دیپلمات پیشین ایران در مقاله‌ای برای لوبلاگ آمریکا نوشت: ایران بلوک شرق را به غرب ترجیح می‌‌دهد، زیرا قدرت‌های بلوک شرق به تعهدهای برجامی خود بیشترعمل می‌کنند.

به گزارش ایران پرس به نقل از ایرنا؛ در مقاله موسویان آمده است: درحالیکه فاز نظامی بحران سوریه به پایان نزدیک می‌شود، سران روسیه، ایران و ترکیه درنشست تهران بر حق تعیین سرنوشت سوریه توسط مردم این کشور و از طریق انتخاباتی فراگیر، آزاد وعادلانه تاکید کردند. آنها همچنین توافق کردند تا به همکاری مشترک خود تا نابودی کامل گروه‌های تروریستی درسوریه ادامه دهند.

وی ادامه داد: وقتی که بحران سوریه در سال 2011 آغاز شد کشورهای عضو ائتلاف آمریکا همچون عربستان ازتمام ظرفیت خود برای حذف «بشار اسد» استفاده کردند اما همکاری مشترک روسیه و ایران برای حفظ حکومت سوریه مانع موفقیت ائتلاف آمریکا شد.

دیپلمات پیشین ایران تصریح کرد: با پیوستن آنکارا به محور مسکو - تهران، پیروزی اسد در جنگ حدود هشت ساله نزدیک شده است. اگر مثلث روسیه، ایران و ترکیه درمورد سوریه موفق شود، این مثلث می‌تواند نقش اساسی برای مدیریت بحران‌های دیگر منطقه ایفاء کند.

موسوی خاطرنشان کرد: بعد از انقلاب اسلامی، بنیان سیاست خارجی ایران براساس اصل «نه شرقی، نه غربی» تعریف شد تا ایران استقلال خود در روابط با قدرتهای خارجی را حفظ کند. با این وجود سیاست‌های خصمانه آمریکا و بی اعتمادی کامل به آمریکا، موجب چرخش سیاست خارجی ایران به سمت شرق شده است.

دیپلمات پیشین ایران گفت: در حالیکه روسیه و چین و هند هیچکدام حضور نظامی خصمانه‌ای در مرزهای ایران ندارند، در روابط دوجانبه و منطقه‌ای به جمهوری اسلامی بعنوان یک شریک سیاسی، امنیتی و اقتصادی نگاه کرده، ایران را در مبارزه با تروریسم همکاری قدرتمند می‌دانند، با سیاست تغییر رژیم آمریکا مخالف و نقش مشروع و طبیعی ایران در منطقه را پذیرفته و همکاری می کنند.

وی نوشت: روابط ایران باهند وچین، دوقدرت بلوک شرق، ریشه تاریخی براساس دوستی و احترام متقابل دارد.

موسویان ابراز داشت: برجام شرایطی بوجود آورد که می‌توانست تحولی در روابط منفی چهل سال گذشته ایران و غرب بوجود آورد. زیرا اولین باری بود که ایران و آمریکا مستقیما در سطح عالی راجع به یکی از موارد اختلافی مذاکره و توافق کردند.

موسویان افزود: منتهی ترامپ رییس جمهور آمریکا به توصیه نتانیاهو و فشار عربستان، یکجانبه از توافق خارج و قطعنامه سازمان ملل و آژانس بین المللی انرژی هسته‌ای را زیر پا گذاشت و بدین ترتیب مهر تاییدی بر بی اعتمادی های چهل ساله ایران گذاشت و شانس گفت وگو و همکاری درمورد مسائل منطقه‌ای را کشت.

به عقیده این پژوهشگر، در روند در پیش رو دو عامل در آینده روابط ایران با قدرت‌های بلوک شرق و غرب تاثیرگذارخواهد بود: اول اینکه با وجودی که روسیه و چین و اروپا با عزمی راسخ بدنبال اجرای برجام هستند اما آسیب پذیری اروپا از تحریم های فرامرزی آمریکا به مراتب بیشتر از قدرت های بلوک شرق است.

بنظر می رسد قدرت‌های بلوک شرق به تعهدات برجامی خود بیشترعمل نمایند و از خلاء موجودی که ترامپ در روابط غرب با ایران بوجود آورده، استفاده و ایران را بیش از پیش متحد خود سازند.

درعین حال، تهران به عملکرد اروپا چشم دوخته که آیا اروپا خواهد توانست استقلال خود در اجرای برجام منهای آمریکا را به اثبات رسانده و حداقل روابط بخشی از بلوک غرب با ایران را حفظ و مدیریت کند یا خیر.

دوم اینکه آیا تهران و واشنگتن دردوره ترامپ گفت وگوی مستقیم را آغاز خواهند کرد یا خیر؟ ترامپ اظهار کرد هدف وی از تخریب برجام و افزایش فشارها و تحریم‌ها، دستیابی به یک معامله بزرگتر با ایران است. 

دیپلمات پیشین ایران ادامه داد: در عین حال 30 سال تجربه من از کار در سیستم حکومتی ایران بعد ازانقلاب، نشان می دهد که سیاست آمریکا مبنی بر توهین و تحریم و تحقیر ایران، نتیجه معکوس داده و موجب سخت تر شدن مواضع ایران و نفی هرگونه مذاکره با آمریکا خواهد شد.

پژوهشگر ایرانی تصریح کرد: مسیر فعلی سیاست‌های ترامپ موجب کاهش قدرت رهبری آمریکا در سطح جهان خواهد شد. تحریم‌های آمریکا علیه روسیه، ایران و ترکیه موجب تقویت اتحاد این سه کشور خواهد شد و حتی ایران روابط خود را با سایر قدرت‌های جهانی همچون هند و چین توسعه خواهد داد که مجموعه این روند می‌تواند به سلطه شش دهه آمریکا درخاورمیانه پایان دهد. 118/120

بیشتر بخوانید:

موسویان: شروط «ترامپ» برای ایران ناقض پیمان اشاعه نیافتن سلاح هسته ای است

 موسویان: بدون همکاری با ایران، برقراری ثبات و امنیت در منطقه ممکن نیست

موسویان: آمریکا منافع جهان اسلام را قربانی رژیم صهیونیستی کرده است