دستگاه اطلاعاتی قرقیزستان با انتشار بیانیه ای اعلام کرد: "سورنبای جینبیکاف" رییس جمهوری قرقیزستان با بازگشت آن دسته از اتباع این کشور که به گروه تروریستی داعش پیوستند و در سوریه و عراق برای این گروه تروریستی می جنگیدند، موافقت کرده است.
بازگرداندن آن دسته ازاتباع قرقیزستان که درخدمت اهداف و منافع گروه تروریستی داعش در سوریه و عراق بودند، برای دولت و مردم این کشور آسیای مرکزی ازاهمیت زیادی برخوردار است.
بویژه که، بازماندگان این گروه یا در زندان های کشورهای منطقه در بازداشت به سر می برند و یا این که، به کشورهای مطمئن تر، پناه برده اند.
با وجود این شکی نیست که، درصورت هدایت نکردن این عده، دولت و مردم قرقیزستان همچنان درمعرض تهدیدهای این گروه تروریستی قرار خواهند داشت.
این درحالی است که، قرقیزستان نیز مانند سایر جمهوری های آسیای مرکزی و قفقاز، به شدت ازلحاظ برخورداری ازعلمای دینی طراز اول و مطلع رنج می برد.
این نکته را نباید از نظر دور داشت که، فقر یکی ازعوامل اصلی گرایش جوانان قرقیز به جریان تروریستی داعش است.
علی الخصوص که، بیش از یک سوم ازجوانان قرقیزستان بیکار هستند و بسیاری نیز برای یافتن کار و گذراندن زندگی خود و خانواده خود، به روسیه مهاجرت میکنند.
در میان جمهوری های آسیای مرکزی، قرقیزستان یکی از دوکشوری است که، اقتصادش با پول های ارسالی مهاجران قرقیز از روسیه و دیگر کشورها تامین می شود.
در واقع، باید گفت: بیشتر از نیمی از درآمدهای دولت قرقیزستان از این طریق و همچنین از طریق بخشودگی بدهی های روسیه به این کشور تامین می شود.
علاوه بر بیکاری و فقر، مردم قرقیزستان به دلیل بی سوادی و فقدان علمای دینی آموزش دیده، به شدت درمعرض تهدیدهای گروه های افراط گرا بویژه گروه تروریستی داعش قرار دارند.
بدیهی است که، درکشوری نظیر قرقیزستان، نظارت برفعالیت های مذهبی و دینی تا حدود زیادی بر روند جلوگیری ازپیوستن اتباع این کشور به گروه های تروریستی نظیر داعش موثر است.
با وجود آن که، قرقیزستان نیز مانند سایر جمهوری های آسیای مرکزی درمعرض فعالیت های افراط گرایان دینی و گروه های تروریستی قرار دارد ، مقام های دولت بیشکک تاکنون دراین زمینه، گام موثری برنداشته اند.
به عنوان مثال، "دمیرساگینبایف"، رییس سابق شورای امنیت قرقیزستان درماه دسامبر سال 2017 میلادی، فعالیت گروه های تروریستی ازجمله داعش درخاورمیانه و افغانستان را تهدیدی جدی برای قرقیزستان و کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اورآسیا قلمداد کرد.
"دمیرساگینبایف" که درحال حاضر به عنوان یک کارشناس امور امنیتی درقرقیزستان فعالیت دارد، گفته است: بر اساس اطلاعات نهادهای امنیتی قرقیزستان، تروریسم بین المللی برنامههای جدی برای گسترش بیثباتی در کشورهای مستقل مشترک المنافع همسود بویژه قرقیزستان دارد.
این درحالی است که، سیاستمداران قرقیزستان به اظهارنظر درباره جریان های انحرافی دینی و مذهبی نظیر داعش، تمایل چندانی ندارند.
در این ارتباط ذکر این واقعیت کافی است که، در جریان انتخابات ریاست درماه اکتبر سال 2017 میلادی، هیچکدام ازنامزدهای انتخابات ریاست جمهوری قرقیزستان، موضوع تروریسم را دربرنامه های تبلیغاتی خود نگنجانده بودند و به این مساله بیتوجهی کردند.
درحقیقت درحالی که، جامعه قرقیزستان با تهدیدهای جریان تروریستی داعش مواجه بوده است، سیاستمداران قرقیز در این زمینه کمتر اظهارنظر کرده اند.138/118
نویسنده: محمد علی طالبی خاکیانی