ایران پرس- با سفر رسمی و دو روزه «کارن کاراپتیان» ‏Karen Karapetyan‏ نخست وزیر ارمنستان به ایران، دو کشور در چارچوب گسترش مناسبات در بخش‌های مختلف سه سند همکاری امضاء کردند.

سه سند و یادداشت‌تفاهم همکاری در زمینه دامپزشکی و بهداشت دام، برنامه مبادلات فرهنگی و هنری و یادداشت‌تفاهم همکاری بین معاونت علمی و فناوری ایران و وزارت توسعه اقتصادی و سرمایه‌گذاری ارمنستان، روز دوشنبه در حضور «اسحاق جهانگیری» معاون اول رئیس جمهوری ایران و نخست وزیر ارمنستان امضاء شد. 

جهانگیری پس از امضای این اسناد، با تأکید بر اینکه ارمنستان به عنوان یکی از کشورهای همسایه، از جایگاه خاصی در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران برخوردار است گفت، ایران برای گسترش روابط و توسعه همکاری با کشورهای همسایه از جمله ارمنستان هیچ سقف و محدودیتی قائل نیست.

نخست وزیر ارمنستان هم پس از امضای اسناد همکاری با ایران گفت: "علاقه‌مندیم شرکت‌های ایرانی بیشتری وارد بازار ارمنستان شوند و آمادگی داریم فعالیت تجاری دو کشور افزایش یابد."

ارزش مبادلات تجاری ایران و ارمنستان سالانه 300 میلیون دلار است که متناسب با سطح عالی روابط سیاسی دو کشور همسایه نیست.

تهران و ایروان تلاش دارند سطح مناسبات اقتصادی خود را هم‌سطح روابط خوب سیاسی کنند

ایران و ارمنستان به سبب این که در یک حوزه تمدنی، فرهنگی و جغرافیایی قرار دارند، ارتباط مردم دو کشور همسایه، ارتباطی دیرینه و پایداری است.

این روابط پایدار مردمی، مبنای خوبی برای گسترش مناسبات اقتصادی ایران و ارمنستان در بخش‌های مختلف به ویژه گردشگری است.

در همین چارچوب؛ اوت 2016 لغو رژیم روادید بین ارمنستان و جمهوری اسلامی ایران اجرایی شد.

این اقدام، گام موثری در مسیر افزایش سفرهای متقابل گردشگری بین ایران و ارمنستان است.

توسعه صنعت گردشگری زمینه‌ساز تقویت مناسبات تجاری ایران و ارمنستان

علاوه بر این؛ موقعیت جغرافیایی ایران و ارمنستان، سبب شده است توجه به نقش ترانزیت کالا در گسترش مناسبات اقتصادی ایران و ارمنستان مورد تاکید باشد.

توجه به این پتانسیل عظیم خواست سران جمهوری اسلامی ایران و ارمنستان است.

ارمنستان دروازه مناسبی برای صادرات کالا و خدمات ایران به کشورهای عضو اتحادیه اوراسیا است. در همین زمینه؛ «آرتاشس تومانیان» Artashes Tumanyan سفیر ارمنستان در تهران اعلام کرده است:

" اگر چه بازار ارمنستان با جمعیتی بالغ بر سه میلیون نفر چندان چشمگیر نیست، اما موقعیت این کشور به گونه‌ای است که می‌تواند زمینه جذب بازار 180 میلیون نفری کشورهای اوراسیا را برای ایران فراهم کند."

با توجه به این ظرفیت عظیم بازاری، بازرگانان ایران می‌توانند بدون پرداخت عوارض گمرکی، کالای خود را از ارمنستان به کشورهای اتحادیه اوراسیا صادر کنند.

عضویت ارمنستان در اتحادیه اوراسیا و ارتباط نزدیک این اتحادیه با اتحادیه اروپا، ظرفیت خوبی برای توسعه روابط تهران و ایروان است.

در این چارچوب؛ همکاری بخش خصوصی دو کشور و توجه به مناطق آزاد تجاری در مناسبات اقتصادی ایران و ارمنستان ضروری است.  همین موضوع در دیدار معاون اول رئیس جمهوری ایران و نخست وزیر ارمنستان مورد تاکید قرار گرفت.

منطقه ارس فرصتی مناسب برای ارتباط بازرگانان ایران و ارمنستان

جهانگیری، از منطقه «آزاد ارس» که نزدیک مرزهای ارمنستان است، به عنوان فرصتی مناسب برای ارتباط هر چه بیشتر بازرگانان دو کشور یاد کرد.

ظرفیت‌های دیگری در زمینه برق، کشاورزی، پتروشیمی، خدمات فنی و مهندسی، گاز و حمل و نقل وجود دارد که استفاده بهینه از همه پتانسیل‌های موجود در ایران و ارمنستان، نیازهای دو طرف را برطرف خواهد کرد و همزمان بر مناسبات اقتصادی دو کشور خواهد افزود.

در این زمینه؛ «واردان  واسکانیان» رئیس کرسی ایران‌شناسی دانشگاه دولتی ارمنستان، معتقد است:

"مناسبات اقتصادی ارمنستان و ایران در  حال صعود است و  مناسبات  سیاسی در عالی‌ترین سطح خود قرار دارد؛ ایران و ارمنستان همسایگان ویژه‌ای هستند و نمونه درخشان همکاری دو کشور پیرو ادیان مختلف در منطقه هستند."

علی‌کرمی

133/112

بیشتر بخوانید:

ایران و ارمنستان در مسیر گسترش روابط دو جانبه/ ویدئو

تاکید ایران و ارمنستان بر توسعه مناسبات

رایزنی سفیر ایران با وزیر فرهنگ ارمنستان / تاکید دو طرف بر توسعه روابط فرهنگی