در این نشست موضوعات مهم جهانی نظیر وضعیت اقتصادی و روند تجاری در جهان، مناسبات با روسیه، تحولات سوریه، مذاکرات پیش روی امریکا با کره شمالی و آینده توافق هسته ای با ایران به بحث گذاشته شد.
نشست وزاری امور خارجه در تورنتو مقدمات برپایی اجلاس سران گروه هفت را در ماه ژوئن در کانادا فراهم کرد.
وزرای امور خارجه تلاش کردند بر اختلافات میان اعضا بر سر برخی از موضوعات جهانی فائق آیند.
در حال حاضر اصلی ترین موضوع مورد اختلاف میان هفت کشور صنعتی جهان در حوزه اقتصادی، سیاست های حمایتگرایانه ای است که دونالد ترامپ، رییس جمهوری امریکا در پیش گرفته است.
وی از ماه ها قبل، طرح هایی را برای افزایش تعرفه وارداتی از برخی از کشورهای جهان ارائه کره است.
چالش ترامپ برای گروه 7
اتخاذ این رویکرد، در تعارض آشکار با منافع برخی از شرکای تجاری امریکا از جمله شش کشور دیگر عضو گروه هفت قرار خواهد گرفت. البته ترامپ برای جلوگیری از شروع جنگ تجاری با متحدان امریکا، کشورهای کانادا، ژاپن و اتحادیه اروپا را از اعمال تعرفه های جدید مستثنا کرده است.
با این حال، حتی شروع جنگ تجاری میان امریکا و چین نیز بر رشد اقتصادی کشورهای عضو گروه هفت تاثیر منفی خواهد گذاشت.
به نظر می رسد در نشست امسال گروه هفت، موضوع تجارت جهانی و نگرانی ها از سیاست های حمایتگرایانه تجاری امریکا در کانون مباحث سران کشورهای عضو قرار داشته باشد.
البته در حوزه سیاسی نوعی اجماع نظر میان کشورهای عضو گروه هفت در مورد آینده روابط با روسیه و همچنین مذاکرات احتمالی سران دو کشور امریکا و کره شمالی دیده می شود.
موضوع جنجالی مسمومیت سرگئی اسکریپال، جاسوس سابق روسیه در بریتانیا، فضای ضد روسی را در دو سوی اقیانوس اطلس تقویت کرده است.
با این حال، تشدید اختلافات با روسیه نگرانی هایی را به همراه آورده است.
«زارا واگنشت» رهبر حزب چپ آلمان می گوید: اگر غرب واقعا درصدد گفت و گو با روسیه است، باید این کشور را به اجلاس سران هفت کشور صنعتی که بزودی در کانادا برگزار می شود، دعوت کند.
از سوی دیگر اروپایی ها و تنها عضو آسیایی گروه هفت، یعنی ژاپن از احتمال دیدار دونالد ترامپ و کیم جونگ اون، رهبر کره شمالی استقبال کرده اند.
نگرانی ژاپن از توافق احتمالی کره شمالی با آمریکا در حاشیه اجلاس 7
با این حال، ژاپنی های نگران هستند امریکا در جریان این دیدار به توافقاتی با کره شمالی دست یابد که در آن، منافع ژاپن لحاظ نشده باشد.
این در حالی است که موضوع توافق هسته ای با ایران، به یکی از عمده ترین اختلافات میان امریکا و دیگر اعضای گروه هفت، بویژه اعضای اروپایی آن بدل شده است.
این کشورها در بالاترین سطح، از رییس جمهوری امریکا خواسته اند که به تعهدات این کشور در قبال توافق هسته ای با ایران عمل کند و منافع جهانی را به خطر نیاندازد اما این که ترامپ سرانجام به خواست جهانی از جمله شش کشور عضو گروه هفت به عنوان اصلی ترین شرکای اقتصادی و تجاری امریکا تن خواهد داد یا خیر، در روز 12 ماه مه زمان تمدید تعلیق های هسته ای ایران مشخص خواهد شد. 134/120
نویسنده: امیرعلی ابوالفتح
بیشتر بخوانید:
پایان بینتیجه اجلاس گروه هفت در ایتالیا+ ویدئو
اجلاس سران گروه هفت و چالش های پیش روی رئیس جمهوری فرانسه
اجلاس وزرای اقتصاد گروه هفت در ایتالیا+ویدئو