ایران پرس: کشورهای شرکت‌کننده در نشست بین‌المللی برلین درباره لیبی تأکید کردند که انتخابات تنها راه حل بحران این کشور است.

این نشست دو روزه با حضور نمایندگان سازمان ملل، اتحادیه اروپا، فرانسه، بریتانیا، آمریکا، ترکیه، ایتالیا، آلمان و مصر برگزار شد.

«نیکولا اورلاندو» نماینده ویژه ایتالیا در امور لیبی در توییتی نوشت: ما در نشست برلین بار دیگر بر پایبندی مشترک به حمایت از روند فراگیر انتخابات در سریع‌ترین زمان ممکن به عنوان تنها راه برای حل بحران تأکید کردیم. 

شرکت‌کنندگان در این نشست با بی‌ثباتی و اقدامات یک‌جانبه مخالفت کردند. وی گفت: "حاضران در این نشست بر لزوم همکاری با «عبدالله پاتیلی» نماینده جدید دبیرکل سازمان ملل در لیبی تأکید کردند."

اوضاع لیبی در ماه های اخیر پس از تشدید اختلافات بین جناح های درگیر در بحران لیبی بر سر برگزاری یا عدم برگزاری انتخابات با تنش های فزاینده ای مواجه بوده است.

در واقع بحران سیاسی در این کشور وسیع نفت خیز شمال آفریقا به دلیل اختلاف‌نظر دو دولت رو به افزایش است؛ دولت اول به ریاست «فتحی باشاغا» که مارس 2022 از پارلمان طبرق در شرق لیبی رای اعتماد گرفت و دومی دولت آشتی ملی به ریاست «عبد الحمید الدبیبه» که بیش از یک سال قبل در نتیجه توافق‌های سیاسی با نظارت سازمان ملل تشکیل شد، اما با وجود پایان یافتن دوره‌اش، از تحویل قدرت به دولت تعیین‌شده از سوی پارلمان لیبی یعنی دولت باشاغا خودداری کرده و تاکید کرده که قدرت را تنها به دولتی که یک پارلمان منتخب آن را تعیین کند، تحویل خواهد داد.

بدین ترتیب روند بحران سیاسی لیبی به دلیل درگیری میان دو جناح طرفدار«فتحی باشاغا» و«عبد الحمید الدبیبه» تشدید شده است.

با وجود اینکه دولت فتحی باشاغا از سوی پارلمان این کشور رای اعتماد گرفته است، اما دولت الدبیبه علیرغم پایان دوره خود حاضر به تحویل دادن قدرت نیست و می گوید که دولت باید از طریق انتخابات ریاست جمهوری و پارلمانی تعیین شود.

سازمان ملل برای حل بحران کنونی در لیبی طرحی را ارائه کرده که مبتنی برتشکیل کمیته مشترکی از پارلمان و دولت به منظور توافق درباره قانونی برای برگزاری انتخابات است، اما هنوز این قانون به دلیل اختلافات اعضا درباره برخی بندها از جمله شروط نامزدی برای انتخابات ریاست جمهوری تدوین نشده است.

«ریزدون زینینگا» دستیار دبیرکل هیات سازمان ملل در لیبی می گوید: "بحران لیبی راه حل نظامی ندارد و اولویت سازمان ملل همکاری با تمام طرف های لیبیایی برای تسهیل روند رسیدن به توافق درخصوص برگزاری انتخابات ملی در سریع ترین زمان ممکن است."

تداوم بن بست بین جناح های رقیب در لیبی به درگیری نظامی بین آنها انجامیده است. کمتر از یک سال پس از انعقاد توافق میان گروه‌های رقیب در لیبی و در حالی که دولت آشتی ملی این کشور باید مقدمات برگزاری انتخابات را فراهم کند، شهر طرابلس، پایتخت، در اواخر اوت 2022 صحنه رویارویی خشونت‌بار جنگجویان دو جناح عمده سیاسی-نظامی این کشور بود. این درگیری‌ها دست‌کم 32 کشته و 159 زخمی برجای گذاشت.

تداوم اختلافات و درگیری ها در عین حال بر صادرات نفتی لیبی تاثیر منفی گذاشته است. مساله کنترل صادرات نفت لیبی برای مدت‌ها یکی از مهم‌ترین مطالبات تمام جناح ها و دسته های سیاسی و نظامی در این کشور بوده است.

لیبی می‌تواند روزانه تا یک میلیون و سیصد هزار بشکه نفت خام تولید کند. گروه‌های رقیب بارها برای اعمال فشار و تحمیل خواسته‌هایشان بر دولت مستقر در طرابلس، روند تولید یا صادرات نفت را مختل کرده‌اند.

بر اساس توافق‌های بین المللی تمام پول حاصل از فروش نفت در لیبی به حساب بانک مرکزی در پایتخت واریز می‌شود. درگیری های اخیر در طرابلس  نشان داد که تا حل نشدن قطعی مساله قدرت سیاسی در این کشور از هم‌پاشیده، جهان که اکنون درگیر بحران انرژی به دلیل تحریم نفت روسیه است،  نمی‌تواند به باز بودن همیشگی شیر لوله‌های نفت لیبی، چندان اطمینانی داشته باشد.

اکنون با برگزاری نشست بین المللی برلین که در آن بازیگران خارجی صحنه لیبی حضور داشتند این امید وجود دارد که دو جناح سیاسی و نظامی لیبی به راه حلی مبتنی بر برگزاری انتخابات تن در دهند.

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

117