ایران پرس- نشست سران گروه 20 درحالی به کار خود پایان داد که آمریکا در این نشست در انزوای کامل قرار داشت. 

شرکت کنندگان در بیانیه پایانی خود بر اصلاح ساختار سازمان تجارت جهانی، پایبندی بر توافقنامه تغییرات آب و هوایی پاریس و ادامه سیاست‌های چندجانبه‌گرایی تاکید کردند.

سیزدهمین نشست سران گروه 20 درحالی در بوئنوس‌آیرس پایتخت آرژانتین برگزار شد که فضای برگزاری این گردهمایی بسیار ملتهب و اختلاف نظر بسیاری میان شرکت کنندگان در این نشست به ویژه میان آمریکا و دیگر شرکت‌کنندگان پیرامون مسائل مختلف وجود داشت.

این درحالی است که بسیاری از کارشناسان از هفته‌ها قبل به دلیل مواضع و سیاست‌های یکجانبه‌گرایانه دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا نسبت به تاثیرگذاری این نشست مردد بودند.

زیرا هدف اصلی گروه 20 افزایش همکاری‌های اقتصادی و تلاش برای تقویت سیاست‌های چندجانبه‌گرایانه به ویژه در عرصه اقتصادی در جهان است. این در حالی است که دونالد ترامپ  از زمان حضور در کاخ سفید همواره بر سیاست‌های یکجانبه گرایانه و حمایت‌گرایانه برای تامین منافع آمریکا سخن رانده است.

مواضع ترامپ ازجمله آغاز جنگ تجاری این کشور با چین و ادامه این جنگ و همچنین خروج از توافق تغییرات آب و هوایی پاریس و بی اهمیت خواندن آن از جمله مواردی است که چندجانبه‌گرایی را در جهان معاصر تهدید کرده است.

به طوری که ادامه این سیاست و مواضع ترامپ اکنون به نگرانی و دغدغه جهانی تبدیل شده و نگرانی دیگر قدرت‌های جهانی از جمله روسیه و چین را برانگیخته است.

ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه در این زمینه می‌گوید، آن چه در حال حاضر شاهد آن هستیم، این است که گفت وگوی شرافتمندانه‌ای مبتنی بر اصل برابری کشورها جای خود را بیش از پیش به رقابتی غیرشرافتمندانه می‌دهد.

ادامه سیاست‌های یکجانبه‌گرایانه از سوی آمریکا درحالی است که اکنون جهان حتی متحدان غربی واشنگتن چنین سیاستی را بر نمی‌تابند.

این اختلاف اکنون درمورد رویکردهای متفاوت ازجمله تجارت جهانی و مسائلی مانند تغییرات آب و هوایی نمود پیدا کرده است. به طوری که در موضوع اصلاح ساختار سازمان تجارت جهانی کشورهای اروپایی  ضمن موافقت با اصلاح ساختار سازمان تجارت جهانی بر تعهد خود به تقویت هرچه بیشتر شبکه ایمنی مالی جهانی با مرکزیت یک صندوق بین‌المللی پول قوی، مبتنی بر سهم و با منابع کافی تاکید کرده‌اند.

«سسیلیا مالمستروم» Cecilia Malmström کمیسر تجاری اتحادیه اروپا در این زمینه می‌گوید: اقدامات یک‌جانبه در نقض قوانین سازمان تجارت جهانی همانند یک شیب لغزنده است که یک گام اشتباه می‌تواند به سقوط کلی سیستم مبتنی بر قوانین منجر شود.

در این شرایط، اگرچه ترامپ اتخاذ سیاست‌های حمایتگرایانه را در راستای برتری آمریکا و توجه به منافع این کشور می‌داند اما همراهی نکردن متحدان واشنگتن و موضع‌گیری آنان نشان می‌دهد که ادامه این سیاست‌ها نه فقط به افزایش اختلاف میان واشنگتن و متحدان پیشین آن از جمله کشورهای اروپایی دامن زده، بلکه واشنگتن را به سوی انزوای جهانی پیش برده است.

به طوری که مقام‌های اتحادیه اروپا دراین زمینه اعلام کردند که آمریکا تنها کشوری بود که در جریان مذاکرات تقریبا در همه موضوعات تنها ماند.

در این چارچوب، توافق بر سر اصلاح سازمان تجارت جهانی  نیز بیش از آنکه در راستای هدف آمریکا برای داشتن سهم و قدرت بیشتر در این سازمان باشد، درچارچوب تاکید دیگر اعضای گروه 20 برای چند جانبه‌گرایی و جهانی شدن تجارت است.

نویسنده: آتوسا دینیاریان

141/120

بیشتر بخوانید:

بیانیه پایانی اجلاس گروه 20؛ ساختار سازمان جهانی تجارت باید اصلاح شود

تظاهرات ضدترامپ در آرژانتین همزمان با نشست گروه ۲۰