"وانگ یی" پس از آن مطرح می شود که گزارشهایی مبنی بر استقرار نظامیان ویژه انگلیسی در پی خروج نظامیان آمریکایی از افغانستان مطرح شده است.
این مقام چینی همچنین هشدار داد افغانستان نباید به صحنه رقابت قدرتهای بزرگ تبدیل شود.
وزیر خارجه چین از مجامع بین المللی خواست بطور قاطع از روند صلح به رهبری و مالکیت افغانها حمایت کرده و در جهت پایان جنگ نقش سازندهای ایفا کنند.
این اظهارات وزیر خارجه چین در حالی است که وزارت دفاع انگلیس اخیرا اعلام کرده بود پس از خروج نظامیان آمریکایی از افغانستان نیروهای ویژه انگلیسی در این کشور مستقر خواهند شد .
مخالفت چین با استقرار نظامیان انگلیسی درافغانستان پس از خروج احتمالی نیروهای آمریکایی ناشی از نگرانی پکن از تداوم حضور قدرت های غربی در افغانستان به بهانه کمک به تامین امنیت این کشور است که از نظر دولت چین در تضاد با منافع کشورهای منطقه است.
چین که حضور قدرت های بزرگ و رقیب خود در کشورهای همسایه و همجوار نزدیک به بهانه های مختلف از جمله مبارزه با تروریسم را زمینه ای برای گسترش خشونت مدیریت شده در منطقه می داند، طرح جایگزینی نظامیان ویژه انگلیس پس ازخروج نیروهای آمریکایی در افغانستان را استمرارجنگ و درگیری در این کشور می داند که می تواند به سرایت خشونت و تفکرات افراطی از افغانستان به کشورهای دیگر منطقه از جمله چین منجر بشود.
به خصوص آنکه گروه طالبان به عنوان اصلی ترین گروه مسلح مخالف دولت افغانستان،پایان جنگ و خشونت دراین کشور را به خروج کامل همه نظامیان خارجی از افغانستان مشروط کرده است.
با توجه به این موضع همیشگی طالبان،این نگرانی وجود دارد که با اجرایی شدن طرح استقرار نظامیان انگیسی در افغانستان پس از خروج نیروهای آمریکایی،زمینه برای رسیدن به هرگونه توافق احتمالی صلح با طالبان از بین خواهد رفت و همچنان افغانستان به عنوان جبهه اصلی تروریسم در منطقه باقی خواهد ماند.
نگرانیها از پیامدهای ادامه حضور نظامیان خارجی در افغانستان به خصوص استقرار نظامیان انگلیسی پس از خروج آمریکا،به دلیل سیاست های مزدورانه و ریاکارانه کشورهای غربی تشدید شده است.
سابقه حضور بیش از هفده سال اخیر نظامیان خارجی در افغانستان که در سرکوب تروریسم وتامین امنیت ناکام بوده اند،این نکته را بیش از گذشته روشن کرده است که آمریکا و ناتو تنها درصدد تحقق منافع خود در افغانستان و منطقه هستند و ادامه حضور نیروهای خارجی جز تشدید خشونت ،ناامنی و تحریک طالبان به ادامه جنگ دستاورد دیگری برای این کشور نخواهد داشت.
«محمد اکبر وردگ »کارشناس مسائل سیاسی در افغانستان گفته است؛ آمریکا ثابت کرده است که قصد مبارزه با طالبان و گروههای تروریستی در افغانستان را ندارد بلکه امریکا به دنبال ایجاد پایگاه های بیشتر در افغانستان برای دسترسی آسان تر به کشورهای آسیای مرکزی است.
بنابراین، خروج کامل نظامیان خارجی از افغانستان ضمن آنکه هر گونه بهانه احتمالی طالبان برای عدم پیوستن به روند مذاکرات صلح با دولت کابل را از آنان سلب می کند، سبب خواهد شد تا افغانستان بجای تبدیل شدن به یک محیط رقابتی برای قدرت های بزرگ غربی، فرصتی برای جلب همکاری کشورهای منطقه برای مشارکت دربازسازی همه جانبه این کشور پیدا کند که در هفده سال گذشته به دلیل حضور نیروهای اشغالگر و وجود جنگ و خشونت چنین امکان را پیدا نکرده بودند.118
نویسنده: محمدرضا عسگری