ایران پرس: اتخاذ سیاست های نادرست در دولت «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهوری ترکیه در عرصه های داخلی و خارجی موجب شده است که مقام های آنکارا به طور همزمان با مشکلات عدیده در بخش های مختلف مواجه شوند.

در همین ارتباط، می توان به چند خبر همزمان داخلی و خارجی اشاره کرد.

در واقع، در شرایطی که مقام های آنکارا به ویژه شخص رئیس جمهوری به مردم ترکیه وعده های بی نتیجه می دهند، بحران اقتصادی همچنان در مسیر تشدید پیش می رود.

به عنوان مثال، با وجود آن که رئیس جمهوری ترکیه دو روز پیش به مردم وعده داده بود بحران اقتصادی کشور را در مدتی کوتاه حل و فصل خواهد کرد، نرخ تورم ترکیه در ماه گذشته میلادی (سپتامبر) با بیش از دو درصد افزایش، به رقم 83.4 درصد رسید.

این مقدار، بیشترین میزان نرخ تورم ترکیه در بیش از دو دهه گذشته قلمداد می شود. وابستگی اقتصاد ترکیه به صنعت گردشگری در بحبوحه همه‌گیری بیماری کووید- 19، باعث کاهش شدید درآمدهای دولت آنکارا شده است.

به همین دلیل، دولت اردوغان برای جبران کسری بودجه ناشی از کاهش درآمدها به انتشار پول های بدون پشتوانه اقدام کرده است. این اقدام با کاهش ارزش پول ملی و افزایش نرخ تورم در ترکیه همراه شده و همزمان، کاهش نرخ سود بانکی، به افزایش نرخ تورم منجر شده است.

در این زمینه، بانک مرکزی در گزارشی اعلام کرد: "واحد پول ملی ترکیه که از ابتدای سال جاری میلادی تاکنون بیش از نیمی از ارزش خود را از دست داده است، روز دوشنبه گذشته با قیمت 18.56 درصد به ازای هر دلار معامله شده است."

به دلیل تشدید بحران اقتصادی و کاهش درآمدهای دولت، مقام های آنکارا اعلام کرده اند از روسیه درخواست کرده است که پرداخت بدهی گازی به این کشور را تا 2سال آینده به تعویق اندازند.

دولت روسیه تاکنون با این درخواست موافقت نکرده است. طرح درخواست استمهال بدهی های گازی در حالی است که پیش از این، رئیس جمهوری روسیه با درخواست همتای ترک خود مخالفت کرده بود.

جامعه ترکیه گرفتار در گرداب بحران اقتصادی و افزایش هزینه‌های بالای زندگی

بحران اقتصادی و افزایش هزینه‌های بالای زندگی، بخش قابل توجهی از جمعیت 85 میلیون نفری ترکیه را تحت تاثیرات منفی قرار داده است. جدا از مشکلات داخلی و بحران اقتصادی و مالی دولت آنکارا، اتخاذ سیاست خارجی ماجراجویانه دولت اردوغان موجب شده است این کشور پس از یک دهه بار دیگر به مواضع پیشین خود باز گردد.

با این روند بعید نیست که دولت اردوغان مقابله با حزب کارگران کردستان ترکیه (پ.ک.ک) را نیز در حاشیه قرار دهد و تمامی تلاش های خود را به موضوع انتخابات آتی معطوف نماید.

درسیاست خارجی، ترکیه علاوه بر مذاکره با سوریه، مصر، عربستان، امارات و رژیم نژادپرست اسرائیل، با معضل سیاست آمریکا مبنی بر کمک های نظامی به جزیره قبرس نیز مواجه است.

رئیس جمهوری ترکیه که تا پیش از این یونان و جزیره قبرس را به تهاجم نظامی تهدید می کرد، اکنون با ارسال پیام های دوستانه به طرف مقابل، خواستار از سرگیری مذاکرات صلح شده است. تمامی تحرکات اخیر دولت رجب طیب اردوغان از نگرانی های شدید حزب حاکم ترکیه از آینده این حزب و از دست دادن قدرت حکایت دارد.

همزمان با این مشکلات، سران شش حزب مخالف دولت آنکارا خواستار انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری شده اند. در این زمینه، «کمال قلیچدار اوغلو» رئیس حزب جمهوری خلق - که بزرگترین حزب مخالف دولت ترکیه در پارلمان محسوب می شود - از احتمال برگزاری انتخابات پیش از موعد ریاست جمهوری خبر داده است.

این اظهارات قلیچدار اوغلو در حالی است که وزیر دادگستری ترکیه در ماه فوریه سال جاری میلادی، گفته بود: "زمان انتخابات ریاست‌جمهوری و پارلمانی ترکیه تغییر نخواهد کرد و مقرر شده است در ماه ژوئن 2023 میلادی طبق برنامه‌ریزی های به عمل آمده، برگزار خواهد شد.

با وجود این، کمال قلیچداراوغلو گفته است: احتمالا انتخابات ریاست‌جمهوری این کشور در ماه مه سال آینده میلادی برگزار خواهد شد. در این شرایط، اغلب نظرسنجی ها در ترکیه حاکی از آن است که حزب عدالت و توسعه که روزگاری بیش از 50 درصد آرای مردم را در اختیار داشت، اکنون ضمن از دست دادن پایگاه های مردمی خود، تعداد حامیانش به کمتر از 30 درصد سقوط کرده است.

به همین خاطر، سران اغلب احزاب سیاسی ترکیه معتقدند که بحران اقتصادی در کنار تکروی و تمامیت خواهی و سیاست های ناکارآمد دولت اردوغان، به حیات سیاسی وی پایان خواهد داد. 

نویسنده: محمدعلی طالبی

117