روسیه درنشست شورای حکام آژانس اتمی ازکشورهای غربی خواست به مذاکرات رفع تحریمهای وین برگردند.
«میخائیل اولیانوف» نماینده روسیه در سازمانهای بینالمللی مستقر در وین در نشست شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی به ادعاهای کشورهای غربی درباره برنامه هستهای ایران پاسخ داد ونگرانی های ادعایی آنها را قابل رفع دانست.
اولیانوف در بیانیه ای اعلام کرد: "برای اینکه این اتفاق رخ بدهد، مشارکتکنندگان در گفتوگوهای وین باید به وین بازگردند و ظرف چند روز پیشنویس تصمیم در خصوص احیای برجام را نهایی کنند."
از سوی دیگر اتحادیه اروپا در بیانیهای در نشست شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی اعلام کرد: "بروکسل برای اجرای برجام سرمایهگذاری سیاسی و دیپلماتیک خواهد کرد."
در این بیانیه آمده است: "اتحادیه اروپا به عنوان یک اولویت امنیتی به سرمایهگذاری دیپلماتیک و سیاسی برای احیای اجرای محدودیتهای ضروری در برنامه هستهای ایران ادامه خواهد داد تا اطمینان حاصل کند که ایران به سلاح هستهای دست پیدا نمیکند."
بروکسل در این بیانیه مدعی شده که در نتیجه تشدید فعالیتهای هستهای ایران، خطر بحران اشاعه هستهای در منطقه افزایش یافته است.
به نظر می رسد موضع گیری مثبت روسیه و اتحادیه اروپا در قبال توافق هسته ای برجام و لزوم بازگشت به آن در پرتو چند رویداد قابل تحلیل است:
نخست اینکه سفر اخیر رافائل گروسی مدیر کل آژانس بین الملل انرژی اتمی به تهران و توافق دوجانبه با ایران در زمینه افزایش همکاری ها و تعاملات آژانس با ایران پیام مثبتی در زمینه حسن نیت ایران در حل وفصل مسائل ادعایی از سوی آزانس و نیز افزایش شفاف سازی در زمینه فعالیتهای هسته ای صلح آمیز ایران را ارسال کرده و همین امر موجب شده تا به اذعان ناظران امکان صدرو قطعنامه ای علیه ایران در نشست کنونی شورای حکام آژانس از میان برود.
مساله دوم که البته درباره تروئیکای اروپایی مرکب از آلمان، فرانسه و بریتانیا به عنوان اعضای گروه 1+4 و نیز اتحادیه اروپا مصداق پیدا می کند، ناامیدی آنها از تضعیف نظام جمهوری اسلامی ایران در نتیجه بروز اغتشاشات و آشوب های اخیر در ایران است.
آشوب هایی که البته با حمایت همه جانبه غرب به سرکردگی آمریکا همراه شد.
غربی ها بر این تصور بودند که آشوب های اخیر بهترین فرصت را برای اعمال فشار به ایران فراهم آورده وبه همین لحاظ بارها مقامات غربی به ویژه آمریکایی اعلام کردند که مذاکرات برجامی دیگر در اولویت آنها نیست و از دستور کار خارج شده است.
اما اکنون که پروژه آشوب سازی در ایران با شکست مواجه شده، اروپایی ها که منافع سیاسی، امنیتی و حتی اقتصادی خود در را در احیای برجام می دانند باردیگر در اظهارات مقامات ارشد اتحادیه اروپا و نیز در بیانیه ها بر اولویت احیای برجام و حمایت های سیاسی و دیپلماتیک از این امر تاکید می وزند.
در این راستا دیدار اخیر «جوزپ بورل» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با «حسین امیرعبداللهیان» وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران در اردن و درخواست او برای از احیای مذاکرات برجامی نشان از ناامیدی اروپایی ها از نتیجه بخش بودن رویکرد منفی وبی نتیجه آنها در قبال ایران و در نتیجه بازگشت به مسیر تعامل و مذاکره با تهران است.
بورل در توئیتی نوشت: "توافق کردیم که باید ارتباطات را باز نگه داریم و برجام را بر اساس مذاکرات وین احیا کنیم."
نکته قابل توجه در بیانیه اتحادیه اروپا فرافکنی دوباره اروپایی ها و تلاش برای مقصر جلوه دادن ایران است. در بیانیه اتحادیه اروپا آمده است: "اتحادیه اروپا کماکان به برجام متعهد است. ما متأسفیم که علیرغم حمایتهای سیاسی کشورهای اتحادیه اروپا و تلاشهای فشرده دیپلماتیک در سطح بینالمللی برای احیای اجرای کامل برجام... ایران تصمیمهای لازم را برای نگرفته و گامهای لازم را برنداشته است."
در واقع در این بیانیه به نقض عهد اتحادیه اروپا و تروئیکای اروپایی اشارهای نشده است. اروپایی ها بعد از خروج آمریکا از برجام به هیچ یک از وعدههای خود در زمینه کاهش اثرات منفی تحریم های یکجانبه آمریکا عمل نکردند و اقدامات ایران در راستای کاهش تدریجی تعهدات برجامی خود نیز واکنشی به این خلف وعده ها بوده است.
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
117