درباره قدمت ابر کوه افسانه و داستان های زیادی گفته شده که اغلب سند معتبری ندارند. اما ابنیه و آثاری که باقی مانده گویای قدمت زیاد این شهر است . از جمله همین سرو پیر، که با 25 متر ارتفاع هرساله بار میدهد و برای مردم بومی این منطقه همواره مقدس بوده است.
دانشمندان عمراین درخت را بیش از 4 هزار سال تخمین میزنند و در افسانه ها گفته شده که این سرو و بدست زرتشت پیامبر کاشته شده است. جالب توجه است که بدانید، مارکوپلو جهانگرد مشهور در سفرنامه خود از این درخت کهنسال نام برده است.
یکی از خانه های قدیم ابرکوه که در نزدیکی سرو پیر ساخته شده، خانه آقا زاده میباشد.
این خانه در دوره قاجار ساخته شده و متعلق به «سید حسین ابر قویی»، یکی از ثروتمندان شهر بوده است. این خانه به خاطر معماری سنتی و زیبایی که دارد، همواره مورد توجه بوده و سالانه گردشکران زیادی را به این منطقه فرا میخواند.
از جمله مصالحی که در ساختمان آقازاده به کاررفته خشت و آجر است. حیاط مرکزی و حوض سنگی بزرگی که در وسط آن ساخته شده، زیبایی و طراوت خانه را دو چندان کرده است.
خانه آقازاده سه جبهه دارد که به منظور آسایش ساکنین آن در فصول مختلف سال ساخته شده. درهای ارسی، پنجره های بلند چوبی و شیشه های رنگی بکار رفته در این بنا بسیار زیباست.
سقف این خانه، بسیارهنرمندانه وبا ظرافت گچ کاری شده و مقرنس کاری های آن میتوان چشم هر بیننده را به خود خیره کند.
ارسی ها علاوه برزیبایی ازشدت نورآفتاب و گرمای آن میکاهند و همچنین اجازه دید از بیرون به درون خانه را نمیدهند.
قسمت شاخص و مورد توجه این خانه بادگیردو طبقه و کلاه فرنگی آن است. بادگیر خانه آقازاده به عنوان بلند ترین بادگیر درایران شناخته شده است.
ارتفاع آن 18 متر می باشد و در دهانه آن 19 دریچه تنظیم هوا وجود دارد، که با بادگیر دومی هماهنگی و ارتباط دارد.
بادگیر ها در واقع خنک کننده هوا هستند. برای سقف شاهنشین دریچه های چهار گوش متعددی در نظر گرفته شده که هر یک درست در زیر یکی از بادگیرها قرار گرفته و به وسیله اهرم کوچکی، میتوان دریچه ها را باز و بسته کرد.