ایران پرس: چهارمین نشست کمیسیون‌های تعیین حدود مرزی جمهوری آذربایجان و ارمنستان در خطوط تماس نیروهای دو کشور برگزار شد.

این نشست به ریاست "شاهین مصطفی‌اف" معاون نخست وزیر جمهوری آذربایجان و "مهر گریگوریان" معاون نخست وزیر ارمنستان برگزار و مسائل تعیین و تحدید حدود مرزی و برخی از مسائل اداری بررسی شد.

چهارمین نشست تحدید حدود مرزی جمهوری آذربایجان و ارمنیتان در شرایطی برگزار شد که طرفین همچنان در خطوط تماس مشغول ادامه درگیری های مرزی و وارد ساختن خسارت های انسانی و اقتصادی به یکدیگر هستند.

این درگیری های نشان می دهد که طرفین مناقشه قره باغ به ویژه طرف آذری به منظور تحمیل خواسته های خود به طرف های ارمنی ب کمک بیگانگان ، همچنان فعال است. البته تشکیل کمیسیونی برای تعیین حدود مرزی میان ارمنستان و جمهوری آذربایجان با کمک روسیه و همچنین رفع انسداد کریدورهای حمل و نقلی و ترانزیتی در منطقه ، مهمترین توافقات در مذاکرات سه جانبه "ولادیمیر پوتین" ، "الهام علی اف" و "نیکول پاشینیان" در شهر سوچی در ماه دسامبر سال 2021 میلادی بود.

طرفین مناقشه قره باغ همچنان اختلاف های شدیدی با یکدیگر داشته اند

پوتین پس از این دیدار سه جانبه گفت: "در سوجی ما در مورد تعدادی از مسائل که به نظر من کلیدی هستند ، توافق کردیم. اولین آن ها این است که موافقت کرده ایم که این کار را انجام دهیم تا مکانیسم هایی برای تعیین مرزها و تعیین حدود بین دو کشور ایجاد کنیم و من امیدوارم هر چه زودتر این اتفاق بیفتد، هیچ مانعی برای این کار وجود ندارد".

توافق سوچی در شرایطی محقق شد که طرفین مناقشه قره باغ همچنان اختلاف های شدیدی با یکدیگر داشته اند". متعاقب نشست سوچی ، رهبران ارمنستان و جمهوری آذربایجان با میانجیگری "چارلز میشل" رئیس شورای اروپا در ماه مارس سال 2022 میلادی نیز در نشستی سه جانبه به منظور تشکیل کمیته تعیین حدود مرزی در بروکسل به توافق رسیدند.

در نشست بروکسل موضوعات مربوط به اجرای بیانیه‌های سه جانبه نیمه شب 9 نوامبر سال 2020 میلادی، 11 ژانویه 2021 میلادی، 26 نوامبر 2021 و همچنین توافقات به دست آمده در نشست سه جانبه در 14 دسامبر در بروکسل بررسی شد.

به رغم اظهارت خوشبینانه کارشناسان ، به نظر می رسد دخالت های بیگانگان در امور مسائل قفقاز جنوبی ، تاکنون منانع تحقق صلح میان طرفین مناقشه قره باغ شده است. کارشناسان ، دخالت های بیگانگان و وجود این اختلاف نظرهای طرفین مناقشه قره باغ را از جمله دلایل درگیری های دو سال گذشته تلقی می کنند.

اجتناب از تشدید اوضاع در اطراف قره باغ غیرممکن است

درهمین ارتباط ، "ولادیمیر یوسیف"رئیس بخش قفقاز مؤسسه کشورهای مستقل مشترک المنافع و گارشناس مسائل منطقه قفقاز در گفتگو با رسانه روسی "گازیتا" گفته است: "اجتناب از تشدید اوضاع در اطراف قره باغ غیرممکن است، اما اگر مکانیزم کاری برای تحدید حدود و تعیین مرزها ایجاد شود.

کاهش تنش در مرزهای دو کشور امکان پذیر خواهد بود".این کارشناس روس همچنین تصریح کرد: "تنش ها در قره باغ ممکن است ادامه یابد، اما اساسا مهم است که در این جلسه طرفین از روابط اقتصادی فراتر رفتند و نه تنها در مورد رفع انسداد کریدورهای حمل و نقلی ، بلکه ایجاد مکانیسمی برای مرزبندی و غیرنظامی‌ سازی مذاکره کردند".

درهمین راستا ، تلاش برای خرابکاری در مرز دولتی ارمنستان در منطقه زنگیلان توسط نیروهای نظامی جمهوری آذربایجان و به اصطلاح متحدانش عادی به نظر نمی رسد. بدیهی است که این اقدام یک تحریک عمدی با هدف جلوگیری از اقدامات برنامه‌ریزی شده در توافق‌نامه های سوچی و بروکسل در مورد تحدید حدود مرزی جمهوری آذربایجان و ارمنستان و روند صلح قره باغ بوده و ممکن است ضمن توقف روند صلح ، به توافقات رهبران باکو و ایروان نیز خسارت های جبران ناپذیری وارد کند.

نویسنده: محمد علی طالبی

113

بیشتر بخوانید:

اعلام توافق کلی باکو و ایروان برای اتصال شبکه های ریلی

مقام ارمنی: به دنبال امضای معاهده صلح با باکو هستیم