ایران پرس- حمله نیروهای مقاومت یمن به تاسیسات شرکت نفتی آرامکو در شرق عربستان، ضربه بزرگی به توانمندی نفتی سعودی‌ها وارد کرد؛ به طوری که موجب شد تا رژیم سعودی و متحد اصلی‌اش، آمریکا، برای توجیه شکست خود، ایران را به این حمله متهم کنند.

 با این حال سازمان ملل متحد بعد از چندین ماه تحقیق، ادعاهای عربستان و آمریکا را درباره نقش داشتن ایران در حمله به تاسیسات آرامکو تأیید نکرد.

 "آنتونیو گوترش" دبیرکل سازمان ملل متحد در گزارش شش ماهه خود خطاب به شورای امنیت نوشت: این سازمان قادر نیست مستقلاً تأیید کند که موشک‌های کروز و پهپادهای مورد استفاده در آن حملات، اصالتاً ایرانی بوده‌ یا به شکلی مغایر با قطعنامه‌های سازمان ملل منتقل شده‌اند.

در این گزارش آمده است: بازرسان سازمان ملل متحد که برای تحقیق درباره حملات پهپادی و موشکی به تأسیسات شرکت نفتی آرامکو در سپتامبر 2019 روانه عربستان سعودی شده‌اند می‌گویند که نمی‌توانند ادعاهای واشنگتن و ریاض را مبنی بر این که ایران عامل این حملات بوده است تأیید کنند.

این بازرسان بقایای تسلیحات مورد استفاده در چند حمله شامل حمله به یک تأسیسات نفتی در مه 2019، به فرودگاه ابها در تابستان 2019 و تأسیسات نفتی آرامکو در سپتامبر2019 را بررسی کرده اند. بازرسان سازمان ملل متحد در سپتامبر و نوامبر 2019 به دعوت عربستان سعودی برای تحقیق در این خصوص عازم ریاض شدند.

مقاومت یمن 14 سپتامبر 2019 با 10 پهپاد، دو پالایشگاه نفت "بقیق" و میدان نفتی "خریص" در شرق عربستان را در قالب عملیات "توازن بازدارندگی" هدف قرار دادند. این حمله موجب کاهش نیمی از توان تولید نفت عربستان شده و ضربه بزرگی به ادعاهای سعودی‌ها و آمریکایی‌ها در باره آسیب ناپذیری این تاسیسات وارد کرد.

با این که ارتش عربستان دارای انواع سامانه‌های پدافند هوایی و موشکی در اطراف این مناطق نفتی از جمله سامانه موشکی پاتریوت در اطراف تاسیسات نفتی بقیق بود، وجود این سامانه‌ها مانع از حملات پهپادی یمنی‌ها نشد و همین مساله انتقادات زیادی را در داخل و خارج عربستان موجب شد.

عربستان سعودی وآمریکا برای فرار از این انتقادات در ارزیابی‌های خود حمله به تأسیسات نفتی شرق عربستان را حملاتی پیچیده توصیف کرده و مدعی شدند این حملات با پهپادهایی که در ارتفاع پایین پرواز کردند و موشک‌های کروز شلیک‌شده از سمت شمال، انجام شدند.

رژیم سعودی مدعی شد حمله به تأسیسات آرامکو بدون شک تحت حمایت ایران انجام شده است و ارزیابی بخش‌هایی از پهپادها و موشک‌ها مورد استفاده در این حملات نشان می‌دهد که آنها متعلق به ایران بوده‌اند.

 "عادل الجبیر" وزیر مشاور در امور خارجه سعودی در کنفرانس امنیتی منامه، ادعای دخالت ایران را در حمله به تأسیسات نفتی آرامکو‌ تکرار کرد.

"مایک پمپئو" وزیر خارجه آمریکا و سایر مقام‌های این کشور هم ادعاهای ریاض را درباره دخالت ایران در این حمله تکرار کردند.

در مقابل، تهران این اتهامات را رد کرده و دلایل ادعایی آمریکا و عربستان را در مسئول معرفی کردن ایران در این حملات، "بی اساس و نامعتبر" اعلام کرد.

واقعیت این است که سعودی‌ها قادر به کاربرد موثر تجهیزات پدافند هوایی خود نیستند و اساسا خریدهای هنگفت تسلیحاتی نتوانسته است از آسیب پذیری عربستان در مقابل حملات پهپادی و موشکی مقاومت یمن، بکاهد.

رژیم سعودی برای پوشاندن این نقطه ضعف خود‌، انگشت اتهام را به سوی ایران دراز کرده است.

اکنون با انتشار گزارش سازمان ملل متحد درباره این حملات، بی پایه بودن ادعاهای واشنگتن و ریاض درباره مداخله ایران در این زمینه آشکار شده است.

 سیدرضا صدرالحسینی کارشناس مسائل غرب آسیا با اشاره به گزارش اخیر سازمان ملل متحد مبنی بر این‌ که این سازمان قادر به اثبات ایرانی بودن تسلیحات به کار رفته در حمله به آرامکو نیست، گفت: این گزارش در پیشبرد پروژه ایران‌ هراسی آمریکا و عربستان سعودی خلل ایجاد کرده و نشان می‌دهد که ادعاهای آنها در مورد ایران نادرست و غیرواقعی است.

نویسنده: سید رضا میرطاهر

141/118

بیشتر بخوانید:

سازمان ملل: هیچ سندی مبنی بر نقش داشتن ایران در حملات "آرامکو" وجود ندارد

گزارش: سقوط سهام آرامکو

تاکید پوتین بر عدم مداخله ایران در حمله به تاسیسات آرامکو در عربستان/ تحلیل

انتقاد اردوغان از متهم کردن ایران در حمله به آرامکو