ایران پرس: جو بایدن در واکنش به طرح چین برای پایان جنگ و حل و فصل بحران اوکراین اظهار داشت که طرح پیشنهادی از سوی چین برای حل و فصل نزاع در اوکراین فقط به سود روسیه است.

جو بایدن در گفتگو با شبکه ای بی سی اظهار داشت: «پوتین برای آن (طرح) کف می‌زند. این طرح چه فایده‌ای دارد.من در این طرح چیزی که نشان دهد اجرای آن می‌تواند برای یک طرف دیگر غیر از روسیه مفید باشد، ندیدم.»

مخالفت فوری و صریح آمریکا با طرح چین با توجه به نیات و اهداف واشنگتن از تلاش برای تداوم جنگ اوکراین و تداوم آن معنا پیدا می کند. از دیدگاه دولت بایدن، پیروزی روسیه در جنگ اوکراین آنهم در مجاورت ناتو به معنای بی اعتباری این سازمان نظامی و گسترش هر چه بیشتر نفوذ و قدرت منطقه ای و بین المللی روسیه خواهد شد و معادلات امنیتی و نظامی و سیاسی را در اروپا به ضرر غرب تغییر خواهد داد.

هم چنین«جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا و مقامات ارشد نظامی و امنیتی دولت او معتقدند که جنگ اوکراین فرصتی بی همتا و غیر قابل تکرار برای  ضدیت هر چه بیشتر علیه روسیه و تضعیف آن و درنهایت جلوگیری از شکل گیری کامل نظام چند قطبی فراهم آورده است. لذا آنها به اصطلاح عزم خود را جزم کرده اند تا به هرقیمت از پیروزی روسیه در جنگ اوکراین جلوگیری نمایند.

از دیدگاه مسکو هدف غرب  از تداوم این جنگ تضعیف هر چه بیشتر روسیه با هدف نهایی تجزیه آن است. بدین ترتیب نه فقط پایانی برای جنگ اوکراین در سال 2023 متصور نیست بلکه با توجه به تداوم و گسترش کمکهای نظامی و تسلیحاتی بی سابقه غرب به کی یف  انتظار می رود دامنه آن گسترده تر شود. در عین حال مخالفت آمریکا با طرح صلح چین نشان می دهد که واشنگتن اساسا به دنبال پایان دادن به جنگ اوکراین نیست.

این در حالی است که روسیه از طرح چین برای پایان دادن به جنگ اوکراین حمایت کرده است. در بیانیه وزارت خارجه روسیه آمده است: با چین هم عقیده ایم که هرگونه اعمال محدودیت خارج از چارچوب شورای امنیت غیرقانونی است و ابزاری برای رقابت نابرابر و جنگ اقتصادی بشمار می‌رود.

نکته مهم موضع مبهم اوکراین درباره طرح صلح چین است. دیمیترو کولبا، وزیر خارجه اوکراین آن را جالب دانست و گفت که هرگونه پیشنهاد خارجی باید همسو با قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل باشد. کولبا با اشاره به طرح صلح پیشنهادی چین، تصریح نمود که عناصر و اصولی وجود دارد که ما با آنها موافقیم، اما یک اصل در این طرح وجود دارد که با آن مخالفیم و آنها لغو تحریم ها علیه روسیه است زیرا معتقدیم تحریم ها یک ابزار مهم هستند.

بدین ترتیب اوکراین نیز هم سو با آمریکا با هر گونه طرح صلحی که متضمن کاهش فشارها علیه روسیه از جمله لغو تحریم های ضد روسی باشد بشدت مخالفت می ورزد. در واقع از نگاه سران غربی ،قرار نیست حتی با پایان یافتن جنگ اوکراین نیز، تحریم ها علیه روسیه به کاهش یافته و یا به فراموشی سپرده شوند.

وزارت خارجه چین روز جمعه در سالروز آغاز عملیات نظامی روسیه در اوکراین، طرح ۱۲ بندی خود را برای پایان‌دادن به جنگ اوکراین منتشر کرد.این «طرح صلح» در وب‌سایت وزارت خارجه چین منتشر شده است.

چین در این طرح بر آغاز گفت‌وگوهای صلح میان مسکو و کی‌یف، آتش‌بس، پایان تحریم‌های غرب علیه روسیه، اتخاذ تدابیری برای تضمین امنیت تاسیسات هسته‌ای، ایجاد گذرگاه‌های بشردوستانه برای خروج غیرنظامیان و گام‌هایی در راستای تضمین صادرات غلات تاکید کرده است. طرح صلح چین همچنین بر مواضع این کشور مبنی بر«تضمین موثر حاکمیت، استقلال و تمامیت ارضی» همه کشورها تاکید و خواستار پایان «ذهنیت جنگ سرد» شده است.

دولت چین تاکنون به صورت رسمی و آشکارا از عملیات نظامی روسیه در اوکراین دفاع نکرده و آن را نیز محکوم نکرده است. پکن همواره بر بی‌طرفی در قبال جنگ اوکراین تاکید کرده اما در عین حال گفته که روابط چین با روسیه «هیچ محدودیتی» نخواهد داشت.

چین هم چنین از ارسال تسلیحات غرب به اوکراین انتقاد و آن را «دمیدن بر آتش» جنگ توصیف کرده است. در عین حال با توجه به مواضع منفی آمریکا و اوکراین در زمینه طرح صلح چین، احتمال اندکی وجود دارد که پکن بتواند این طرح را به پیش برد.

نویسنده: سید رضا میرطاهر

بیشتر بخوانید:

ایران از ایده ایجاد گروه فرامنطقه‌ای برای پایان جنگ اوکراین استقبال می‌کند

بسته جدید ۲ میلیارد دلاری کمک نظامی آمریکا به اوکراین در اولین سالروز جنگ

تداوم رویکرد مداخله جویانه اتحادیه اروپا در جنگ اوکراین