مشهد- ایران پرس: هم‌زمان با روز بزرگداشت خواجوی کرمانی، نفیس‌ترین نسخه خطی موجود در گنجینه رضوی، از آثار این شاعر ایرانی قرن 8 هجری، در برنامه سه‌‎شنبه‌های علمی‌فرهنگی آستان قدس رضوی رونمایی شد.

به گزارش خبرگزاری ایران پرس به نقل از آستان‌نیوز، در مرکز نسخ خطی سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی، یازده نسخه خطی از آثار خواجوی کرمانی با عناوین «دیوان»، «گل و نوروز»، «روضةالانوار»، «همای و همایون»، «ساقی‌نامه» و «خمسه» نگهداری می‌شود که از نفایس این مجموعه به شمار می‌رود.

خمسه خواجو که در این برنامه معرفی و رونمایی شد، یکی از نسخه‌های بسیار نفیس موجود در گنجینه رضوی از خواجوی کرمانی است که دومین نسخه خطی در کتابخانه‌های ایران و دارای سه مجلس تصویر هنری و مشتمل بر پنج مثنوی است.

گوهرنامه‎، کمال‎نامه، و گل و نوروز از مثنوی‌های آن به شمار می‌رود.این نسخه در سال 965 هجری قمری توسط حسن محمدشریف کاتب شیرازی به خط نستعلیق خوش کتابت شده است.

برگ آغازین کتاب دارای تذهیب بسیار نفیس دوره صفویه بوده که چهار بیت از ابیات ابتدای خمسه خواجو داخل آن کتابت شده است.

«مجمره‌گردان نسیم بهار/ لخلخه‌سوز چمن گل‌عذار» نخستین بیت این نسخه است و در نهایت، با «سخن را نیاید نهایت به دید/ ورق درشکستم چو اینجا رسید» این نسخه به پایان می‌رسد.

کمال‌الدین محمود بن علی کرمانی، متخلص به خواجو، شاعر مشهور قرن هشتم هجری قمری است که آثاری به نثر و نظم از وی به جای مانده است.

«دیوان اشعار» خواجوی کرمانی یکی از آثار وی و مشتمل بر مجموعه‌ای از قصاید، غزلیات، قطعات، ترکیب‌بندها و ترجیع‌بندها و رباعیات است.

«خمسه» خواجو، مشتمل بر پنج مثنوی، یکی دیگر از سروده‎های فاخر او به شمار می‎آید.

از دیگر آثار این شاعر نامی می‎توان به مجموعه رسائل «شمع و شمشیر»، «سراجیه»، «شمس و سحاب» و «نمد و بوریا» اشاره کرد.