واشنگتن با توجه به اختلافاتش با چین، فرصت را غنیمت دانسته و به بهانه حمایت از معترضان، فشارهای خود علیه پکن را افزایش داده است. آمریکا سعی دارد با توجه به جنگ اقتصادی و تجاری با چین، از هنگ کنگ به عنوان اهرمی قوی در برابر پکن استفاده کند.
"دونالد ترامپ" رئیس جمهور آمریکا در جدیدترین اقدام ضد چینی خود، 2 قانون مصوب کنگره آمریکا درباره هنگکنگ را امضا کرد.
کاخ سفید چهارشنبه شب در بیانیهای اعلام کرد، ترامپ به رغم مخالفت پکن، پیمان "حمایت از دموکراسی و حقوق بشر هنگ کنگ" و قانون "ممنوعیت فروش سلاح به پلیس هنگ کنگ" را برای اجرایی شدن امضا کرده است.
چین از ترامپ خواسته بود که این مصوبات را وتو کند. این قوانین پیش از این در مجالس سنا و نمایندگان آمریکا تصویب شده بود. چین تصویب قانون "حمایت از دموکراسی و حقوق بشر هنگ کنگ" در کنگره آمریکا را محکوم و متعهد شده تدابیر شدید و متقابلی را برای حفاظت از حاکمیت و امنیت خود اتخاذ کند.
"گنگ شوانگ" Geng Shuang سخنگوی وزارت خارجه چین اخیرا اعلام کرد تصویب این پیمان در کنگره آمریکا به منزله حمایت از شورشیان در هنگ کنگ و تلاشی از سوی واشنگتن برای محدود کردن و به چالش کشیدن چین است و پکن آن را برنمی تابد.
بحران سیاسی در هنگ کنگ که اکنون ابعاد گسترده ای پیدا کرده از فوریه 2019 با تقدیم لایحه قانونی استرداد مجرمین این منطقه به سرزمین اصلی (چین) از سوی مقامات این جزیره به شورای قانونگذاری آغاز شد.
این مساله موجب شکل گیری اعتراضات و تظاهرات گسترده ای شد که به تظاهرات علیه لایحه استرداد 2019 هنگ کنگ نیز شناخته میشود. به رغم اینکه دولت محلی هنگ کنگ در 4 سپتامبر اعلام کرد که بهطور کامل از این لایحه صرفنظر کرده، اما معترضان با توجه به حمایت گسترده غرب به ویژه آمریکا خواسته های جدیدی را مطرح کرده اند.
آمریکا از نحوه تعامل نیروهای امنیتی چین با تظاهرکنندگان انتقاد کرده و مدعی شده اگر پکن به آزادیها در هنگ کنگ احترام نگذارد، باید منتظر پیامدهای جدی این رویکرد خود باشد. بررسی ها نشان داده که اتاق بازرگانی آمریکا و کنسولگری این کشور در هنگ کنگ و نیز وزارت خارجه بریتانیا نقش قابل توجهی در هدایت این ناآرامی ها داشته و دارند.
حتی معترضان بارها پرچم آمریکا و بریتانیا را با خود حمل کرده و خواستار دخالت مستقیم لندن و واشنگتن برای مذاکره با پکن و حمایت از خودشان شده اند. آمریکا با سوء استفاده از ناآرامی ها در هنگ کنگ قصد دارد تا از این مساله نه فقط برای مداخله در امور داخلی چین استفاده کند، بلکه از آن به مثابه ابزار فشاری علیه پکن برای وادار کردن آن به قبول خواسته های زیاده طلبانه واشنگتن به ویژه در مسائل تجاری و امنیتی و نظامی استفاده کند.
اختلافات بین آمریکا و چین ابعاد مختلف سیاسی، تجاری و اقتصادی، نظامی و امنیتی و استراتژیک را در بر می گیرد. واشنگتن از چین به عنوان یک رقیب اصلی و قدرت تجدید نظر طلب یاد کرده و بر مقابله با سیاست ها و اقدامات آن تاکید کرده است.
در مقابل، چین به همراه روسیه از مخالفان اصلی رویکرد یکجانبه گرایانه ترامپ در قبال مسائل جهانی بوده و پکن رویکرد تجاری رئیس جمهوری آمریکا که مبتنی بر حمایت گرایی اقتصادی است را به شدت مورد انتقاد قرار داده است.
اکنون ترامپ با امضای مصوبه های کنگره درباره هنگ کنگ آن هم در زمانی که ادعا می شد مذاکرات تجاری آمریکا و چین به نقطه حساسی رسیده است، در واقع بار دیگر چهره خصومت طلبانه خود در برابر پکن را به نمایش گذاشته است. ضمن اینکه وی مدعی است که آمریکا نقش بازدارنده در مقابل چین در قبال تحولات هنگ کنگ را دارد.
ترامپ روز22 نوامبر با اشاره به تحولات در هنگکنگ گفت: اگر وی نبود هنگکنگ طی 14 دقیقه توسط ارتش چین ویران میشد.
ضمن اینکه اعتراض آمریکا به نقض حقوق بشر در برخورد چین با معترضان هنگ کنگی کاملا ابزاری بوده و صرفا برای اعمال فشار به پکن صورت می گیرد.118
نویسنده: سید رضا میرطاهر
ترامپ قوانین مصوب کنگره درباره هنگ کنگ را امضا کرد
واکنش چین به حمایت "دونالد ترامپ" از معترضان هنگ کنگ