انتقال سفارت آمریکا از تلآویو به شهر قدساشغالی، پایان دادن به تامین بودجه آنروا، بستن دفتر تشکیلات خودگردان فلسطین در واشنگتن، و خروج آمریکا از برجام، اقدامهایی هستند که دولت دونالد ترامپ برای جلب رضایت و تامین منافع اسرائیل انجام داد؛ مهمتر اینکه، اقدامهای ترامپ کمترین بهره یا سودی برای منافع آمریکا نداشت.
«مایکو پلد» نویسنده و فعال حقوقبشر در مقالهای در پایگاه اینترنتی مینت پرسنیوز با اشاره به اقدامهای دولت «ترامپ» رئیس جمهور آمریکا نوشت: «در ماههایی که به بیست و پنجمین سالگرد امضای پیماننامه اسلو باقی مانده، آمریکا بر سر طیفی از سیاستگذاری و تصمیمگیریها با اسرائیل تبانی کرده است که بطور کامل مشروعیت توافق اسلو را تضعیف میکند.
همچنانکه این سیاستها به کار گرفته میشود، ناخودآگاه سخنان و واژههای نویسنده فلسطینی «غسان کنفانی» از ذهن انسان میگذرد که میگفت: «مذاکره با اسرائیلیها انتخاب بین بد و بدتر بود.»
روند رویدادها به گونهای است که تصور میشود، دولت آمریکا سیاستگذاری اسرائیل را به اجرا می گذارد و خیلی دقیق مواردی را در دستور کار قرار می دهد که از سوی بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل دیکته شده است. در حقیقت، دولت ترامپ را می توان تحقق رؤیاها و خیال پردازیهای هر نخست وزیری در اسرائیل دانست.
توافق هستهای ایران
رژیم اسرائیل بویژه نتانیاهو از همان ابتدا با توافق هسته ای با ایران مخالف بود. اسرائیل همواره نیاز داشت بهانه ای بتراشد و افکار عمومی دنیا را از جنایت های جنگی خود و نقض پی در پی قوانین بین المللی منحرف سازد؛ به همین علت سالهاست ایران را تهدیدی برای خود و دنیا معرفی میکند.
دولت اوباما (رئیس جمهور پیشین آمریکا) و اسرائیل بر سر این ادعا اختلاف بسیار جدی داشتند و دونالد ترامپ که روی کار آمد، اختلافها کنار گذاشته شد تا آمریکا بتواند از برجام خارج شود.
روزنامه انگلیسی ایندیپندنت در مقاله ای به صراحت گفته بود: «سیاست خارجی رئیس جمهور (ترامپ) تاکنون بر پایه افزایش شدید تنش ها با ایران چینش شده و از جمله عوامل محرک آن، دوستی دولت ترامپ با اسرائیل است که با توافق هسته ای ایران مخالفت می کند.»
آژانس بین المللی انرژی اتمی هم در تازهترین گزارش خود نوشت: «آژانس از روز اجرای برجام تاکنون همه تعهدات هستهای ایران را بر اساس برجام نظارت و راستی آزمایی کرده و هیچ موردی که نشان از کوتاهی ایران در عمل به تعهداتش داشته باشد، مشاهده نکرده است.»
گزارش آژانس بار دیگر خیلی روشن و شفاف بیان می کند که ایران در همه زمینه ها به برجام پایبند بوده و خواهد بود. دیگر کشورهای امضا کننده توافق هستهای ایران نیز به تعهدات شان پایبند بودهاند و همگی اصرار داشتند که خروج آمریکا از برجام اشتباه است.
با این وجود، یکبار دیگر واشنگتن با خروج از برجام نه تنها هیچ دستاوردی نداشت بلکه همه چیز را از دست داد و در عوض یکبار دیگر نتانیاهو موفق شد قدرت سیاسی بیشتری برای خود دست و پا کند.
آنروا (آژانس امداد و کاریابی آوارگان فلسطینی سازمان ملل متحد)
آمریکا از پایان دادن به تامین بودجه آنروا هیچ بهره ای بدست نمی آورد؛ با این وجود دولت ترامپ تصمیم گرفت 300 میلیون دلاری را که هر سال در قالب کمک به فلسطینی ها اختصاص می داد، قطع کند.
«پییر کرنبل» کمیسر عالی آنروا در نامه ای سرگشاده به آوارگان فلسطینی و کارکنان آنروا که روز نخست سپتامبر سال 2018 منتشر شد، نوشت: «نیاز به اقدام انساندوستانه .... برای کمک به آوارگان فلسطینی به علت بی خانمان شدن اجباری، از دست رفتن مالکیت زمین و دارایی ها، از دست دادن خانه و زندگی و معیشت و نیز بی کشور شدن و اشغالگری بوجود آمد... این حقیقت انکارناپذیر همچنان باقی است که آنان (فلسطینی ها) بر اساس قانون بین الملل حق و حقوقی دارند و جمعیتی بالغ بر 5.4 میلیون مرد، زن و کودک را در بر می گیرند که به سادگی نمی توان دست روی دست گذاشت و امیدوار بود از بین بروند.»
وی افزود: «برخی می خواهند اینگونه القاء کنند که آنروا به بحران آوارگان دامن می زند؛ این اقدامی فریبکارانه است.» نتانیاهو (نخست وزیر رژیم صهیونیستی) مدعی شده بود: «آنروا سازمانی است که به مشکل آوارگان فلسطینی دامن می زند.»
نتانیاهو همچنین ادعا کرده بود: آنروا به روایتی دامن می زند که به اصطلاح حق بازگشت نامیده می شود، اسرائیل از چنین چیزی به شدت هراس دارد و از این رو نتانیاهو می گوید: «آنروا را باید ناپدید کرد.»
به نوشته روزنامه نیویورک تایمز، این مورد را «جرد کوشنر» داماد ترامپ به شدت پیگیری می کرد و می گفت: «باید سیاستمداران فلسطینی را وادار کرد از خواسته (حق) بازگشت آوارگان فلسطینی دست بردارند.» بازگشت آوارگان حقی است که در قطعنامه شماره 194 سازمان ملل تصریح و تاکید شده است.
اما جای بسی شگفتی است که چرا دولت آمریکا باید به خواست فلسطینی ها برای بازگرداندن آوارگان به خانه هایشان معترض باشد. این هم یکی دیگر از هدایایی است که واشنگتن به نتانیاهو می دهد زیرا او می خواهد برای همیشه روی بحث آوارگان فلسطینی خط قرمز بکشد.
دفتر نمایندگی سازمان آزادیبخش فلسطین در واشنگتن
هیات نمایندگی تشکیلات خودگردان فلسطین در واشنگتن، محصول پیمان اسلو بود و کار سفارت فلسطین را انجام می داد. اما اکنون نزدیک به بیست و پنجمین سالگرد امضای پیمان اسلو، دولت ترامپ تعطیلی این نمایندگی را اعلام کرد.
نتانیاهو، از جمله مخالفان سرسخت پیمان اسلو، از این تصمیم ترامپ نیز استقبال و آن را تحسین کرد.
به این ترتیب یکی دیگر از گام های بی حاصل دولت آمریکا رقم خورد و هدیه بزرگ دیگری هم به نتانیاهو رسید.
135/120
مترجم: مرتضی لطفی
نویسنده: مایکو پلد
بیشتر بخوانید:
نتانیاهو: ترامپ را متقاعد به خروج از برجام کردم
شکستهای مکرر در سیاست ترامپ درباره قدس/ تحلیل