به گزارش خبرگزاری ایران پرس، ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه درنشست خبری هفتگی در پاسخ به سوالی در خصوص تبادل زندانیان ایران و آمریکا و سابقه سوء آمریکا در پایبندی به تعهدات، گفت: روز گذشته وزیر امور خارجه به این موضوع اشاره کردند، آنچه برای ما حائز اهمیت است این است که نتایج مذاکرات به مرحله عملی برسد.
وی با بیان اینکه جمهوری اسلامی بارها در مقاطع مختلف نشان داده اعتقاد راسخ به دیپلماسی دارد، افزود: در ارتباط با زندانیان گفتگوها از طریق واسطه ها با دولت آمریکا ادامه داشت و این توافق در ماه مارس صورت گرفت.
کنعانی ادامه داد: طرف آمریکایی در مرحله اول پذیرفت مبادله صورت بگیرد، اما در مقطعی این موضوع را به مذاکرات پیوند زدند، باید در این موضوع برخورد واقع بیناینه صورت بگیرد، چراکه این امر به عنوان یک موضوع انسانی مطرح است.
سخنگوی وزارت امور خارجه با اشاره به از سرگیری روابط دیپلماتیک ایران و عربستان تصریح کرد: این امر حاصل يك سال و نيم تلاش ديپلماتيك بود. در چارچوب سفر رئيس جمهور به چين، آقای شی پيغام طرف سعودی را به رئیس جمهور کشورمان منتقل كرد.
وی در ادامه توضیح داد: سپس توافق شد، گفتگو در سطح دبيرشورای عالی امنيت ملی ايران با همتای عربستانی صورت گيرد. پس از توافق چند روز گذشته نیز تصمیم بر این شد که حداكثر تا دوماه پس از امضای تفاهم نامه سفارت خانه های دو كشور بازگشایی شود.
کنعانی در پاسخ به سوالی مبنی مبنی بر اینکه آیا دیدار وزرای خارجه دو کشور در کشور ثالثی خواهد بود یا در تهران و ریاض گفت: در مورد این موضوعات توافق صورت گرفته است و در زمان مقتضی اعلام خواهد شد و مانعی برای دیدار و گفتگوی مستقیم وزرای خارجه دو کشور در دو کشور وجود ندارد.
وی با بیان اینکه توافق اخیر ایران و عربستان بازتاب بسیار مثبتی در زمینههای مختلف داشته و شاهد استقبال گسترده از این توافق از طرف کشورهای مختلف بودهایم، تصریح کرد: این تحول مثبت می تواند در ارتباط با دیگر کشورهای منطقه از جمله بحرین اتفاق بیفتد و باید به مسیر دیپلماسی اعتماد بیشتری داشته باشیم.
سخنگوی وزارت خارجه درباره یمن اظهارداشت: امیدواریم این توافق نتایج مثبتی در موضوع یمن داشته باشد. موضوع یمن و تصمیم گیری درباره مسائل این کشور در اختیار خود یمن است. از ابتدای جنگ در یمن معتقد بودیم جنگ راهکار نیست و خسارت برای یمن، عربستان و کل منطقه خواهد بود. در موضوع یمن معتقدیم در ارتباط با تحولات این کشور خود یمنیها تصمیم میگیرند.
بحرین و اردن هم از توافق مستثنی نیستند
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سؤالی درباره از سرگیری روابط ایران و بحرین گفت: روابط ایران و بحرین از این قاعده مستثنی نیست، اراده سیاسی ایران با تاکید بر همسایه محوری و سیاست همسایگی و گسترش مناسبات با کشورهای همسایه و حوزه آسیا دلیلی بر وجود اراده سیاسی مثبت ایران برای دستیابی به نتایج عملی در این مسیر است.
وی در پاسخ به سؤالی درباره مناسبات ایران و اردن اظهار داشت: گفتوگوهای سیاسی ایران و اردن متوقف نبوده است. در نشست بغداد 2 شاهد گفتوگوی امیرعبداللهیان با پادشاه اردن بودیم. فضای مثبتی که بعد از احیای روابط سیاسی ایران و عربستان شکل گرفته میتواند تاثیرات مثبتی بر روابط با دیگر کشورها از جمله اردن بگذارد و در این زمینه محدودیتی قائل نیستیم. هم رابطه سیاسی بین دو کشور برقرار است و تماسها و گفتوگوها در سطوح مختلف برگزار شده است. ایران مبتنی بر رویکرد اصولی خود که تقویت مناسبات با همسایگان مرزی و منطقهای است برای توسعه روابط با اردن آمادگی داریم و باید روند آتی را دنبال کند.
آزادسازی داراییهای ایران و مداخله آمریکا
وی در پاسخ به پرسشی عنوان کرد: آزادسازی داراییهای ایران یکی از موضوعات مورد توجه ماست که با اهتمام جدی در حوزههای سیاسی قابل پیگیری است. راجع به اصل بلوکه کردن این پول ها معترضیم و اقدام غیرقانونی است و دولت آمریکا چنین حقی را ندارد در ارتباط با مناسبات دوجانبه و قانونی و رسمی ایران و دیگر کشورها مداخله و از ابزارهای غیرقانونی برای ایجاد خلل در مناسبات پولی و مالی ایران و دیگر کشورها مانع ایجاد کند.
کنعانی در ادامه افزود: ایران در مذاکراتی که در حال انجام است این موضوع را با جدیت دنبال میکند و امیدوار است در روند گفتوگوهای رفع تحریمها و گفتوگوهای دیپلماتیک شاهد آزادسازی این داراییها باشیم. روند را مثبت میدانیم و امیدواریم به نتایج خوبی برسیم.
وی همچنین گفت: در ارتباط با عراق روند مناسبات ما در مجموع از این قاعده مستثنی است چارچوبهای خوبی برای مبادلات اقتصادی و تجاری دو کشور داریم. دولت عراق متعهد و ملتزم است و همواره تلاشهای حداکثیری انجام داده که فشارهای دولت آمریکا را حل و فصل کند. در مورد عراق مکانیسمها و چارچوبهای خود را داریم و همکاریهای مالی و پولی ما در چارچوبهای مورد توافق ادامه دارد.
سفرپربار رئیس جمهور بلاروس به ایران
وی درباره سفر رئیس جمهور بلاروس بیان کرد: این سفر به دعوت آیتالله رئیسی انجام شده است و مجموعهای از اسناد نیز برای امضا آماده شده از جمله در زمینه همکاریهای تجاری و صنعتی، کشاورزی، حمل و نقل و ترانزیت جادهای که موضوع بسیار مهم و حائز اهمیت برای ایران و بلاروس است به دلیل مزیتهای ژئوپلتیکی ایران و در بحث همکاریهای قضایی و فرهنگی و بحث استاندارد که کمک کننده همکاریهای تجاری است. خوشبین هستیم این سفر پرباری باشد که زمینه تقویت بیش از پیش مناسبات دو کشور را فراهم کند.
برای تحقق صلح و توافق جنگ در اوکراین آماده ايم
كنعانی در پاسخ به سوالی در خصوص تحولات اوکراین گفت: ايران از ابتدا مخالف جنگ اوكراين بوده است. ما از هيچ طرفی حمايت نكرديم. بارها اعلام كرديم به هيچ طرف تسليحات نداده ايم. ايران به رغم دوستی با روسيه، از الحاق مناطق به روسيه حمايت نكرد. اتهامات وارده به ايران را تكذيب می كنيم. بارها به دولت اكراين اعلام كرديم، آماده ايم از ظرفيت های سياسی خود برای پايان دادن به جنگ استفاده كنيم.
کنعانی تصریح کرد: ایران معتقد است باید به علل و ریشههای این جنگ ویرانگر توجه کرد که همانا تلاش برای توسعه ناتو به سمت شرق بوده است. در ارتباط با اوکراین طرف جنگ نیستیم طرف صلح هستیم آمادگی داریم برای توقف جنگ کمک کنیم این موضع اصلی و سیاست عملی ما در ارتباط با اوکراین است.
با آذربایجان همسایه هستیم/تعامل سازنده مورد انتظار و توقع ماست
وی درباره احضار سفیر ایران به وزارت خارجه آذربایجان گفت: این موضوع مربوط به پرواز یک هواپیما در محدوده مرزی دو کشور است. پروازی که انجام شد یک پرواز عادی و متعارف بود که به صورت دورهای در چارچوب پایش مناطق مرزی ایران و در فضای داخلی ایران انجام شد و در گذشته هم این پروازها انجام میشد. پرواز هواپیما به موازات مرز مشترک در فضای داخلی ایران و با فاصله مناسب از مرز آذربایجان انجام شد. اگر اتفاقاتی به سهو و اشتباه رخ دهد معمولا رادارها و شبکههای پدافندی در ارتباطات رادیویی هشدارهای لازم را میدهند. در ارتباط با این پرواز هیچ هشدار راداری و رادیویی داده نشد.
کنعانی تصریح کرد: روند معمول در قوانین پروازی بینالمللی این است که اگر تحول خارج از عرفی رخ داده شود در همان چارچوبهای فنی پیام و تبادل میشود که این اتفاق رخ نداد. ما با آذربایجان در حوزه دفاعی رابطه داریم سفارت ما فعال است و وابسته نظامی ما حضور دارد. اگر بنا به حسن نیت بود موضوع میتوانست در ارتباط با سفارت ایران و وابسته نظامی ما طرح شود و تبادل نظر و رفع سوءتفاهم شود. نمیتوانیم این اقدام دولت آذربایجان در احضار سفیر و رسانهای کردن موضوع توأم با حسن نیت و در قالب روابط بین کشورهای همسایه تلقی کنیم.
سخنگوی وزارت خارجه ادامه داد: با آذربایجان همسایه هستیم و در منطقه همسایگی و تعامل سازنده مورد انتظار و توقع ماست. اینگونه موضوعات تخصصی را انتظار داریم در چارچوبهای تخصصی مطرح و حل و فصل شود. در موضوعات اختلافی طرح مسائل در فضای رسانهای و از پشت تریبونها کمکی به حل و فصل نمیکند و نشانه حسن نیت نیست.
ایران در نشست مسکو شرکت میکند
سخنگوی وزارت خارجه گفت که ایران در نشست آتی درباره سوریه در مسکو حضور خواهد داشت و درباره مناسبات ترکیه و سوریه اظهار داشت: بهبود روابط سوریه با همسایگان از اولویتهای مهم مورد توجه ایران است. معتقدیم حسن همجواری بین سوریه با کشورهای مهم منطقه از جمله ترکیه به صلح و ثبات در منطقه و سوریه کمک خواهد کرد.
کنعانی تصریح کرد: ایران در قالب روند آستانه به همراه روسیه و ترکیه حضور داریم که مهمترین و موثرترین روند برای کمک به حل و فصل بحران سیاسی سوریه بود و نقش تعیین کنندهای ایفا کرد. در این مسیر به نقش موثر خود ادامه خواهیم داد.
وی ادامه داد: بعد از زلزله اخیر شاهد شرایط جدید در دو کشور بودیم که موضوعات انسانی بسیار حائز اهمیت بود و این رخداد انسانی به شکل گیری فضای جدیدتری کمک کرد. نگاه مثبتی در ترکیه و دمشق دیده میشود و ایران به این فضا کمک کرد و در سفری که امیرعبداللهیان اخیرا داشت برای تقویت این روند کمک کرد. میتوانیم در مناسبات دو کشور در آینده شاهد تحولات مثبتی باشیم. ایران نقش مکمل و موثر خود را ایفا خواهد کرد.
116