ایران پرس- عربستان سعودی از بزرگترین متحدان غرب در منطقه غرب آسیا و نیز از جمله خریداران اصلی تسلیحات غربی است و سالانه میلیاردها دلار صرف خرید و انبار کردن این سلاح ها می کند.

رژیم سعودی سابقه بسیار منفی در زمینه نقض حقوق بشر در داخل با سرکوب و نابودی مخالفان داشته و ائتلاف سعودی نیز با به راه انداختن جنگ علیه یمن از مارس 2015، جنایات بسیاری را مرتکب شده است.

فشار افکار عمومی جهانی و نیز مردم در کشورهای غربی، باعث شده تا این کشورها با صدور بیانیه ای نقض حقوق بشر در عربستان را محکوم کنند. 24 کشور که بیشتر آنها اروپایی هستند روز دوشنبه 23 سپتامبر در بیانیه ای  درباره شکنجه، بازداشت غیرقانونی  و محاکمه ناعادلانه منتقدان از جمله فعالان زن در عربستان سعودی ابراز نگرانی کردند.

این کشورها بیانیه ای را علیه عربستان سعودی، به دلیل نقض مکرر حقوق بشر در این کشور تنظیم کردند که در نمایندگی سازمان ملل متحد در ژنو قرائت شد. این دومین بار طی  شش ماه گذشته است که بیانیه ای در محکومیت عربستان در شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد در ژنو قرائت می شود.

این بیانیه از عربستان می خواهد حقیقت درباره قتل "جمال خاشقجی" روزنامه نگار منتقد  سعودی در کنسولگری این کشور در استانبول را روشن و عاملان آن را مجازات کند. خاشقچی روز سه شنبه 2 اکتبر به کنسولگری عربستان در استانبول وارد شد، اما هیچگاه از آن خارج نشد.

"انیس کالامار"Anis Kalamar گزارشگر سازمان ملل متحد در ژوئن 2019،  در گزارشی اعلام کرد؛ "محمد بن سلمان" ولیعهد و سایر مقامات ارشد این کشور باید در ارتباط با قتل خاشقچی  مورد تحقیق قرار گیرند.

محور دیگر بیانیه کشورهای غربی، ابراز نگرانی در باره گزارش های شکنجه، بازداشت خودسرانه، ناپدید شدن اجباری، محاکمه ناعادلانه و اذیت و آزار فعالان حقوق بشر در عربستان  است.

به رغم ادعاهای محمد بن سلمان در باره اعطای حقوق زنان و نیز برخی اصلاحات اجتماعی، رویکرد رژیم سعودی ایجاد محدودیت، بازداشت، شکنجه و حتی اعدام فعالان حقوق زنان دراین کشور است.

انتشار بیانیه اخیر 24 کشور غربی نشانه سیاست یک بام و دو هوای غرب در قبال رژیم سعودی است. دولت های بزرگ غربی اعم از کشورهای بزرگ اروپایی مانند آلمان، فرانسه و بریتانیا تا آمریکا و کانادا هر چند ظاهرا رژیم سعودی را به دلیل نقض حقوق بشر محکوم می کنند، اما در عین حال روابط گسترده نظامی و تسلیحاتی با ریاض دارند.

آنها به رغم ادعاهای خود درباره توجه ویژه به حقوق بشر، درباره وضعیت حقوق بشر در عربستان سعودی و اقدامات غیر قانونی و ضد انسانی رژیم سعودی مانند قتل خاشقچی و نیز جنایات عظیم ائتلاف سعودی در جنگ یمن چشم خود را بسته اند. 

به گفته "توماس یاگر" تحلیلگرسیاسی آلمانی: با توجه به منافع زیادی که عربستان سعودی برای غربی‌ها و به‌ویژه آمریکا دارد، پرونده حقوق بشری ناپدیدشدن و قتل خاشقجی نمی‌تواند لطمه‌ای به این مناسبات دوستانه و پرسود وارد کند.

به عنوان مثال، عربستان یکی از مهم ترین مشتریان سلاح‌های فرانسوی بوده و از این تسلیحات به طور مستقیم در جنگ یمن و کشتار مردم مظلوم یمن استفاده کرده است. پاریس به رغم تحریم ها اما هنوز به صادرات تسلیحاتی به عربستان ادامه می دهد.

با این حال  دولت فرانسه مدعی است که اخیرا سلاحی صادر نکرده است که به طور مستقیم از آن در جنگ یمن استفاده شده باشد. اما این ادعا با انکار سازمان‌های حقوق بشری مواجه شده است. 

به گفته "پاتریس بوفری" مدیر دیده بان اسلحه فرانسه، نوار‌های ویدئویی منتشر شده ثابت می‌کند سلاح‌های فرانسوی به شیوه‌ای که نقض قوانین بین المللی است، به کار گرفته می‌شود.

به رغم تعهدات فرانسه در زمینه فروش سلاح و نیز موضع مشترک اروپا ، اما (آمار) بیانگر آن است که صادرات سلاح از کشور‌های اروپایی به کشور‌هایی مانند عربستان و امارات همچنان ادامه دارد. 

در واقع دولت های غربی به دلیل منافع مادی خود و به خصوص منافع شرکت های بزرگ تسلیحاتی هیچ گونه اقدام موثری برای بهبود وضعیت حقوق بشر در عربستان سعودی و یا توقف اقدامات ضد انسانی سعودی ها و شرکای اماراتی آنها در یمن انجام نمی دهند.

با این حال احزاب چپ گرای اروپایی و نیز پارلمان اروپا خواهان برخورد با رژیم سعودی هستند. 118

نویسنده: سید رضا میرطاهر

بیشتر بخوانید:

نقض گسترده آتش بس در "الحدیده" یمن توسط ائتلاف سعودی

گزارش: ادامه جنایات سعودی ها در یمن