رئیس جمهور روسیه با اشاره به آغاز ضد حمله اوکراین تاکید کرد: نیروهای این کشور در هیچ یک از جبهه های جنگ به اهداف خود دست نیافتند.

«ولادیمیر پوتین» افزود: "می توان به طور قطع گفت که ضد حمله آغاز شده و این مسئله از طریق استفاده کی‌یف از ذخایر استراتژیک خود روشن است."

رئیس جمهور روسیه اعلام کرد: "در رابطه با این که آیا (ضد حمله) ناکام مانده یا خیر، می توانم بگوییم که تمامی تلاش های ضد حمله که تاکنون انجام شده، شکست خورده با این حال توانایی تهاجمی نیروهای رژیم کی‌یف همچنان پابرجا است."

پوتین ضمن تاکید بر این که عوامل فاجعه کنونی اوکراین نیز چیزی جز نتیجه رویدادهای سال های گذشته نیست، مسئولیت کامل این فاجعه را بر عهده نظام حاکم در کی‌یف گذاشت که به گفته وی، از ابتدا نیز با کودتا به قدرت رسید.

تاکید ارشدترین مقام اجرایی روسیه بر شکست ضد حمله اوکراین که از ماهها پیش وعده آن از سوی «ولودیمیر زلنسکی» رئیس جمهور اوکراین مطرح شده بود نشان می دهد که رویکرد غرب به ویژه آمریکا برای تغییر معادلات نظامی در جنگ اوکراین از طریق اجرای ضد حمله در چند جبهه با ناکامی مواجه شده است.

در عین حال دولت کی یف طرح های صلح را که از سوی کشورهایی مانند چین و اندونزی به منظور پایان دادن به جنگ خونین کنونی در اوکراین مطرح شده، رد کرده است.

هر چند کی‌یف هدف از ضدحملات خود را «بازپس‌گیری مناطق اشغال‌شده از روسیه» اعلام کرده با این حال گزارش‌هایی که حتی در رسانه‌های غربی منتشرشده نشان می‌دهند که انتظار نمی‌رود این ضدحملات محاسبات جنگ را به طور جدی تغییر دهد.

تبدیل منازعه بین اوکراین و روسیه به یک «جنگ منجمد»

حدود سه هفته پیش پایگاه آمریکایی «پولیتیکو» به نقل از مقام‌های این کشور گزارش داده بود کاخ سفید به دلیل آنکه امید چندانی به ضدحمله اوکراین ندارد در حال برنامه‌ریزی برای این احتمال است که منازعه بین اوکراین و روسیه به یک «جنگ منجمد» تبدیل شود.

جنگ منجمد به وضعیتی اطلاق می‌شود که در آن منازعات مسلحانه میان دو طرف‌ به پایان رسیده، اما هیچ معاهده صلح یا ساز وکار سیاسی دیگری که بتواند تنش‌ها میان طرفین جنگ را حل و فصل کند ایجاد نشده و جنگ، هر لحظه ممکن است دوباره آغاز شود.

 این رسانه آمریکایی نوشت: "این احتمال، به ویژه از آن جهت واقعی‌تر به نظر می‌رسد که نگرش ها در کاخ سفید در حال حرکت به این سمت است که ضد حملات اوکراین قرار نیست ضربه‌ای کاری به روسیه وارد کند."

در واقع یکی از دلایل عمده رویکرد جنگ طلبانه اوکراین و اصرار آن بر تداوم جنگی بی حاصل، تشویق مستقیم و غیر مستقیم آمریکا و نیز کمک های گسترده غرب به خصوص ایالات متحده به اوکراین برای تداوم نبردها با هدف بیرون راندن نیروهای روس از استان های چهارگانه این کشور است.

اساسا اگر روند مداوم کمک های نظامی و تسلیحاتی غرب به اوکراین کاهش یافته و یا خاتمه یابد امکان ادامه جنگ اوکراین از سوی دولت غربگرای کی یف وجود نخواهد داشت. این مساله ای است که مقامات ارشد غربی نیز بر آن تاکید کرده اند.

 «جوزپ بورل» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت: "در صورتی که کشورهای غربی کمک‌های تسلیحاتی خود به اوکراین را متوقف کنند، کی‌یف طی چند روز تسلیم شده و جنگ پایان می‌یابد." البته بورل در این باره که این نوع صلح در راستای منافع غرب خواهد بود ابراز تردید کرده و گفت: "ضروری است که کمک‌ها به طرف اوکراینی ادامه یابد."

بدین ترتیب باید گفت که در برهه کنونی هیچ گونه چشم اندازی برای پایان یافتن جنگ اوکراین وجود نداشته و هم راستا با منافع و اهداف ضد روسی غرب باید انتظار داشت که واشنگتن و بروکسل بر آتش این جنگ خونین بدمند.

جنگی که خسارات آن با تخریب سد کاخوخکا در استان خرسون و زیر آب رفتن اراضی، روستاها و شهرهای زیادی در جنوب شرق اوکراین اکنون وارد برهه جدیدی شده است. 

نویسنده: سيدرضا ميرطاهر

117