در این راستا «جرمی هانت» وزیر خارجه بریتانیا در مصاحبهای که روز سهشنبه منتشر شد، از فروش تسلیحات به عربستان حمایت کرد و ریاض را متحدی «بسیار بسیار مهم» خواند، اما گفت: متحدان بریتانیا باید به نحوی عمل کنند که بشود از عملکرد آنها در برابر افکار عمومی دفاع کرد.
این موضع گیری نشان می دهد که مقامات لندن خود از جنایات گسترده سعودی ها در جنگ یمن مطلع هستند و در واقع به آنها توصیه می کنند که به جای خودداری از ادامه ارتکاب این گونه اقدامات وحشیانه، به نحوی عمل کنند که موجب حساسیت افکار عمومی نشود.
چراغ سبز بریتانیا به اقدامات وحشیانه ائتلاف سعودی در یمن
جرمی هانت ادعایی تمسخر آمیز مطرح و تاکید کرده است:
"بریتانیا یکی از سختگیرانه ترین نظام های فروش تسلیحات را دارد و [ما] دائم بررسی میکنیم که آیا آنها [خریداران سلاح] به توافق نامه تسلیحاتی که هنگام فروش سلاح منعقد میکنیم، پایبند هستند یا نه."
سئوال مطرح این است که رژیم سعودی باید دیگر چه جنایاتی مرتکب شود و چه تعداد از یمنی ها را به قتل برساند که لندن در فروش تسلیحات به آن تجدید نظر کند؟
در واقع وزیر خارجه بریتانیا با اظهارات اخیر خود و نامیدن رژیم سعودی به عنوان متحد بسیار مهم لندن، برای ادامه اقدامات وحشیانه ائتلاف سعودی در یمن به ریاض چراغ سبز داده است.
این مساله به ویژه پس از جنایت بزرگ ائتلاف سعودی در کشتار کودکان یمنی اهمیت یافته است.
در حمله دو هفته پیش ائتلاف سعودی به یک اتوبوس در استان صعده یمن، ۵۱ نفر از جمله ۴۰ کودک ۶ تا ۱۱ ساله شهید شدند.
نگاه ابزاری بریتانیا و آمریکا به عربستان
سخنگوی ائتلاف سعودی این حمله را «مشروع» خوانده و لندن و واشنگتن هم که فروشندگان بزرگ تسلیحات به این کشور هستند، صرفا از این حمله ابراز نگرانی کردند و از ریاض خواستند خودش درباره اقدام خود تحقیق کند.
هانت ضمن اذعان به ناخوشایند بودن این حمله گفت:
"پیچیدگیای که در این مورد وجود دارد، رابطه ما با عربستان سعودی است که یک متحد نظامی بسیار بسیار مهم برای بریتانیا است. ما در مبارزه با افراط گرایی اسلامی شریک آنها هستیم و رابطه ما با عربستان سعودی به این معنی است که ما از این که بمبی در خیابانهای لندن منفجر شود، جلوگیری کنیم."
نگاه غربی ها به ویژه بریتانیا و آمریکا به عربستان، نگاهی دو گانه و ابزاری است.
لندن در کنار واشنگتن به دلیل این که حفظ رژیم سعودی در راستای منافع منطقه ای و استراتژیک آنها است، همچنان بدون توجه به کارنامه حقوق بشری و اقدامات جنایتکارانه رژیم سعودی نه فقط روابط با آن را ادامه می دهد، بلکه مهمترین حامیان سیاسی و تسلیحاتی عربستان سعودی محسوب می شوند.
به گفته «باربارا والی» کارشناس سیاسی، آمریکا و بریتانیا مسئول جنگ فاجعه بار و جنایات جنگی در یمن هستند.
لندن و واشنگتن در واقع شریک جنایات ائتلاف سعودی محسوب می شوند.
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
133/116
بیشتر بخوانید:
دیدهبان حقوق بشر: آمریکا و بریتانیا شرکای جنایت عربستان در یمن هستند
دیدبان حقوق بشر: عربستان از تسلیحات آمریکایی و بریتانیایی در کشتار دانشآموزان یمنی استفاده کرد