی حضور داریم. خجالت میکشم بگویم چند کشور، رقم دقیقش را میدانم ولی خجالت میکشم بگویم، چون بسیار احمقانه است. ما در کشورهایی حضور داریم و از آنها حراست میکنیم که حتی از ما خوششان نمیآید. آنها از ما سوءاستفاده میکنند."
بدین ترتیب رئیس جمهور آمریکا تلاش کرده تا به نحوی بدعهدی و اعتماد ناپذیری آمریکا حتی در قبال متحدانش را توجیه کند.
اما این توجیهات هیچ کس حتی هواداران داخلی وی را نیز قانع نکرده است. ضمن اینکه خروج نیروهای آمریکایی، نگرانی متحدان منطقه ای واشنگتن از جمله رژیم صهیونیستی را موجب شده است.
«مایک پمپئو» وزیر امور خارجه آمریکا گفته است، سیاستی که این کشور در سوریه در پیش گرفته امنیت اسرائیل را تهدید نمیکند.
البته این گفته ترامپ فقط درباره مناطق و کشورهایی صدق می کند که حضور نظامی آمریکا در آنها برای واشنگتن متضمن منافع مادی و مالی نباشد.
در واقع ترامپ حاضر است به رغم ادعاهای متعدد خود مبنی بر خارج کردن نیروهای آمریکایی از مناطق مختلف جهان، این مساله را درباره کشورهایی که هزینه این نیروها را پرداخته و در عین حال قراردادهای پرسود نظامی، تسلیحاتی و اقتصادی با آمریکا امضا کنند، ادامه دهد.
مصداق کامل این موضوع اعلام اعزام نیروها و تجهیزات نظامی جدید آمریکا به عربستان سعودی است.
ترامپ نگاهی ابزاری به سعودی ها داشته و بارها با تحقیر رژیم سعودی، عربستان را به مثابه «گاوی شیرده» توصیف کرده که باید آن را تا پایان دوشید.
ترامپ خود به این مساله اذعان کرده و در این زمینه گفت: "عربستان سعودی هزینههای استقرار نیروهای ما در این کشور را تقبل کرده است. آنها کشور ثروتمندی هستند باید پول پرداخت کنند. کشورهای دیگر هم باید پرداخت کنند."
نویسنده: سيدرضا مير طاهر
138/116
بیشتربخوانید:
مجلس نمایندگان آمریکا تصمیم ترامپ درباره سوریه را محکوم کرد