مایک پمپئو گفت: آمریکا به روشنی اعلام کرده است که تا زمانی که روسیه تغییر روشنی در اقدامات خود نشان ندهد و از قوانین بین المللی تبعیت نکند، ناتو نباید به روابط عادی با مسکو بازگردد.
نخستین موضع گیری رسمی وزیر خارجه جدید آمریکا در قبال روسیه نشانه ادامه رویکرد خصمانه واشنگتن علیه مسکو و حتی تشدید آن در آینده است.
از دیدگاه پمپئو، روسیه هم به شکل نظامی، همانند حمله به گرجستان در سال 2008 و اوکراین در سال 2014 و هم به شکل کارزارهایی برای مخدوش کردن نهادهای دمکراتیک غربی، متحدان ناتو را تهدید می کند.
پمپئو همان اتهاماتی را که آمریکا در سال های اخیر علیه روسیه مطرح کرده بار دیگر تکرار کرده است.
این اتهامات در دو بعد استفاده مسکو از قدرت سخت یعنی جنگ نظامی علیه شرکای غرب مانند گرجستان و اوکراین و کاربرد قدرت نرم به ویژه جنگ سایبری برای تاثیر گذاری بر فرایند های دموکراتیک در کشورهای غربی مانند انتخابات ریاست جمهوری و پارلمانی مطرح شده است.
با این حال این موضع وزیر خارجه جدید آمریکا به مثابه نوعی اتهام افکنی برای مبرا کردن آمریکا از اقدامات مشابه علیه روسیه است.
نگاهی به کارنامه غرب به ویژه آمریکا نشان می دهد که غربی ها همواره تلاش کرده اند تا هم از طریق فیزیکی و هم از طریق سیاسی و تبلیغاتی به روسیه حمله کنند.
مساله گسترش ناتو به سوی شرق در دو دهه گذشته یکی از نگرانی های مهم روسیه بوده است:
در این چارچوب علاوه بر رویارویی نظامی روسیه و ناتو در شرق اروپا، شاهد تلاش مستمر ناتو برای پیشروی به سوی شرق و عضویت کشورهای اروپای مرکزی و شرقی، کشورهای حوزه بالکان و در نهایت کشورهای همسایه روسیه مانند اوکراین و گرجستان در این سازمان نظامی غربی هستیم.
هدف اصلی این اقدام، در برگیری و تضعیف هر چه بیشتر روسیه و اعمال فشار فزاینده سیاسی و نظامی به آن است. طبیعتا روسیه در واکنش به این اقدام ناتو که آن را گذر از خط قرمز امنیت ملی خود تلقی می کند واکنش نشان داده است.
به گفته «ولادیمیر پوزنر» کارشناس سیاسی، رهبران روسیه به توسعه دائمی ناتو به چشم یک تهدید واقعی نگاه میکنند.
از سوی دیگر آمریکا و شرکای اروپایی آن همواره تلاش کرده اند تا درصحنه سیاسی روسیه، به ویژه انتخابات این کشور در راستای منافع خود تاثیر گذاری کنند و مردم روسیه را به اعتراض علیه دولت این کشور و به خصوص ضدیت با ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه تشویق کنند.
هر چند که اکنون مشخص شده که این رویکرد بی ثمر بوده و رای بی سابقه 76 درصدی مردم روسیه به پوتین در انتخابات ریاست جمهوری مارس 2018 نشانه بی اعتنایی روسها به تبلیغات و جنگ روانی غرب علیه پوتین بود.
«پاول شاریکوف» معتقد است:
"دلیل تیرگی روابط دوجانبه آمریکا وروسیه این است که «مساله روسیه» به موضوعی برای مبارزات داخلی سیاسی آمریکا تبدیل شده است."
ضدیت با روسیه برای آمریکا کاربرد دوگانه دارد. کما اینکه واشنگتن هم از تهدید ادعایی روسیه برای ترساندن متحدان اروپایی خود استفاده می کند و هم مساله روسیه اکنون تبدیل به مناقشه ای در عرصه سیاسی داخلی آمریکا با ادعای نقش روسها در به قدرت رسیدن دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا تبدیل شده است.
نویسنده: سید رضا میرطاهر
137/116
بیشتر بخوانید:
دیدار رییس ستاد کل ارتش روسیه و فرمانده ناتو در باکو
توقف فروش هواپیماهای باری روسیه به ناتو
استولتنبرگ: ناتو به دنبال مسابقه تسلیحاتی جدید با روسیه نیست