با این حال پس از خروج آمریکا از برجام در مه 2018، اروپایی ها در عمل به تعهدات خود برای حفظ این توافق ناکام مانده اند.
اروپایی ها با توجه به اهمیت برجام بر حفظ آن پافشاری می کنند. در این راستا کشورهای اروپایی عضو شورای امنیت سازمان ملل متحد در بیانیهای از برجام حمایت کردند.
کشورهای اروپایی پس از نشست شورای امنیت برای بررسی اجرای قطعنامه 2231 در روز جمعه 20 دسامبر درباره برجام اعلام کردند: "توافق هستهای ایران برای صلح و امنیت منطقهای و بین المللی، عنصری اساسی است."
شورای امنیت سازمان ملل متحد بامداد جمعه برای بحث درباره هشتمین گزارش «آنتونیو گوترش» دبیرکل این سازمان درباره اجرای قطعنامه شماره 2231 در تأیید برجام تشکیل جلسه داد.
در این جلسه اعضای اروپایی شورای امنیت ضمن ابراز تاسف از خروج آمریکا از برجام بر درک اثراتی که تحریمهای آمریکا بر اقتصاد ایران دارد، تاکید کردند.
نماینده بریتانیا ضمن تاکید بر پایبندی به برجام گفت: "این توافق برای معماری منع اشاعه اهمیت دارد و بهترین روش برای جلوگیری از مسلح شدن ایران به سلاح هستهای است."
البته وی ادعایی را درباره ایران مطرح کرد که اصلا صحت ندارد.
تهران بارها بر ماهیت صلح آمیز فعالیت های هسته ای خود تاکید کرده و این مساله در گزارش های متعدد آژانس بین المللی انرژی اتمی نیز مورد تایید قرار گرفته است.
«اولوف اسکوگ» نماینده اتحادیه اروپا نیز گفت: "تصمیم آمریکا برای تمدید نکردن کامل معافیتهای مربوط به پروژههای منع اشاعه میتواند تبعات منفی زیادی از لحاظ امنیتی داشته باشد."
اشاره وی به تمدید معافیت های هسته ای مندرج در برجام از سوی واشنگتن بود که آخرین نمونه آن لغو معافیت های مربوط به سایت هسته ای فردو است.
«کلی کراف» نماینده آمریکا هم مدعی شد: "هشتمین گزارش دبیر کل سازمان ملل متحد شامل مجموعهای از فعالیتهای ایران است که با بی توجهی به قطعنامههای شورای امنیت به ویژه قطعنامه 2231 انجام شدهاند."
ادعای امریکا درباره حمله ایران به تاسیسات نفتی عربستان و رد آن از سوی سازمان ملل
کرافت بار دیگر ایران را به دست داشتن در حمله به تأسیسات نفتی عربستان سعودی در 14 سپتامبر متهم کرد و گفت: "تنها ایران میتوانست حملهای با این پیچیدگی و وسعت انجام دهد."
نماینده آمریکا مدعی شد: "ایران با نقض قطعنامه 2231 منطقه غرب آسیا را پر از سلاح کرده است."
ادعاهای گزافه نماینده آمریکا در سازمان ملل متحد درباره نقش ایران در حمله به تاسیسات نفتی عربستان نه تنها بدون سند است، بلکه سازمان ملل متحد نیز بعد از چندین ماه تحقیق ادعاهای عربستان سعودی و آمریکا را درباره نقش ایران در حمله با تاسیسات آرامکو را تأیید نکرد.
آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل متحد در گزارش شش ماهه خود خطاب به شورای امنیت نوشت: "این سازمان قادر نیست، مستقلاً تأیید کند که موشکهای کروز و پهپادهای مورد استفاده در آن حملات، اصالتاً ایرانی بوده یا به شکلی مغایر با قطعنامههای سازمان ملل منتقل شدهاند."
در این گزارش تصریح شده است: "بازرسان سازمان ملل متحد میگویند که نمیتوانند ادعاهای واشنگتن و ریاض را مبنی بر این که ایران عامل این حملات بود، تأیید کنند."
آمریکا بزرگترین عامل ناامنی در غرب آسیا
واشنگتن که خود با افزایش حضور نظامی در غرب آسیا به ویژه خلیج فارس بزرگترین عامل ناامنی در منطقه است، در اقدامی که می توان آن را فرار به جلو دانست، ایران را به تنش آفرینی در منطقه متهم می کند؛ در حالی که آمریکا به ویژه در دوره«دونالد ترامپ» قراردادهای بی سابقه تسلیحاتی با برخی کشورهای منطقه امضا کرده که فقط یک نمونه آن قرارداد تسلیحاتی 110 میلیارد دلاری با عربستان سعودی است.
در واقع این واشنگتن است که منطقه غرب آسیا را پر از سلاح کرده است.
در مجموع نشست شورای امنیت سازمان ملل متحد با تاکید اعضای این شورا به جز آمریکا بر حفظ برجام و اتهام زنی های بی اساس واشنگتن علیه ایران پایان یافت.
نویسنده: سید رضا میرطاهر
133/116
بیشتر بخوانید:
مقام اتحادیه اروپا: برجام، جایگزین مسالمت آمیز ندارد
برجام؛ فرافکنی بریتانیا در اوج ناتوانی اروپا/ تحلیل
تختروانچی: اجرای یکجانبه برجام پایدار نمیماند