تحلیل؛

ایران پرس: نشست شورای امنیت سازمان ملل درباره حملات آمریکا به عراق و سوریه عصر دوشنبه ۵ فوریه برگزار شد و «رزماری دیکارلو» معاون دبیرکل سازمان ملل در امور سیاسی درباره هزینه های انسانی و اقتصادی بالای درگیری های منطقه ای هشدار داد.

نکته مهم اینکه نشست شورای امنیت به عرصه انتقادهای تند از اقدامات جنگ افروزانه آمریکا و بریتانیا به ویژه به دلیل حمله به یمن و نیز حملات گسترده ایالات متحده به عراق وسوریه تبدیل شد.در مقابل نمایندگان آمریکا و بریتانیا در این نشست از حملات آمریکا به یمن وعراق و سوریه  حمایت و با توجیه این حملات، اظهارات ضد ایرانی خود علیه جمهوری اسلامی ایران را تکرار کردند.

باربارا وود وارد سفیر و نماینده دائم بریتانیا در سازمان ملل ادعا کرد: هدف اقدامات ما در دریای سرخ نجات جان انسان‌ها و حفاظت از آزادی کشتیرانی بین‌المللی است. رابرت وود سفیر و معاون نمایندگی آمریکا در سازمان ملل نیز بدون اشاره به کشتارها در منطقه خاورمیانه و غزه توسط اسرائیل و آمریکا، درباره هدف آمریکا از حملاتش به عراق و سوریه مدعی شد: هدف ما حفاظت از آمریکایی‌ها است. حملات ما به یمن نیز، پاسخی به حملات حوثی ها (انصارالله یمن)  به کشتی ها در دریای سرخ است.

تلاش بیهوده واشنگتن و لندن برای توجیه حملات هوایی و موشکی علیه یمن به بهانه حفاظت از کشتیرانی بین المللی در دریای سرخ و نیز توجیه عجیب آمریکا در نقض حاکمیت و تجاوز به دو کشور عراق و سوریه و وارد آوردن تلفات انسانی و خسارات مادی به برخی مناطق این دو کشور در حالی صورت گرفته که دولتهای عراق وسوریه بارها خواهان خروج نیروهای آمریکایی از این دو کشور شده اند. ضمن اینکه آمریکا که از سال 2014 به بهانه مبارزه با داعش در چند منطقه از خاک سوریه مستقر شده نه فقط اقدام به سرقت نفت سوریه از میادین نفتی این کشور می کند بلکه بارها به بهانه های مختلف به نیروهای مقاومت در سوریه حمله کرده است.

 به همین دلیل نماینده سوریه در سازمان ملل در نشست شورای امنیت ضمن اشاره به شهادت و  مجروح شدن شمار زیادی از افراد و نیز تخریب یک مکان تاریخی در سوریه گفت: ما از شورای امنیت می‌خواهیم  به مسئولیت‌های خود در قبال نقض قوانین بین‌المللی آمریکا علیه حاکمیت سوریه عمل کند.

در باره عراق نیز پس از ترور سردارشهید سلیمانی فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و ابومهدی المهندس معاون حشد الشعبی وهمراهان آنها در فرودگاه بغداد در 3 ژانویه 2020 توسط آمریکا ، پارلمان عراق در 5 ژانویه رای به خروج نیروهای ائتلاف ضد داعش از جمله نیروهای آمریکایی از عراق داد. هر چند اخیرا گزارش هایی در باره آغاز گفت گوها بین مقامات عراقی و آمریکایی در زمینه خروج نظامیان آمریکایی از عراق منتشر شده اما در عمل دولت بایدن هیچ گونه نشانه و یاشواهدی از قصد خود برای عملی کردن این مساله نشان نداده است. نماینده عراق در سازمان ملل با اشاره به حملات آمریکا گفت: هرگونه حمله به خاک عراق تحت بهانه های واهی و غیر منطقی را محکوم می کنیم. بحران ها در خاورمیانه به هم مرتبط است، ما درباره گسترش دامنه درگیری در منطقه هشدار داده‌ایم.

بدین ترتیب آمریکا با تداوم حضور غیر قانونی خود در عراق و سوریه صرفا به بی ثباتی و آشوب در منطقه غرب آسیا دامن زده و اکنون نیز با همراهی بریتانیا در حملات مکرر به یمن موجب تنش های بی سابقه در دریای سرخ و تنگه باب المندب شده است.

این مساله ای است که از چشم دو رقیب جهانی ایالات متحده یعنی روسیه و چین پنهان نمانده است. به همین دلیل در نشست روز گذشته شورای امنیت ، نمایندگان روسیه و چین بشدت  اقدامات واشنگتن ولندن در غرب آسیا را مومرد نکوهش قرار دادند. «واسیلی نبنزیا» سفیر و نماینده دائم روسیه در سازمان ملل در این نشست با اشاره به اینکه حملات آمریکا و بریتانیا به یمن تهدیدی برای صلح و امنیت بین‌المللی است و آنها به نقض قوانین بین المللی ادامه می دهند تصریح کرد: «آمریکا به دنبال راهکار برای مشکلات منطقه نیست بلکه به دنبال کنترل آن است. واشنگتن سیاست مخرب خود را  در خاورمیانه ادامه می‌دهد و تلاش می‌کند پیش از انتخابات ریاست جمهوری، برای خود اعتباری دست‌ و پا کند».

موضع روسیه با حمایت کامل چین مواجه شد. در این راستا ژانگ جون سفیر و  نماینده چین در سازمان ملل نیز گفت: جامعه جهانی باید اقدامات نظامی آمریکا در منطقه خاورمیانه را محکوم کند. حملات آمریکا به عراق و سوریه نقض فاحش حاکمیت و تمامیت ارضی این دو کشور بود.سفیر چین در سازمان ملل تصریح کرد: آمریکا به دنبال صلح نیست، بلکه بیشتر به دنبال گسترش درگیری در منطقه است و قوانین بین المللی باید رعایت شود.

بدین ترتیب نشست شورای امنیت به عرصه ای برای انتقاد شدید ونکوهش اقدامات جنگ افزوانه آمریکا و شریک استراتژیک آن یعنی بریتانیا تبدیل شد. دلایل واهی و در واقع توجیهات نمایندگان این دو کشور در نشست شورای امنیت نه فقط دیگر کشورها را قانع نکرد بلکه با توجه به موضع گیری انتقادی سایر کشورهای عضو شورا از جمله الجزایر و ایران در کنار عراق و سوریه و نیز روسیه و چین ، این غربی ها بودند که در موضع انفعالی قرار گرفته و عملا حرفی برای گفتن نداشتند. در این راستا امیر سعید ایروانی سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل در نشست شورای امنیت با اشاره به حملات اخیر آمریکا و بریتانیا تصریح کرد: استدلال و توجیه استناد به اصل ۵۱ به‌عنوان مبنای این تجاوزات، فاقد پایه قانونی محکم است و نمی‌تواند این اقدامات غیرقانونی را مشروعیت بخشد.

نویسنده: سيدرضا مير طاهر

 112

 بیشتر بخوانید:

هشدار نماینده عراق درباره گسترش دامنه درگیری‌ها در منطقه

ایران، حملات نظامی آمریکا به عراق و سوریه را محکوم کرد