نخست وزیر ارمنستان، درخواست جمهوری آذربایجان در خصوص ایجاد کریدور ارتباطی در جنوب ارمنستان را خط قرمز دولت ایروان دانست.
«نیکول پاشینیان» در مصاحبه با خبرنگاران گفت: "با وجود آن که ایجاد کریدور ازسوی جمهوری آذربایجان و ترکیه، برای ارمنستان «غیرقابل قبول» است، مقام های باکو و آنکارا این درخواست خود را مدام تکرار می کنند."
نخستوزیر ارمنستان گفت: "طرف آذری بارها خواستار ایجاد یک کریدور شده است که استان سیونیک در جنوب ارمنستان را به نخجوان متصل می کند. این در حالی است که ایروان بارها ضمن مخالفت با دخالت باکو در مذاکرات برای ایجاد کریدور، فقط با رفع انسداد حمل و نقل در منطقه موافقت کرده است."
نخست وزیر ارمنستان در عین حال، با استناد به مفاد توافقات انجام شده میان ارمنستان و جمهوری آذربایجان با میانجیگری روسیه موسوم به بیانیه سه جانبه مسکو، تاکید کرده است: "با اصرارهای پی درپی جمهوری آذربایجان و ترکیه، کلمه کریدور به خط قرمز ارمنستان تبدیل شده است."
پاسخ های منفی و تکراری مقام های دولت ایروان به مقام های باکو و آنکارا در واقع، به معنای مخالفت های ارمنستان به درخواست های مکرر سران جمهوری آذربایجان و ترکیه است.
رئیس جمهوری آذربایجان در چندین مورد از نخست وزیر ارمنستان خواسته است، یک دالان به طول 60 کیلومتر و به عرض پنج کیلومتر از استان سیونیک در جنوب ارمنستان به سمت جمهوری خودمختار نخجوان واگذار کند.
رئیس جمهوری ترکیه نیز هر از گاهی با طرح همین موضوع، تلاش می کند ارمنستان را در موقعیت بازنده قرار دهد. مقام های ترکیه حتی در مذاکرات به منظور از سر گیری روابط با ارمنستان، نیز این درخواست را مطرح می کنند، اما با پاسخ های منفی مقام های ارمنی مواجه می شوند.
با وجود مخالفت های جدی ارمنستان، «الهام علی اف» رئیس جمهوری آذربایجان در گفت وگو با رسانه های داخلی، رسانه های ترک و حتی رسانه های غربی، مدام از توافق با ارمنستان برای در اختیار گرفتن کریدور از این کشور خبر می دهد.
در واقع، در واکنش به تکرار درخواست های باکو و آنکارا به طرح چنین ادعاهایی، مقام های دولت ایروان نیز به تکذیب این ادعاها اقدام می کنند. این نخستین بار نیست که شخص الهام علی اف رئیس جمهوری آذربایجان با طرح موضوع در اختیار گرفتن کریدور از استانی در جنوب ارمنستان، از مقام های دولت ایروان، اظهارنظر غیرواقعی مطرح می کند. این ادعای نادرست پیش از این نیز بارها مطرح شده است.
کارشناسان می گویند، مقام های ترکیه مدام درخواست های خود را از ارمنستان، به رئیس جمهوری آذربایجان می گویند تا اوهم این درخواست ها را مطرح کند. بدیهی است که ادعاهای نادرست رئیس جمهوری آذربایجان نه تنها سیاست دولت باکو را در جامعه جهانی تخریب می کند، بلکه صرفا" اعتبار گوینده یعنی شخص الهام علی اف را نیز زیرسوال می برد.
در همین ارتباط، «علی کریم لی» رئیس جناح موسوم به اصلاح طلب حزب جبهه خلق جمهوری آذربایجان و یک صاحبنظر برجسته درامور این کشور، ضمن متهم کردن رئیس جمهوری آذربایجان به عوامفریبی، گفته است: "بر اساس توافق ماه نوامبر سال 2020 میلادی مشخص بود که قرار نیست از جنوب ارمنستان به جمهوری آذربایجان دالانی همانند دالان لاچین واگذار شود و صرفا راه های ارتباطی گشوده خواهند شد."
این سیاستمدار مخالف دولت باکو در عین حال، با اذعان به این واقعیت که دریافت دالان از ارمنستان خواست الهام علی اف نبوده و احتمالا" مقام های یک کشور ذینفع در منطقه به رئیس جمهوری آذربایجان تاکید کرده است که درپی این دالان باشد، به صورت ضمنی درخواست ها برای دریافت این کریدور را سیاسی و وارداتی قلمداد کرده است.
درحقیقت، علی کریم لی تلاش کرده است درخواست های ترکیه از زبان الهام علی اف را به این طریق افشا کند. علی الخصوص که رئیس جمهوری آذربایجان در گفتگو با رسانه های باکو در چندین مورد تاکید کرده است که اصطلاح «کریدور زنگزور» را یک ترکیب ساخته شده توسط خود معرفی کند که این رفتارها در محافل سیاسی مستقل در سطح منطقه، نعل وارونه زدن تعبیر و قلمداد می شود.
نویسنده: محمدعلی طالبی
117