اگر محمدبن سلمان در راس ساختار قدرت عربستان سعودی قرار گیرد، هیچگاه سیزدهمین نشست سران گروه 20 را فراموش نخواهد کرد، زیرا در این نشست حاشیه های بن سلمان بیش از «متن» نشست مورد توجه قرار گرفت.
ولیعهد سعودی تنها مقام در نشست بوئنس آیرس، پایتخت آرژانتین است که دستاوردهای آن در این نشست بیش از آنکه ملی و مادی باشد، شخصی و تبلیغاتی است.
دلایل ناکامی بن سلمان در نیل به اهداف خود در نشست گروه 20
ولیعهد سعودی بیش از همه سعی کرد، نشان دهد در حال دور شدن از تبعات قتل «جمال خاشقجی» و همچنین جنگ یمن است، اما به دو دلیل اهداف بن سلمان از نشست بوئنس آیرس تامین نشده است.
نخستین دلیل این است که سران کشورهای غربی بیش از آنکه نگاهشان متوجه بن سلمان باشد، متوجه کشور عربستان سعودی بود و همچنان به چشم یک «گاو شیرده» به این کشور نگاه می کنند که بود و نبود بن سلمان تفاوتی نمی کند بلکه مهم آوردن دلارهای نفتی ریاض به بازارهای غرب است.
بنابراین، حتی خوش و بش به ظاهر دوستانه نیز نمی تواند دلیلی برای فراموش کردن جنایت های بن سلمان باشد، کمااینکه امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه پیام شدید اللحنی به بن سلمان درباره قتل خاشقجی و جنایت در یمن داده و «ترزا می»، نخست وزیر بریتانیا نیز بار دیگر بر لزوم شفاف سازی درباره قتل خاشقجی تاکید کرد.
در عکس دسته جمعی سران گروه 20 نیز بن سلمان در گوشه عکس منزوی شده و به نوشته خبرگزاری رویترز با بی توجهی سران کشورها مواجه شده است.
دومین دلیل این است که همزمان با حضور بن سلمان در نشست گروه 20 در بوئنس آیرس، سازمان دیدبان حقوق بشر در بیانیه ای با عنوان «عدالت نزدیک می شود»، از دادستان کل آرژانتین خواسته است درباره جنایت های جنگی ائتلاف سعودی در جنگ علیه یمن که مستقیماً زیر نظر محمد بن سلمان قرار دارد، تحقیقات انجام دهد.
در همین حال، سازمان عفو بین الملل نیز اعلام کرد: سران گروه 20 باید به ولیعهد عربستان سعودی برای متوقف کردن نقض حقوق بشر فشار وارد کنند.
عفو بین الملل: گروه 20 ولیعهد سعودی را تحت فشار قرار دهد
«استفان دوجاریک»، سخنگوی رسمی دبیرکل سازمان ملل متحد نیز گفت موضع دبیرکل سازمان ملل درباره قتل خاشقجی تغییری نکرده و وی مشخص شدن واقعیت درباره این قتل را خواستار است.
به نظر می رسد، رویاهای بلندپروازنه محمد بن سلمان از جمله رسیدن به کرسی پادشاهی عربستان سعودی با مرگ تدریجی مواجه شده و شاهزاده ماجراجوی سعودی حتی جایگاه خود را نیز حامیانش شدیداً از دست رفته می بیند.
این شرایط بیش از همه حاوی پیام مهمی است:
ستیزه جویان در عرصه سیاست داخلی و خارجی، جنگ طلبان و جنایتکاران به خصوص در کشورهایی که از موقعیت ژئوپلیتیک ویژه ای برخوردار هستند، پایان خوشی در انتظارشان نیست.
محمد بن سلمان که به «صدام جدید» معروف شده باید با بهره گیری از تاریخ بداند که روزگاری حکام غرب از صدام نیز علیه ایران حمایت کرده بودند، اما در نهایت مرگ وی نیز با حمله آمریکا به عراق رقم خورد.
نویسنده: سید رضی عمادی
116/110
بیشتر بخوانید:
آرژانتین، کانون اعتراض ها به بن سلمان
آرژانتین، شکایت دیدبان حقوق بشر را از «بن سلمان» به جریان انداخت
تظاهرات در بوئنوس آیرس ضد «جی 20» و «بن سلمان»+ ویدئو