"سید عباس موسوی" سخنگوی وزارت خارجه ایران، روز یکشنبه با اعلام این خبر افزود، قرار است "جوزف بورل" در تهران با وزیر خارجه و سایر مقامات ارشد جمهوری اسلامی ایران دیدار و گفت وگو کند.
"بورل" دیپلمات ارشد اسپانیایی که ریاست پارلمان اروپا در سالهای 2004 تا 2007 و وزارت خارجه اسپانیا را در کارنامه دارد، تابستان امسال، جانشین "فدریکا موگرینی" مسئول پیشین سیاست خارجی اتحادیه اروپا شد و از ابتدای نوامبر 2019 فعالیت خود را در این سمت آغاز کرد.
"جوزف بورل" پیشتر در ماه ژانویه در دهلینو با "محمد جواد ظریف" وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران دیدار و گفتگو کرده بود.
در این دیدار که برای نخستین بار پس از انتصاب بورل انجام شد، ظریف در یک گفت وگوی صریح و مستند و با برشمردن اشتباهات و بی عملی اروپاییها در قبال تعهداتشان در برجام، اقدام سه کشور اروپایی و ادعاهای آنها در باره نقض برجام از جانب ایران را مردود خواند و خواستار تصحیح رفتار آنان در قبال ایران و برجام شد.
سه کشور اروپایی عضو برجام (آلمان، فرانسه و بریتانیا) ماه ژانویه مکانیسم حل و فصل اختلافات در برجام را فعال کردند که این اقدام با واکنش ایران مواجه شد.
بورل بر اساس اظهاراتش یکی از حامیان توافق هستهای محسوب می شود چنانکه وی در واکنش به اقدام ایران برای کاهش سطح تعهدات خود گفته بود: «خوشبختانه ایران توافق هستهای را پاره نکرد و باید مانع از پاره شدن کامل آن شد.
محکوم کردن توافق هستهای از سوی آمریکا خبر بدی است. پاسخ ایرانیها در مرز قرار دارد، آنها توافق هستهای را پاره نکردند و گفتند که اگر آمریکا به تعهدات خود عمل نکند آنها نیز به تعهداتشان عمل نخواهند کرد و کارهایی را در چارچوب محدودیت توافق انجام میدهند.»
وی همچنین ماه می گذشته دراظهاراتی صریح در مصاحبه با روزنامه "ال پاییس "اسپانیا با انتقاد از یکجانبهگرایی و اقدامات مداخلهجویانه دولت آمریکا گفت: «ما بیشترین علاقه را برای حفظ و بقای توافق هسته ای داریم و از مقامهای ایرانی هم می خواهیم هر چه را که می توانند، انجام دهند تا این توافق زنده بماند.»
مسئول جدید سیاست خارجی اتحادیه اروپا ، با اشاره به یک ضرب المثل اسپانیایی تصریح کرد: ما اکنون هر کاری را که می توانیم برای حفظ برجام انجام می دهیم.
در بیانیه پایانی چهاردهمین نشست کمیسیون مشترک برجام که ماه دسامبر گذشته در وین بر گزارشد از تصمیم دولتهای بلژیک، دانمارک، فنلاند، هلند، سوئد و نروژ جهت پیوستن به اینستکس،همچنین چشمانداز گشایش آن برای فعالان اقتصادی دولتهای ثالث استقبال شد؛ اما اقدامات اروپا در تناقض با بیانیه وین است.
بورل پس ازبرگزاری کمیسیون مشترک برجام در توییتی نوشت: از دعوت برای اجرای کامل (برجام) و معکوس ساختن روند منفی اخیر حمایت می کنم.
"محمد صادق آیتاللهی" نماینده پیشین ایران در آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره نامه اخیر رئیس جمهوری اسلامی ایران به کشورهای 1+4 مبنی بر اینکه اگر تحریم های شورای امنیت درباره ایران بازگردد ایران گزینه خروج از NPT را در دستور کار قرار میدهد گفت:
"فشارها به ایران طی سالهای گذشته آنقدر زیاد و غیرقابل تحمل بوده است که اگر فقط کمی از آنها برای کشورهای اروپایی اتفاق میافتاد قالب تهی میکردند اما ایران آن را تحمل کرده است با این حال این به معنای آن نیست که تا همیشه این روند برقرار است".
با توجه به دیدگاه ها و مواضع بورل به نظر میرسد که وی با داشتن تجربه دیپلماتیک، البته با احتیاط با نگاهی منتقدانه نسبت به آمریکا؛ درخصوص برجام مواضع منطقی تری دارد.
هرچند که اظهارنظر درباره عملکرد وی در برجام را باید به اقداماتش در چارچوب مسئولیت رسمی وی موکول کرد.
تاکنون هیچ نشانه دلگرم کننده ای در این زمینه از جانب اروپا به چشم نمی خورد. باید دید مذاکرات بورل در تهران تا چه اندازه می تواند پاسخگوی انتظارات ایران از اروپا در قبال برجام باشد وآیا تروئیکای اروپایی درعمل تمایلی به منطق گرایی و تعامل با ایران درحفظ برجام دارد.
نویسنده: امین زاده
117
بیشتر بخوانید:
گفت وگوی تلفنی "جوزف بورل" با "ظریف"
تاکید بورل بر لزوم حفظ برجام و اذعان به پایبندی ایران به این توافق/ تحلیل
موسوی خطاب به "جوزپ بورل": هرگونه استفاده ابزاری و سیاسی از حقوقبشر مردود است