روابط با اسرائیل به موضوعی چالشبرانگیز برای حکام برخی کشورهای عربی تبدیل شده است. عادیسازی و سپس علنیسازی روابط با اسرائیل یکی از محورهای اصلی طرح آمریکایی «معامله قرن» است؛ این موضوع افزایش شکاف میان مردم و حکام عربی علاقهمند به ایجاد روابط رسمی با اسرائیل را سبب شد.
در حالی که حکام برخی کشورهای عربی بیش از همه به دلیل فشارهای آمریکا صریحاً از روابط رسمی با اسرائیل حمایت میکنند، مردم این کشورها با برگزاری تظاهرات متعدد مخالفت شدید خود را در این خصوص اعلام میکنند.
حمایت صهیونیستها و غربیها از رژیم آل خلیفه
بحرین از جمله کشورهایی است که خاندان حاکم بر آن عزم جدی برای ایجاد روابط رسمی علنی با اسرائیل دارند، در حالی که مردم بحرین با این موضوع قاطعانه مخالفت میکنند. گزارش ها و اظهارات متعددی طی سالهای اخیر در خصوص حمایت اسرائیل از آل خلیفه در مقابله با مردم بحرین منتشر شده است.
«عبدالله صالح» روحانی بحرینی و معاون دبیرکل جمعیت اسلامی العمل در این خصوص تاکید کرد: "انگلیسیها، آمریکاییها و صهیونیستها مدیریت امنیتی بحرین را بر عهده دارند."
علاوه بر این، رژیم آل خلیفه که در بحرین حقوق شهروندان اعم از مخالف و موافق را به شکلهای مختلف نقض میکند، برای اینکه با فشارهای جهانی مواجه نشود، بر حمایت آمریکا و لابی یهودی حساب ویژهای باز کرده است. به همین دلیل نیز آل خلیفه در جهت ایجاد روابط رسمی با اسرائیل گام بر میدارد.
«پیتر فورد» سفیر سابق انگلیس در بحرین که سال گذشته از سمت مشاور خاندان آل خلیفه استعفا داد، در خصوص علت تلاش حکومت بحرین برای ایجاد روابط رسمی با اسرائیل گفت: "موضعگیری بحرین در قبال اسرائیل از وخامت اوضاع داخلی به دلیل نقض حقوق بشر است."
تبعیت رژیم بحرین از عربستان
موضوع دیگر این است که آل خلیفه تابع سیاستهای آل سعود است و آل سعود نیز از جمله حکامی هستند که ایجاد روابط رسمی با اسرائیل را پیگیری می کنند، اگرچه اخیرا به دلیل افزایش اعتراضهای داخلی و منطقهای مجبور شدند از سرعت گسترش روابط با اسرائیل بکاهند.
نکته مهم اما، این است که مردم بحرین تاکنون با مخالفتهای خود مانع علنیشدن روابط منامه با تل آویو شدند. در همین راستا، مردم بحرین طی روزهای اخیر در مخالفت با سفر یک هیأت اسرائیلی برای شرکت در کنفرانس کارآفرینی در بحرین، تظاهرات برگزار کردند.
این هیأت اسرائیلی قرار بود با ریاست «ایلی کوهن» وزیر اقتصاد این رژیم به بحرین سفر کند. اگرچه رژیم آل خلیفه اعلام کرد به دلیل مخالفت پارلمان بحرین، سفر هیئت اسرائیلی لغو شده است، اما شبکه المیادین عنوان کرد که اعتراضهای مردم بحرین و برگزاری تظاهرات در خیابان های منامه، سبب شد سفر هیئت اسرائیلی به بحرین لغو شود.
به نظر میرسد آغاز موج دوم قیامهای مردمی در کشورهای عربی که طی دو هفته سقوط دو حاکم اقتدارگرا در الجزایر و سودان را در پی داشته، موجب نگرانی آل خلیفه شده است.
از این رو، آل خلیفه که طی 8 سال گذشته به مطالبههای مردمی بیتوجه بود، مجبور شد با در نظر گرفتن مخالفت قاطع مردمی، سفر هیأت اسرائیلی را به بحرین لغو کند.
نویسنده: سید رضی عمادی
142/116
بیشتر بخوانید:
جمعیت الوفاق بحرین: آلخلیفه با نزدیکی به رژیم صهیونیستی درپی کسب حمایتهای جهانی است
جهاد اسلامی فلسطین، استقبال بحرین از هئیت اسرائیلی را محکوم کرد
سفر ملک سلمان به بحرین، تداوم سرسپردگی آل خلیفه/تحلیل