ایران پرس- به رغم خروج آمریکا از توافق هسته ای برجام در مه 2018 و تلاش برای به شکست کشاندن آن، اما طرف های اروپایی برجام از جمله بریتانیا خواهان حفظ این توافق هستند، توافقی که برای صلح و امنیت منطقه ای و بین المللی اهمیت اساسی دارد.

در این راستا، «ترزا می» نخست وزیر مستعفی بریتانیا روز سه شنبه در نشست خبری مشترک با «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا مدعی شد که برای جلوگیری از به اصطلاح دستیابی ایران به سلاح اتمی، خواهان حفظ برجام است.

ترزا می با اشاره به مذاکراتش با ترامپ گفت: امروز ما درباره اهمیت همکاری دو کشور درباره فعالیت های بی ثبات کننده ایران در منطقه و عدم دسترسی این کشور به سلاح هسته ای صحبت کردیم. اگرچه روش های مختلفی داریم و چنانچه گفته ام لندن به برجام پایبند می ماند، اما روشن است که هر دو می خواهیم به یک هدف دست پیدا کنیم.این مهم است که ایران به تعهداتش پایبند باشد و ما تلاش می کنیم تا از بروز درگیری که به نفع هیچ کس نیست جلوگیری کنیم.

می در حالی مدعی حفظ برجام به منظور جلوگیری ازتلاش ایران برای دستیابی به سلاح هسته ی شده که نه فقط ایران هرگونه هدف گذاری برای دستیابی به سلاح هسته ای را نفی کرده بلکه آژانس بین المللی انرژی اتمی نیز در گزارش های پانزده گانه خود که پس از راستی آزمایی تعهدات برجامی ایران منتشر کرده برعدم انحراف فعالیت های هسته ای ایران تاکید کرده است.

بدین ترتیب جای این پرسش مطرح است که بر اساس کدام شواهد و قراین ترزا می همنوا با ترامپ مدعی تلاش ایران برای دستیابی به سلاح اتمی شده و حفظ برجام را برای جلوگیری از رسیدن تهران به این هدف ضروری می شمارد.

مقامات ارشد ایران بارها تلاش تهران برای ساخت سلاح هسته ای را رد کرده اند. «محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه ایران اخیرا در صفحه توییتر خود نوشت: حضرت آیت‌الله خامنه‌ای،رهبر معظم انقلاب اسلامی مدتها پیش با صدور فتوایی در منع تسلیحات هسته‌ای، اعلام کردند که ما به دنبال دستیابی به سلاح هسته‌ای نیستیم.

هر چند بریتانیا جزو تروئیکای اروپایی (آلمان، فرانسه و بریتانیا) است و در این راستا به رغم خروج واشنگتن از برجام، بر حفظ آن و تلاش برای ایجاد مشوق هایی به منظور جلوگیری از خروج تهران از این توافق تاکید کرده، اما ترزا می در اتهام افکنی علیه ایران همانند ترامپ عمل کرده و به عنوان متحد استراتژیک آمریکا همواره اتهاماتی مانند حمایت تهران از تروریسم و یا متهم کردن ایران به اتخاذ سیاست های بی ثبات کننده منطقه ای را مطرح کرده است.

ترامپ نیز که در یک سال اخیر پس از خروج از برجام همواره مورد شدید ترین انتقادها در سطح بین المللی بویژه از سوی کشورهای عضو گروه 1+4 بوده، با اغتنام فرصت و با توجه به موضع گیری ترزا می، مدعی همسویی واشنگتن و لندن در موضع گیری علیه ایران شد.

ترامپ طی اظهاراتی در همین رابطه گفت: بریتانیا و آمریکا، با هم در زمینه اهمیت پیشگیری از دسترسی ایران به سلاح اتمی و متوقف کردن ایران در زمینه حمایت از تروریسم متفق هستند و من می دانم که این هدف محقق خواهد شد.

اکنون ترامپ امیداور است که با توجه به کنار رفتن ترزا می در 7 ژوئن، نخست وزیر جدید محافظه کار این کشور همسویی بیشتری با وی در اتخاذ مواضع و سیاست های ضد ایرانی داشته باشد. ترامپ خواهان نخست وزیری «بوریس جانسون» است که به دلیل مواضع افراطی اش مشهور است.

با این حال اتحادیه اروپا و تروئیکای اروپایی البته در راستای منافع سیاسی و امنیتی اروپا خواهان حفظ برجام هستند و به رغم موضع گیری هایی مانند اظهارات اخیر ترزا می، بر تلاش برای حفظ برجام اتفاق نظر دارند./118

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

بیشتر بخوانید:

معترضان بریتانیایی "ترامپ" و "بولتون" را هو کردند

سفر ترامپ به لندن؛ حواشی بسیار پررنگ تر از متن