بهرغم آن که واشنگتن از حضور وزیران خارجه دهها کشور در نشست ورشو خبر داده است، بسیاری از دولتها در روزهای گذشته اعلام کردهاند که در این کنفرانس شرکت نمیکنند.
یکی از بازیگران اصلی در عرصه سوریه و خاورمیانه اکنون روسیه است و طبیعتا بدون حضور این کشور در این کنفرانس، مقامات آمریکایی از جمله مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا نمیتوانند ادعای اجماع بینالمللی را درباره مسائل مورد بحث در کنفرانس ورشو از جمله مقابله با سیاستها و نفوذ منطقهای ایران کنند. این مسالهای است که حتی دولت لهستان که در اقدامی همسو با آمریکا میزبانی این نشست را برعهده گرفته، به آن اذعان کرده است.
در این زمینه؛ "یاتسک چاپوتوویچ" Jacek Czaputowicz وزیر امور خارجه لهستان با ابراز تاسف از حضور نیافتن روسیه درنشست ورشو گفت، بدون حضور مسکو، نمیتوان به موفقیت این نشست امیدوار بود.
به گفته چاپوتوویچ، «روسیه نقش مهمی در تحولات خاورمیانه ایفا میکند و بدون حضور مسکو در نشست ماه فوریه آینده ورشو نمیتوان انتظار دستیابی به توافقی را در آن داشت. بنابراین بدون حضور روسیه در نشست ورشو، انتظار ندارم بتوانیم به توافقی دست پیدا کنیم. نشست احتمالاً منحصر به صدور بیانیههای مایک پمپئو و من میشود».
به نظر میرسد لهستان به عنوان متحد اصلی آمریکا در اروپای شرقی و اتحادیهاروپا که همواره از مواضع ضد ایرانی واشنگتن حمایت کرده است، اکنون نیز قصد دارد تا طرح آمریکا درچارچوب سیاست خاورمیانهای واشنگتن را به مورد اجرا گذارد. دراین زمینه وزیر خارجه لهستان مدعی شده که اتحادیه اروپا در حوزه خاورمیانه نمیتواند با آمریکا مخالفت کند.
از سوی دیگر، روسیه دعوت ورشو را برای شرکت در این نشست ضد ایرانی که توسط آمریکا طراحی شده را رد کرده است. سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه پیشتر اعلام کرده بود که مسکو دعوتنامه رسمی شرکت در نشست ورشو را که از سوی آمریکا سازماندهی شده است، دریافت کرده اما تردید دارد که چنین نشستی کمکی به حل مسائل منطقه کند.
از نگاه روسیه، هدف واشنگتن و تلآویو در برهه کنونی این است که برون داد این کنفرانس ماهیتی ضد ایرانی داشته باشد تا بدینترتیب آمریکا بتواند در کنار اعمال قدرت اقتصادی با اعمال شدیدترین تحریمها علیه ایران، از قدرت نرم یعنی جنگ تبلیغاتی و سیاسی برای محدود کردن حضور و نفوذ منطقهای ایران استفاده کند.
طبیعتا در مقطع زمانی کنونی، هدف اصلی آمریکا وادار کردن ایران به خروج از سوریه است که قبلا نیز برخی مقامات ارشد آمریکایی مانند جان بولتون مشاور امنیت ملی کاخ سفید نیز بر آن تاکید کردهاند.
نقش تعیین کننده ایران در روند بحران و جنگ داخلی سوریه خشم شدید غربیها، متحدان عرب آنها و اسرائیل را برانگیخته است. به رغم فشارها و جنگ سیاسی و تبلیغاتی آمریکا و اسرائیل برای واداشتن ایران به خروج از سوریه اما این تلاشها ناکام مانده است.
غربیها و نیز اسرائیل تلاش زیاد کردهاند تا با جنگروانی و نیز رایزنیهای سیاسی بهنحوی موضع روسیه درباره حضور ایران در سوریه را تحت تاثیر قرار داده و مسکو را با خواست خود همسو کنند.
با این حال، روسیه بر نقش بسیار مهم ایران در سوریه به ویژه در زمینه مبارزه با تروریسم تاکید کرده است. اکنون مخالفت مسکو با حضور در کنفرانس ورشو که در راستای اهداف ضد ایرانی برگزار میشود، ضربه دیگری برای اعتبار این نشست و نتایج آن محسوب میشود.
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
بیشتر بخوانید:
نشست ضد ایرانی ورشو، نشانه ناتوانی آمریکا
واکنش ظریف به نمایش ضد ایرانی جدید آمریکا در "ورشو"؛ ایران از همیشه قوی تر است
اعتراض رسمی جمهوری اسلامی ایران به برگزاری کنفرانس ضد ایرانی در «ورشو»/تحلیل