علمای افغان در این همایش تاکید کردند که تفرقه مذهبی در افغانستان جایگاهی ندارد و گروههای تروریستی نمیتوانند بین پیروان دو مذهب شیعه و سنی تفرقه ایجاد کنند. در این همایش تصریح شد که هدف قرار دادن غیرنظامیان به ویژه نمازگزاران توجیه شرعی ندارد و گروههایی با این حملات برنامههای کشورهای بیگانه را در افغانستان به پیش میبرند.
علمای شیعه و سنی در این همایش همچنین با استفاده از گزینه نظامی و اعمال فشار برای زمینه سازی مذاکرات صلح در افغانستان مخالفت کردند. این در حالی است که در استراتژی جدید واشنگتن، ترامپ تلاش دارد تا با استفاده از گزینههای نظامی و اعمال فشار مخالفان مسلح دولت را وادار به مذاکره کند.
برگزاری نشست های مشترک بین علمای شیعه و سنی در افغانستان از جمله سازوکارهایی است که در جهت هم اندیشی علمای این کشوربرای دست یابی به تفاهم مشترک به منظور کمک به مبارزه با تروریسم و برقراری صلح و ثبات در افغانستان بسیار مهم ارزیابی شده است. با توجه به نقش دین درجامعه افغانستان،علمای دینی و رهبران مذهبی می توانند در آگاه سازی مردم از پیامدهای گسترش افراط گرایی و تشریح واقعیت های گروه های تروریستی نقش مهمی ایفا کنند.
به خصوص آنکه گروه های افراط گرا در افغانستان در پوشش دین و ادعای دروغین حرکت در مسیر آموزه های دین اسلام ،برخی جوانان در این کشور را جذب فعالیت های تروریستی می کنند که نقش علمای مذهبی در روشنگری از ماهیت اصلی و اهداف ضد انسانی این گروه ها و تببین روح دین اسلام و آموزه های حقیقی آن درمخالفت با هر گونه خشونت و ترویج رحمانیت، مهربانی، صبر و مدارا بسیار تعیین کننده است.
درسال های گذشته با وجود برخی تلاش ها به ویژه برگزاری نشست های مشترک بین رهبران شیعه و سنی در افغانستان، اما شورای علمای دینی این کشورهنوز نتوانسته از ظرفیت های خود برای مبارزه با تروریسم ازطریق نفوذ خود در بین مردم برای تهییج افکارعمومی علیه افراط گرایی استفاده کند.
دکتر «عبدالطیف نظری» کارشناس سیاسی و استاد دانشگاه در کابل میگوید،درحال حاضر تلاش هایی برای وارونه جلوه دادن و منحرف کردن آموزه های دین مقدس اسلام وجود دارد تا این دین را دین خشونت جلوه دهند که می تواند بهانه ای بدست استکباربرای مداخله در کشورهای اسلامی بدهد.
تاکید شرکت کنندگان در پنجمین نشست مشترک علمای مذهبی افغانستان در کابل بر آمادگی خود برای پذیرش مسئولیت در روند صلح این کشور و کشاندن گروه های مسلح مخالف دولت به میز مذاکرات صلح نشان می دهد که رهبران دینی در افغانستان در این اجلاس گامی جدید در مسیر انجام رسالت حقیقی خود در تامین و حفظ آرامش وامنیت تدوین کرده اند.
مولوی محمداسمعیل رئیس شورای علمای غزنی در این باره می گوید،تمامی علما و مبلغان دینی می توانند از مساجد، نماز های جمعه و جماعت جهت تامین صلح و کشاندن مخالفان مسلح دولت به روند صلح استفاده کنند. 118/111
محمدرضا عسگری
بیشتر بخوانید:
محکومیت حمله تروریستی کابل توسط شورای علمای شیعه افغانستان
درخواست علمای اهل سنت افغانستان از مردم برای قیام ضد داعش/ تفسیر خبر