«حسن روحانی» رئیس جمهوری اسلامی ایران روز یکشنبه دردیدار «گابریلا کوئواس بارون» Gabriela Cuevas Barron رئیس اتحادیه بین المجالس جهانی در تهران، با بیان این نکته، حضور نظامی مداخلهجویانه آمریکا را علت مشکلات و ایجاد نا امنی در منطقه دانست.
امنیت نیازمند چند جانبه گرایی است در حالیکه سیاست آمریکا بر مبنای یکجانبه گرایی است که مانع از همکاری امنیتی بین کشورهای منطقه شده است.
روحانی در بیان اهمیت این موضوع به مداخلات 17 سال گذشته آمریکا در افغانستان، عراق، سوریه و اخیراً در یمن، اشاره کرد و گفت: "امنیت همه مناطق جهان و خلیج فارس باید توسط کشورهای منطقه تأمین شود."
«محمد جواد ظریف» وزیر امورخارجه ایران نیز در دیدار رئیس اتحادیه بین المجالس جهانی، ضرورت استفاده از سازکارهای پارلمانی برای کاهش تنشهای منطقه ای و پیشبرد طرحها و ابتکارات برای تقویت همکاری های منطقه ای را خاطر نشان کرد.
کشورھای منطقه در دو دهه اخیر دوران سخت و پر تنشی را پشت سر گذاشته اند و با فشارھا و بحران ھایی روبه رو شده اند که از سوی قدرت های مداخله گر به آنھا تحمیل شده است؛ این وضعیت فرصتی برای توسعه یکجانبه گرایی آمریکا فراهم کرد.
اقدامات غیرمنطقی همچون خروج آمریکا از برجام و به چالش کشاندن اصل تعامل و قانون پذیری که از عناصر تضمینکننده صلح و امنیت بینالمللی هستند، نتیجه چنین رفتاری بوده است.
همسویی برخی رژیم های منطقه با سیاست های شرارت آمیز آمریکا و اسراییل
متاسفانه برخی رژیم های منطقه همچون عربستان و امارات، بخاطر وابستگی هایشان به آمریکا در سیاست های تنش ساز و شرارت آمیز آمریکا و اسراییل همسو شده اند.
اظهارات رییس جمهوری اسلامی ایران در دیدار رئیس اتحادیه بین المجالس جهانی، اشاره به همین نکته دارد.
حسن روحانی در این خصوص به موضوع تجاوز پهپاد آمریکایی به حریم هوایی ایران، اشاره کرد و این اقدام را آغاز تنشی جدید از سوی آمریکا در منطقه و تهدید کننده امنیت آبراه مهم خلیج فارس و دریای عمان دانست و خاطر نشان کرد: "همه نهادهای بینالمللی باید عکسالعمل مناسبی به این اقدام تجاوزکارانه آمریکا نشان دهند."
اما نهاد بین المجالس تا چه اندازه می تواند به رفع این چالش کمک کند؛ آیا بین المجالس می تواند بعنوان منعکس کننده دیدگاه های ملت ها، ارائه کننده راه حل ها وزمینه ساز همکاری برای مقابله با تهدید ها باشد؟
«کاظم جلالی» نماینده مجلس شورای اسلامی و رئیس مرکز پژوهش های مجلس در این زمینه می گوید: "امروز اتحادیه بین المجالس جهانی از جایگاه بالایی برخوردار است. مجالس و پارلمانھا ارتباط نزدیکی با خواسته ھای ملتھا دارند و می توانند آنها را منعکس کنند."
از این دیدگاه این نهاد همانند مجمع عمومی سازمان ملل فرصت مناسبی است که میتوان در آن در زمینه همکاریهای منطقه ای بینالمللی بحث و گفت و گو کرد.
کمک به صلح و همکاری میان ملتها، با گفتگو میان پارلمانهای جهان
اتحادیه بین المجالس جهانی با بیش از110 سال قدمت و نزدیک به 180 عضو عرصه ارتباط بین نمایندگان ملتها است که یکی از اهداف تشکیل آن، کمک به صلح و همکاری میان ملتها با گفتگو میان پارلمانهای جهان است.
از این دیدگاه این اتحادیه نھادی تاثیر گذار در سطح جهانی است که می تواند ضمن ایجاد ارتباط میان مجالس کشورها به نزدیک کردن دیدگاه ها در قبال تهدیدها و شناخت عوامل برهم زننده ثبات و امنیت ملت ها در جهان کمک کند.
از این ظرفیت می توان در جهت پیشبرد صلح و امنیت و جلوگیری از ایجاد تنش های ناشی از اقدامات متجاوزان استفاده کرد.
سفر رییس این اتحادیه به تهران و مذاکراتش در دیدار با مقام های ایران را می بایست در همین چارچوب ارزیابی کرد.
نویسنده: جمشید امین زاده
115/116
بیشتر بخوانید:
روحانی: حضور نظامی مداخلهجویانه آمریکا، ریشه مشکلات منطقه است
دیدار رئیس اتحادیه جهانی بین المجالس با ظریف
رئیس اتحادیه بین المجالس جهانی وارد تهران شد