در نشست گروه 20 درباره موضوعاتی مانند سوریه، ایران و فلسطین بحث می شود.
نشست وزرای گروه 20 در حالی برگزار می شود که اکنون شکاف آشکاری در مواضع اعضای آن به ویژه آمریکا به عنوان بزرگترین اقتصاد جهان با بقیه کشورهای این گروه جهانی به وجود آمده است.
این شکاف در وهله نخست به دلیل مواضع نامتعارف دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا در قبال مسائلی مانند تغییرات آب و هوایی و مخالفت وی با توافق آب و هوایی پاریس و نیز یکجانبه گرایی امریکا در قبال مساله مبارزه با تروریسم به وجود آمده است.
در عین حال واشنگتن به دنبال تاثیرگذاری بر مواضع بقیه اعضا در قبال دیگر مسائل بین المللی مانند انتخابات ریاست جمهوری ونزوئلا و توافق هسته ای برجام است.
بین دیدگاه های طرح شده از جانب بسیاری از اعضای این گروه و آمریکا و برخی شرکای آن در گروه 20 مانند عربستان سعودی و بریتانیا درباره مفهوم تروریسم، مصادیق تروریسم و چگونگی مبارزه با تروریسم اختلاف نظر آشکاری وجود دارد.
در حالی که حتی سران اروپایی مانند آنگلا مرکل صدر اعظم آلمان بر تفکیک میان اسلام و تروریسم تاکید کرده اند، ترامپ بر انطباق اسلام و تروریسم اصرار دارد.
درعین حال ترامپ در چارچوب برخورد دوگانه آمریکا با پدیده تروریسم، عملا در راستای منافع آمریکا، چشم خود را بر روی حقایق مسلم مانند حمایت همه جانبه عربستان سعودی از تروریسم تکفیری بسته است.
استفاده ابزاری آمریکا از واژه تروریسم
به گفته «ایوان ایپولیتوف» Ivan Ipolitov کارشناس سیاسی، هدف آمریکا در سال های اخیر همواره استفاده ابزاری از تروریسم و افراط گرایی برای پیشبرد سیاست خارجی این کشور بوده است.
درباره مساله تغییرات آب و هوایی نیز ترامپ برخلاف باراک اوباما رئیس جمهوری پیشین آمریکا که از حامیان اصلی توافق پاریس بود، بارها از این توافق انتقاد کرده و آن را مانع تحقق برنامه های خود برای بهبود وضع اقتصادی آمریکا به ویژه در بخش انرژی و صنعت دانسته است.
موضع گیری ترامپ درقبال توافق آب و هوایی پاریس نه تنها باعث نارضایی سران دیگر کشورهای صنعتی و نوظهور اقتصادی شده، بلکه باعث شد تا مرکل در نشست گروه 7 در ایتالیا از اصطلاح گروه شش علیه یک استفاده کند که اشاره به موضع یکپارچه شش عضو دیگر گروه 7 علیه آمریکا داشت.
با خروج آمریکا ازتوافق آب وهوایی پاریس، این خطر وجود دارد که کشورهای دیگری نیز که سهمی عمده در انتشار گازهای گلخانه ای و گرمایش زمین برعهده دارند، به انحای مختلف از زیر باراجرای مفاد توافق پاریس خودداری کنند که به طور مسلم تحقق این سناریو می تواند خطرهای جبران ناپذیری برای کره زمین و ساکنان آن داشته باشد.
در عین حال با توجه به اهمیت مساله خروج امریکا از برجام، انتظار می رود این موضوع در نشست وزرای خارجه گروه 20 عملا به یکی از دستور کارهای آن تبدیل شود.
تصمیم ترامپ برای خروج از برجام با مخالفت قاطع دیگر اعضای گروه 1+5 به ویژه آلمان، فرانسه و بریتانیا مواجه شده و اتحادیه اروپا نیز بر پایبندی به برجام تاکید ورزیده است.
«لورانس ناردو» Laurence Nardo کارشناس سیاسی معتقد است که رئیس جمهوری آمریکا در سیاست های جدید خود برای مقابله با ایران، تنها است.
می توان پیش بینی کرد که میان اعضای این گروه نیز شکاف مشابهی وجود داشته باشد؛ همچنان که به رغم حمایت عربستان سعودی از اقدام ضد برجامی ترامپ، بقیه اعضای گروه 20 مخالف اقدام وی هستند. 134/110
نویسنده: میرطاهر
بیشتر بخوانید:
نشست قریب الوقوع سران 1+5 درباره برجام بدون آمریکا/عزم آمریکا برای نابودی برجام
سفیر ایران در هلند: آمریکا در جهت تضعیف برجام حرکت می کند/ اروپا اجازه اختلال در روند اجرای برجام را ندهد
ترامپ: چند روز دیگر تصمیم ام در مورد توافق پاریس را اعلام می کنم
انتقاد دوباره ماکرون از امریکا درباره توافق پاریس