ایران پرس- عربستان سعودی از مهمترین متحدان منطقه ای غرب و مشتری تسلیحاتی بزرگ آمریکا و اروپا بوده و در عین حال نقش مهمی را در عرصه صادرات نفت و سرمایه گذاری در بلوک غرب ایفا می کند.با این همه رژیم سعودی از بزرگترین ناقضان حقوق بشر در جهان محسوب می شود.

کشورهای بزرگ اروپایی مانند فرانسه‌، بریتانیا وآلمان روابط گسترده نظامی و تسلیحاتی با ریاض داشته و به رغم ادعاهای خود در باره توجه ویژه به حقوق بشر‌، اما در باره وضعیت حقوق بشر در عربستان سعودی و اقدامات غیر قانونی وضد انسانی رژیم سعودی مانند قتل خاشقچی ونیز جنایات عظیم ائتلاف سعودی در جنگ ظالمانه علیه یمن چشم خود را بسته‌اند‌.

این کشورها به دلیل منافع مادی خود و به خصوص منافع شرکتهای بزرگ تسلیحاتی، هیچ گونه اقدام موثری برای  بهبود وضعیت حقوق بشر در عربستان سعودی و یا توقف اقدامات ضد انسانی سعودی ها و شرکای اماراتی آنها در یمن انجام نمی دهند.

با این حال، برخی رویدادها مانند قتل فجیع جمال خاشقچی منتقد سعودی در کنسولگری عربستان در استانبول و نیز جنایات بی سابقه ائتلاف سعودی در جنگ یمن مانند حمله به اتوبوس حامل دانش آموزان یمنی‌، باعث شده تا احزاب چپگرا در آلمان و نیز پارلمان اروپا خواهان اتخاذ رویکردی سختگیرانه در قبال رژیم سعودی شوند.

اکنون آلمان نسبت به دیگر کشورهای اروپایی موضع سخت‌تری در قبال عربستان در پیش گرفته و درهمین راستا آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان پس از آن که خواستار توقف فروش سلاح به عربستان سعودی به دلیل کشتار غیرنظامیان در یمن شد ،بعد از مدتها تعلل این تصمیم را در اواخر سال 2018 اجرایی کرد.

در اقدامی دیگر هایکو ماس، وزیر امور خارجه آلمان در 6 مارس اعلام کرد که  منوعیت صادرات تسلیحات به عربستان  تا آخر مارس تمدید شده است.

با این حال، دولت ائتلافی آلمان بر تصمیم خود پافشاری کرده و «هایکو ماس» وزیر خارجه آلمان ادامه روند صادرات تسلیحات به عربستان را منوط به تحولات آینده از جمله در یمن دانسته است.

ماس گفت: تصمیم گرفته‌ایم که در ماه مارس هم هیچ گونه تسلیحاتی به عربستان تحویل ندهیم. ما نه تنها صادرات جدید به عربستان را متوقف کرده ایم، بلکه مجوز صادرات قبلا تصویب شده به این کشور را هم لغو کرده ایم.

وی درباره تصمیمات آلمان برای ادامه صادرات تسلیحات به عربستان هم این مساله را منوط به تحولات آینده دانست و تاکید کرد که در حال حاضر شرایط برای صادرات تسلیحات به عربستان قابل توجیه نیست.

به گفته وزیرخارجه آلمان این اقدام نه تنها با توجه به پرونده قتل جمال خاشقچی‌، بلکه برای اعمال فشار به عربستان و امارات برای ایفای نقش در فرآیند صلح در یمن  صورت گرفته است.

«محمد علی الحوثی»، رئیس کمیته عالی انقلاب یمن در صفحه توییتر خود نوشت: ما از مواضع مثبت آلمان در رابطه با تمدید ممنوعیت صادرات سلاح به عربستان تمجید می‌کنیم ، این تصمیم آلمان بر اساس قوانین و توافق‌های بین‌المللی که فروش سلاح و صادرات تجهیزات نظامی به جنایتکاران را منع می‌کند، صورت گرفته است.

اقدام آلمان با انتقاد شدید شرکای اروپایی برلین به ویژه فرانسه و بریتانیا مواجه شده که خواهان ادامه صادرات تسلیحاتی هستند که به طور مشترک توسط این کشورها تولید می شود واکنون به دلیل سیاست ممنوعیت صادرات تسلیحات آلمان به عربستان‌، امکان تحویل آنها  به رژیم سعودی وجود ندارد، اما مقامات آلمانی بر تداوم این ممنوعیت تاکید دارند.

وزیر امور خارجه آلمان در این باره گفت: ما باید بین تولیدات تسلیحاتی که به صورت مستقل می سازیم و پروژه های مشترک که بخشی از آن را عرضه می کنیم تفاوت قائل شویم.

انتقاد شدید فرانسه و بریتانیا از آلمان با توجه به این واقعیت صورت گرفته که فروش سلاح به عربستان سعودی برای کشورهای تولید کننده تسلیحات سود سرشاری دارد و کمتر کشوری در بلوک غرب حاضر است برای موضوعات حقوق بشری از این سود سرشار چشم بپوشد.

نویسنده: سيدرضا مير طاهر

141/118

بیشتر بخوانید:

تمدید ممنوعیت فروش سلاح از آلمان به عربستان

گزارش: مخالفت شهروندان آلمانی با فروش سلاح