یکی از موارد مشخص رویکرد خارجی ترامپ، موضع وی در زمینه حمایت بی قید و شرط از اسرائیل و عملی کردن اقداماتی است که روسای جمهور قبلی آمریکا از انجام آنها خودداری کرده بودند.
دولت ترامپ در14 مه 2018 در اقدامی تحریک آمیز، ضمن به رسمیت شناختن قدس به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی، سفارت آمریکا را از تل آویو به قدس اشغالی منتقل کرد.
این اقدام با مخالفت و محکومیت های گسترده در سطح جهان مواجه شد.
رییس جمهور آمریکا پا را فراتر نهاده و اقدامی بی سابقه به منظور جلب رضایت صهیونیست ها انجام داده است.
ترامپ روز دوشنبه (25 مارس) با امضای فرمانی تصمیم خود در به رسمیت شناختن حاکمیت اسرائیل بر بلندی های جولان را اجرایی کرد.
این اقدام ترامپ با مخالفت های گسترده ای در سطح جهان مواجه شده است.
اکنون «مایک پمپئو» وزیرامورخارجه آمریکا با توجه به واکنش های منفی بین المللی در موضع گیری انفعالی در صدد توجیه این مساله برآمده و مدعی شد از این واکنش غافلگیر نشده است.
پمپئو درباره واکنش منفی گسترده جهانی در خصوص به رسمیت شناختن حاکمیت رژیم صهیونیستی بر بلندی های جولان از سوی رِییس جمهور آمریکا گفت: "واقعیت این است که این مساله مرا غمگین کرده ولی از این موضوع غافلگیر نشدم."
مایک پمپئو افزود: "به یاد دارم که در مساله (انتقال) سفارت به قدس(اشغالی) نیز شرایط به همین گونه بود."
در واقع پمپئو برای توجیه مخالفت های جهانی با اقدام ترامپ در قبال جولان که باعث دستپاچگی کاخ سفید و وزارت خارجه آمریکا شده و جای هیچ توجیهی را برای انزوای آمریکا نگذاشته، تلاش کرده تا این گونه وانمود کند که در مورد مساله به رسمیت شناختن قدس به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی نیز ابتدا مخالفت ها زیاد بوده اما اکنون کشورها به آن رضایت داده اند.
در حالی که این مساله کاملا دروغ است و به جز یکی دو کشور از متحدان آمریکا، هیچ دولتی، حتی اتحادیه اروپا و کشورهای عضو آن حاضر به همراهی با واشنگتن در این زمینه نشده است.
بی توجهی ترامپ به قوانین بین المللی
در واقع ترامپ بدون اعتنا به قوانین بین المللی و قطعنامه های شورای امنیت سازمان ملل متحد که به صراحت جولان را منطقه اشغالی شناخته و خواهان عقب نشینی اسرائیل از این منطقه شده، الحاق جولان به اسرائیل را به رسمیت شناخته است.
با این حال سازمان ملل متحد به عنوان نهاد مسوول صلح و امنیت بین المللی مخالفت خود را با این اقدام اعلام کرده است.
«استفان دوجاریک» سخنگوی سازمان ملل متحد در یک نشست خبری گفت: "واضح است که وضع جولان تغییری نکرده است."
سیاست سازمان ملل متحد در جولان در قطعنامههای مربوطه در شورای امنیت منعکس میشود و این سیاست هنوز تغییر نکرده است.
شورای امنیت با صدور قطعنامه 497 دردسامبر 1981 با اشغال بلندیهای جولان توسط اسرائیل مخالفت و اعلام کرده بود که تصمیم اسرائیل مبنی برحاکمیت و اعمال قوانین خود در بلندیهای جولان اشغالی پوچ و فاقد اعتبار قانونی در عرصه بینالمللی است.
سئوال این است که آمریکا که خود از اعضای دائم شورای امنیت است و باید حافظ و پشتیبان این شورا و قطعنامه های آن باشد، چرا بی اعتنا به شورای امنیت و در راستای خواسته ها و منافع رژیم صهیونیستی، الحاق جولان به اسرائیل را به رسمیت شناخته است؟
بی تردید این اقدام ترامپ در راستای سیاست یکجانبه گرایی است که در دوره ریاست جمهوری وی بشدت تقویت شده و سرلوحه سیاست خارجی آمریکا قرار گرفته است.
با این حال ادامه این رویکرد صرفا موجب تشدید انزوی آمریکا در سطح بین المللی شده است.
کاخ سفید در ادعایی شگرف و بر خلاف تمام واقعیات موجود مدعی شده که سیاست خارجی ترامپ موجب بازگشت مجدد آمریکا به اریکه رهبری جهان شده است.
با این حال ابراز نگرانی قدرت های بین المللی و از جمله شرکای اروپایی واشنگتن درباره سیاست های ترامپ و انزوای روز افزون آمریکا نشانگر بی پایه بودن این ادعای کاخ سفید است.
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
138/116
بیشتربخوانید:
سازمان همکاری اسلامی: "جولان" متعلق به سوریه بوده و خواهد بود
زاخارووا: به رسمیت شناختن "جولان" مقدمه اجرای "معامله قرن" است
اعضای اروپایی شورای امنیت: اقدام آمریکا درباره جولان ناقض قوانین بین المللی است
پاسخ محکم ظریف به خوش خدمتی پمپئو به صهیونیستها