«دیوید هرست» سردبیر ارشد پایگاه تحلیلی میدلایست آی در مقالهای بن سلمان را قماربازی بازنده خواند که افشای حقایق در مورد وی تازه آغاز شده است.
در این مقاله آمده است: در عربستان، حباب ها در حال ترکیدن هستند. یکی از این حباب ها طرح های بزرگ محمد بن سلمان است که در بیابان می ترکد و ناپدید می شود. طرح های بلند پروازانه وی برای مبارزه با ده ها سال فساد و تنوع بخشیدن به اقتصاد وابسته به نفت همگی رو به شکست هستند. بن سلمان همچنین خود را مهره «دونالد ترامپ»، رئیس جمهور امریکا در خاورمیانه می داند اما این موقعیتش نیز در خطر است.
این شاهزاده 32 ساله سعودی به خاطر بالا گرفتن انتقادات و فرار سرمایه ها در اقتصادی که متکی به نفت است، عصبانی است. در چنین شرایطی نمی توان انتظار ثبات اقتصادی و سیاسی در عربستان داشت مگر این که تغییراتی بنیادین در این کشور صورت گیرد.
عامل هرج و مرج
مهمترین این طرحها، تصمیم به عرضه 5 درصد از سهام آرامکو، شرکت ملی نفت عربستان در «تداول»(بازار بورس عربستان سعودی) و درآمد 100 میلیارد دلاری از این طرح بود. خبرگزاری رویترز گزارش داد عربستان از اجرای این طرح منصرف شده و مشاوران مالی طرح را اخراج کرده است.
وزیر انرژی عربستان سعودی این گزارش را تکذیب و ادعا کرده است دولت همچنان متعهد به اجرای این طرح است اما آن را در «شرایط و زمان مناسب» انجام خواهد داد.
اجرای این طرح تحت تاثیر طوفانی از نگرانی های قرار گرفت. از جمله این نگرانی ها می توان به مسئله شکایت خانواده های قربانیان حملات 11 سپتامبر، ناتوانی در تهیه 2 تریلیون دلار مورد نیاز بن سلمان برای اجرای طرح ها، نگرانی های سرمایه گذاران خارجی و غارت بودجه از سوی خانواده سلطنتی اشاره کرد.
این نگرانی ها صندوق سرمایه گذاری عمومی عربستان را مجبور کرد به بانک های بین المللی برای دریافت وام 11 میلیارد دلاری روی آورد. بانکداران غربی اکنون به سهام های کوچکتر مانند سهام 70 میلیارد دلاری «سابک»، شرکت پتروشیمی عربستان چشم دوخته اند.
عامل این آشفتگی این است که بن سلمان روی هر چیزی که دست می گذارد، باعث فرار سرمایه می شود. بنابر گزارش موسسه سرمایه گذاری بین المللی، بن سلمان در سال 2017 قبل از اینکه پسرعموهای خود را در هتل «ریتز کارلتون» زندانی کند، تنها توانسته بود سرمایه مورد نیاز را از 55 میلیارد دلار در سال قبل از آن به 64 میلیارد دلار افزایش دهد.
بن سلمان در چارچوب طرح مبارزه با فساد، این شاهزادگان پولدار را در هتل «ریتز کارلتون» زندانی کرده بود. مبارزه با فساد در عربستان موجب پایان جنگ قدرت در این کشور نخواهد شد اما به هر حال آن را تشدید خواهد کرد.
نفت و محصولات مرتبط با آن 87 درصد از بودجه دولتی عربستان را تشکیل می دهند. این نشان می دهد که درآمدهای دولتی در این کشور کاملا متکی بر بازار بین المللی انرژی است.
آسیب پذیری بن سلمان
در عربستان دستگیری ها و سرکوب داخلی همچنان ادامه دارد. از تازه ترین موارد می توان به زندانی کردن شیخ «صالح الطالب»، امام جماعت مسجد الحرام اشاره کرد. این نخستین بار است که امام جماعت و قاضی مکه دستگیر شده است. «شیخ الطالب» در خطبه های نماز جمعه هیچ انتقاد مستقیمی از خانواده سلطنتی سعودی نکرده اما سربسته به مسائلی اشاره کرده بود. دستگیری وی نشان می دهد که چقدر بن سلمان آسیب پذیر است.
یکی دیگر از پروژه هایی که راه به جایی نبرد، این بود که بن سلمان فردی معرفی شود که مدافع حقوق زنان و حق رانندگی آنها است. مدت کوتاهی قبل از لغو ممنوعیت رانندگی زنان در ژوئن گذشته، نیروهای امنیتی عربستان هشت زن و چهار مرد را بازداشت کردند. سازمان عفو بین الملل از بازداشت بدون اتهام این مدافعان حقوق بشر در عربستان به شدت انتقاد کرده است.
یکی دیگر از موارد ظلم در عربستان، درخواست دادستانی برای صدور حکم اعدام برای «اسراء الغمغام»، فعال حقوق بشر، «موسی الهاشم»، همسر این زن و سه نفر دیگر بود. «الغمغام»، اولین زنی است که در مخالفت با اعدام کمپین به راه انداخته بود.
جرم «الغمغام» این بود که به تظاهرات در دفاع از حقوق شیعیان پیوسته بود و از این اعتراضات فیلم تهیه و در رسانه های اجتماعی منتشر کرده بود.
«جاستین ترودو»، نخست وزیر کانادا از این سرکوب ها در عربستان انتقاد کرده است. دو هفته پیش نیز یک مقام سفارت کانادا در پیامی توییتری خواستار آزادسازی «سمر بدوی»، فعال مدافع حقوق زنان شده بود. عربستان این اقدام کانادا را دخالت در امور داخلی خود تلقی کرد و شکافی دیپلماتیک بین دو کشور ایجاد شد.
عربستان تمام روابط تجاری و سرمایه گذاری خود در کانادا را متوقف کرد و همه دانشجویان عربستانی را که در کانادا در رشته پزشکی درس می خواندند، به کشور فراخواند. ترودو در واکنش، انتقاد خود علیه عربستان را بیشتر کرد.
تصمیم کانادا برای توقف آموزش پزشکان سعودی باعث شده که نگرانی هایی در مورد خدمات در بیمارستان های سعودی به وجود آید. به گزارش هفته نامه پزشکی «لنست»، عربستان به 1658 نفر مجوز داده بود برای آموزش تخصص های پزشکی و جراحی به کانادا بروند.
کانادا کشور محبوب و مطلوب برای دانشجویان عربستانی است زیرا در صدور روادید برای آنها در چارچوب برنامه های آموزشی بسیار سخاوتمندانه عمل می کند. این فقط بخشی از مشکلات عربستان است.118/110
مترجم: علی مولوی
بیشتر بخوانید:
الشرق مصر: ملک سلمان و پسرش مسئول ریختن خون مردم بیگناه یمن هستند
رعب و وحشت؛ سرانجام حکومت «محمد بن سلمان»