مصاحبه؛

اسلام‌آباد - ایران پرس : کارشناس امور سیاسی پاکستان درباره انتخابات سراسری هشتم فوریه در این کشور در مصاحبه اختصاصی با خبرگزاری ایران پرس گفت: اگر در مورد دموکراسی صحبت کنیم باید اول از همه درباره انتخابات حرف بزنیم، در واقع می توان گفت که انتخابات چهره دموکراسی است، انتخابات دقیقا همان چیزی است که کشور های دنیا برای ارتباط با شما جزئیات، شفافیت و حتی پیش بینی اتفاقات احتمالی بعد انتخابات با شما ارتباط می گیرند.

«عاصم رضا» کارشناس امور سیاسی پاکستان درباره انتخابات سراسری هشتم فوریه در این کشور در مصاحبه اختصاصی با خبرگزاری  ایران پرس همچنین اعلام کرد، دموکراسی یعنی مردم، یعنی از میان مردم برای مردم کسی را انتخاب شود، دولت ها اگر حمایت مردم را نداشته باشند هیچگاه نمی توانند برای رفاه و آسایش کشور کار کنند.

«عاصم رضا» در ادامه گفت، در تاریخ پاکستان حتی دیکتاتورها نیز سعی کردند به اقدام غیرقانونی خود برای به دست گرفتن امور کشور با برگزار کردن انتخابات های ساختگی مشروعیت ببخشند این موضوع کاملا اهمیت انتخابات را عیان می کند.

این کارشناس امور سیاسی پاکستان افزود، نهاد های زیادی از جمله کمیسیون ملی انتخابات، دولت موقت و ... صرفا برای برگزاری انتخابات در قانونی اساسی این کشور قرار گرفته و وظیفه ای جز برگزاری انتخابات شفاف و به قدرت رساندن نمایندگان منتخب مردم ندارند.

«عاصم رضا» همچنین اعلام کرد، در دموکراسی اکثریت مهم است، حتی با کمترین تعداد ممکن، اما بدیهی است هرچه اکثریت بیشتری پیروز شوند، مسیر اداره امور کشور، پارلمان و قانونی سازی راهموارتر شده و نمایندگان مردم بهتر می توانند وعده های خود را جامه عمل بپوشانند.

این کارشناس امور سیاسی پاکستان افزود: درحالیکه اگر شما اکثریت با کمترین تعداد ممکن را در اختیار داشته باشید برای تشکیل دولت و اداره امور کشور به سایر احزاب سیاسی نیاز پیدا می کنید که این امر موجب کاهش عملکرد شما در تحقق منشور انتخاباتی و تحقق وعده های داده شده می شود. هر موقع از دموکراسی حرف بزنیم ، از زیبایی آن که انتخابات است نیز باید صحبت کنیم، دموکراسی با انتخاب شروع و برای انتخاب‌ پایان می‌باید.

«عاصم رضا» در ادامه گفت، قانون اساسی نیز عامل تقویت دموکراسی در کشور هاست، این قانون اساسی است که تضمینی می‌کند تمامی نهاد های کشوری از جمله کمیسیون انتخابات، دولت موقت، نهاد های امنیتی و حتی قوه قضائیه برای تحقق دموکراسی که منشأ آن انتخاب شفاف است، تلاش کنند.

این کارشناس امور سیاسی پاکستان افزود: قانون اساسی تاکید می کند که انتخابات باید در موعد مقرر برگزار شود، این قانون تاکید می کند که کمیسیون ملی انتخابات باید صلاحیت نامزدهای انتخاباتی را تایید کند، همین قانون نهاد های امنیتی برا به تامین امنیت انتخابات ملزم می کند.

«عاصم رضا» تصریح کرد، وقتی انتخابات به تاخیر می افتاد باید بررسی کرد که شرایط سیاسی، اقتصادی و امنیتی اجازه برگزاری انتخابات را می دهد یا خیر، اگرچه در کل تاخیر در انتخابات به ضرر دموکراسی است اما هرچه قدر هم که پیر شود وقتی کشور برای انتخابات آکاده شود بسیار خوشایند است و باید از آن استقبال کرد چرا انعطاف پذیری یکی دیگر از ویژگی های دموکراسی است اما شرط این انعطاف پذیری این است که مغایر با قانون اساسی نباشد و این قوه قضائیه ، کمیسیون ملی انتخابات و احزاب سیاسی هستند که با صباح و‌ مشوره خود از این ویژگی انعطاف پذیری استفاده می کنند.

این کارشناس امور سیاسی پاکستان همچنین گفت، حالا این زمان است که به ما می‌گوید این تاخیر در انتخابات در آینده پیامدهای منفی داشته است یا خیر، براساس قانونی اساسی انتخاب پارلمان ملی و محلی می بایست در 90 روز از انحلال پارلمان با پایان مهلت آن برگزار شود اما درحال حاضر مهم این است که انتخابات برگزار می‌شود، الباقی به عقیده بسیاری از کارشناسان کسانی که باعث تاخیر در انتخابات شده اند همانند تاریخ گذشته پاکستان مورد بازخواست قرار خواهند گرفت و دور از تصور نیست که علیه آنها در آینده پرونده تشکیل شود. 

«عاصم رضا» خاطرنشان کرد، بی ثباتی سیاسی در پاکستان قبلا هم سابقه داشته است، درحال حاضر به غیر از دو حزب سنتی و بزرگ مسلم لیگ نواز و حزب مردم الباقی احزاب آنچنان که قبلاً بود کمپین انتخاباتی انجام نمی دهند، حتی برخی از احزاب موتلف این دو حزب در دولت قبلی که پس از برکناری عمران خان تشکیل شد نیز همچنان خواستار تعلیق شدن انتخابات به دلایل مختلف از جمله مسایل امنیتی هستنداگرچه نهاد های مختلف از جمله کمیسیون ملی انتخابات و دولت موقت اعلام کرده اند که انتخابات در موعد مقرر (۸ فوریه) برگزار خواهد شد اماشور و شوق انتخاباتی آن چنان که باید باشد نیست.

این کارشناس امور سیاسی پاکستان افزود، شاید یک از دلایل اینکه کمپین های انتخاباتی زیاد نیست این باشد که قوانین سختی از سوی نهاد های با نفوذ و حاکمیت علیه حزب تحریک انصاف که هواداران آن اغتشاشات 9 مه 2023 را انجام دادند، وضع شده است، در هر صورت این حزب یکی از محبوبترین احزاب سیاسی در پاکستان است و نبود کمپین های انتخاباتی از سوی این حزب در شور و شوق و جو کلی انتخابات تاثیر بسزایی دارد.

«عاصم رضا» در ادامه اعلام کرد، علیرغم کمپین های ضعیف انتخاباتی این آمار مشارکت کردم در انتخابات است که نشان دهد آیا مردم شور و اشتیاق انتخابات داشته اند یا خیراگرچه حزب تحریک انصاف پس از وقایع مربوط به 9 مه 2023 به صورت متحد در انتخابات آتی حضور ندارد و بسیاری از سران این حزب سلب صلاحیت شده اند اما حقیقت زمینی همچنان به گونه ای است که نشان می دهد محبوبیت حزب تحریک انصاف و عمران خان در پای صندوق های رای بیشتر خواهد بود.

این کارشناس امور سیاسی پاکستان در پایان گفت: با این حال نظر سنجی ها و گفته رسانه ها هیچ گاه مصداق نیست، بلکه شمارش آرا نشان می دهد که صفحه ترازو به سمت چه حزب یا گروهی است. به نظر من علاوه بر حزب مسلم لیگ نواز و حزب مردم که کمپین های انتخاباتی فعال دارند برخی از نمایندگان آزاد که بیشتر آنها مورد حمایت حزب تحریک انصاف هستند نتایجی سورپرایز آمیز خواهند داشت.

115