ایران پرس- درگیری شناورهای روسی و اوکراینی و تحولات پس از آن به ویژه اعلام حکومت نظامی از سوی دولت اوکراین، مناقشه میان این دو کشور همسایه را وارد مرحله جدیدی کرده است.

سه ناو اوکراینی روز یکشنبه با عبور از تنگه «کرچ» بین دریای سیاه و دریای آزوف وارد محدوده آب‌های روسیه در شبه جزیره کریمه شدند.

این اقدام اوکراین با واکنش روس‌ها روبه رو شد و شناورهای نظامی دو کشور با یکدیگر درگیر شدند که در نتیجه آن، نیروی دریایی روسیه شناورهای اوکراینی و خدمه آن ها را توقیف کرد.

پس از این درگیری نظامی، مسکو از تحکیم موقعیت نظامی خود در کریمه از جمله استقرار سری جدید سامانه موشکی اس 400 در آن خبر داد.

پس از این درگیری دریایی، کشورهای غربی و نیز سازمان پیمان آتلانتیک شمالی «ناتو» از موضع اوکراین آشکارا حمایت و اقدامات مسکو را محکوم کردند که این موضع با استقبال مقامات کی یف مواجه شده است.

«پترو پوروشنکو» رئیس جمهور اوکراین تلاش دامنه داری را برای وارد کردن غرب به مناقشه مسکو و کی یف و کسب حمایت نظامی ناتو انجام می دهد.

در این راستا رئیس جمهوری اوکراین روز پنجشنبه در بحبوحه تنش ها میان کشورش با روسیه از ناتو درخواست کمک کرد.

پوروشنکو در مصاحبه ای به طور ضمنی خواستار حمایت نظامی مستقیم ناتو از اوکراین شد و از ناتو خواست تا ناوهایی به دریای آزوف اعزام کند.

پوروشنکو تصریح کرد: آلمان یکی از نزدیکترین همپیمانان ما است و امیدواریم که کشورهای ناتو آماده باشند ناوهای خود را در دریای آزوف مستقر نمایند تا در تامین امنیت اوکراین همراهی کنند.

هنوز مقامات ناتو به این درخواست رئیس جمهوری اوکراین واکنشی نشان نداده اند. با این حال این خواسته رئیس جمهور اوکراین با مخالفت علنی آلمان مواجه شده است. 

آلمان با دخالت ناتو در بحران روسیه و اوکراین مخالف است

«هایکو ماس» وزیر امور خارجه آلمان در این باره گفت: باید از نظامی کردن اختلاف بین روسیه و اوکراین جلوگیری کنیم. 

به نظر می رسد موضع گیری صریح آلمان به عنوان مهمترین کشور اتحادیه اروپا و از اعضای اصلی ناتو با توجه به آگاهی سران برلین از پیامدهای وخیم هرگونه دخالت مستقیم ناتو در مناقشه کنونی روسیه و اوکراین صورت گرفته است.

آلمانی ها به خوبی از نقشه مد نظر پوروشنکو برای کشاندن ناتو به بحران کنونی و استفاده از توانمندی این ائتلاف نظامی برای وادار کردن روسیه به عقب نشینی از مواضع کنونی خود آگاه هستند.

با این حال تجارب قبلی به ویژه جنگ روسیه و گرجستان در اوت 2008 نشان می دهد مسکو در جایی که امنیت ملی خود را در معرض خطر ببیند عقب نشینی نمی کند بلکه با قاطعیت عمل می کند.

لذا مقامات برلین می دانند که اگر ناتو بخواهد در حمایت از اوکراین اقدامات نظامی مانند اعزام ناوهای جنگی آنهم به دریای آزوف انجام دهد با واکنش شدید روس ها مواجه خواهد شد و احتمال بروز جنگ بین روسیه و ناتو به شدت افزایش خواهد یافت .

از سوی دیگر مساله حمایت ناتو از اوکراین با توجه به عضو نبودن اوکراین در سازمان ناتو اساسا با چالش قانونی مواجه است.

طبق ماده 5 اساسنامه ناتو، که مبتنی بر اصل دفاع جمعی است، در صورتی که یکی ازکشورهای عضو ناتو هدف حمله قرار بگیرد، دیگر اعضای آن به مقابله با کشور متجاوز موظف هستند و این موضوع درباره اوکراین به دلیل عضو نبودنش در ناتو اساسا صدق نمی کند.

البته به رغم مخالفت آلمان، می توان پیش بینی کرد که ناتو با توجه به تشدید رویارویی روسیه و اوکراین، کمک های نظامی خود را به اوکراین به نحو قابل توجهی افزایش و روابط نظامی و رزمایش‌های مشترک را نیز گسترش دهد.

نویسنده:سید رضا میرطاهر

141/110

بیشتر بخوانید:

آلمان با دخالت ناتو در بحران روسیه و اوکراین مخالف است

ال پائیس: اختلافات داخلی اتحادیه اروپا در سایه بحران اوکراین