با این حال دولت بریتانیا در اقدامی حاکی از انفعال و عقب نشینی آشکار از موضع قبلی خود، ناچار به رفع توقیف این نفتکش شد.
پایگاه خبری جبل الطارق بعدازظهر پنجشنبه از آزادی کشتی "گریس 1" برخلاف فشارهای آمریکا خبر داد.
بدین ترتیب بریتانیا سرانجام بعد از پنج هفته نفتکش حامل نفت ایران را که توسط دولت جبل الطارق توقیف شده بود، آزاد کرد.
البته لندن برای حفظ پرستیژ سیاسی خود مدعی شد، دولت محلی جبل الطارق نفتکش "گریس 1" را آزاد کرده است.
نفتکش "گریس 1" حامل 2 میلیون بشکه نفت ایران 4 ژوئیه 2019 به دست پلیس جبل الطارق و نیروی دریایی بریتانیا توقیف و این اقدام، باعث ایجاد بحران دیپلماتیک بین تهران و لندن شد.
نیروی دریایی بریتانیا نفتکش "گریس 1" حامل نفت ایران را در تنگه جبل الطارق به صورت کاملا غیرقانونی و به بهانه واهی نقض تحریمهای اتحادیه اروپا علیه سوریه توقیف کرده بود و بر ادامه توقیف آن اصرار می ورزید؛ حال آن که این تحریم ها یکجانبه هستند و ایران اساسا موظف به تبعیت از آنها نیست؛ ضمن این که اروپا بارها تحریم های یک جانبه و ثانویه آمریکا را علیه دیگر کشورها محکوم کرده است بنابراین اکنون خود نمی تواند در همین چارچوب عمل کند. از همین رو لندن هیچ توجیهی برای ادامه توقیف نفتکش "گریس 1" نداشت.
در همان هنگام نقش آمریکا در تشویق لندن برای توقیف این نفتکش افشا شد.
"کارل بیلت" نخست وزیر پیشین سوئد اعلام کرد، توقیف نفتکش حامل نفت ایران در جبل الطارق به دست نظامیان بریتانیایی و به بهانه نقض تحریم اتحادیه اروپا در حالی که ایران عضو اتحادیه اروپا نیست، بیشتر شبیه دسیسه است.
بیلت با اشاره به تلاش آمریکا برای توقف صادرات نفت ایران و اظهارات مقامات اسپانیا مبنی بر این که لندن به درخواست واشنگتن به توقیف این نفتکش مبادرت کرده است، نتیجه گرفت این اقدامات در همکاری با آمریکا برای فشار بر ایران انجام شده است.
بر همین اساس ایران نیز 19 ژوئیه 2019 به علت بی توجهی تانکر نفتی بریتانیایی "استنا ایمپرو" به مقررات بین المللی، آن را در تنگه هرمز توقیف کرد. تهران اعلام کرد این نفتکش هنگام عبور از تنگه هرمز مرتکب چهار تخلف بزرگ شده و ایران به عنوان کشور واقع در بخش شمالی تنگه هرمز طبق قوانین بین المللی از جمله کنوانسیون حقوق دریاها مصوب 1982 حق توقیف این نفتکش را داشته است.
در همین حال، "بوریس جانسون" نخست وزیر جدید بریتانیا که به شدت درگیر مساله برگزیت است، به رغم درخواست های مکرر آمریکا از جمله در سفر اخیر "جان بولتون" مشاور امنیت ملی کاخ سفید به لندن، خواستار حل و فصل مساله توقیف نفتکش حامل نفت ایران بود و در نهایت با عقب نشینی آشکار، ناچار به آزادی نفتکش "گریس 1" شد.
اکنون دولت "دونالد ترامپ" رئیس جمهور آمریکا که در برابر عمل انجام شده قرار گرفته است، تلاش می کند تا با اقداماتی، ناکامی آشکار خود را در تحریم نفتی ایران با توقیف نفتکش های آن بپوشاند.
وزارت خارجه آمریکا در بیانیهای که بامداد جمعه منتشر شد خدمه نفتکش "گریس 1" حامل نفت ایران را که به تازگی رفع توقیف شده است، به تحریم تهدید کرد.
به رغم فشارها و مخالفت های بسیار آمریکا، کشتی "گریس 1" هم اکنون آزاد است و به همراه خدمه خود می تواند هر جا که بخواهد نقل مکان کند.
"جلیل اسلامی" معاون دریایی سازمان بنادر و دریانوردی ایران گفت: در روزهایی که نفتکش "گریس 1" در توقیف جبلالطارق بود، پاناما به استفاده آن از پرچم این کشور پایان داد. بر اساس درخواست مالک کشتی در حال حاضر، نفتکش دارای پرچم جمهوری اسلامی ایران است. نام نفتکش "گریس 1" به "آدریان دریا" تغییر کرده و مقصدی که برای پس از رفع توقیف اعلام شده، مدیترانه است.
به نظر میرسد مشکل خاصی در ادامه دریانوردی این نفتکش به مدیترانه و مقصد بعدی آن وجود نداشته باشد. بدین ترتیب دولت ترامپ به همراه متحد استراتژیک خود، بریتانیا، در تقابل با ایران بر سر نفتکش "گریس 1" متحمل شکست بزرگی شده اند که امکان توجیه آن را نیز ندارند.
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
116/117
بیشتر بخوانید:
نفتکش ایرانی "گریس 1" تغییر نام داد؛ مدیترانه، مقصد "آدریان دریا"
آزادی نفتکش ایرانی؛ شکست انگلیس، بیآبرویی آمریکا/ تحلیل
آزادی نفتکش ایرانی؛ شکستی برای آمریکا و انگلیس
آزادی فرمانده و سه افسر نفتکش گریس 1