ایران پرس - پس از گذشت 23 سال از نسل کشی رواندا، انتشار اسناد تاریخی جدید، بار دیگر نقش فرانسه را در نسل کشی رواندا تایید می کند.

براساس اسناد منتشر شده، کاخ الیزه به نظامیان فرانسوی مستقر در رواندا دستور داده بود، به عاملان نسل کشی سال 1994 این کشور سلاح تحویل دهند.

این دستور درحالی صادر شده بود که سازمان ملل، رواندا را تحریم تسلیحاتی کرده بود.

از نسل کشی رواندا به عنوان بزرگترین نسل کشی قرن نام می برند؛ به طوری که طی 100 روز بیش از 800 هزار نفر کشته شدند.

اگر چه ریشه این نسل کشی به اختلاف میان دو قوم «هوتوها» و «توتسی ها» در این کشور باز می گشت، اما رد پای کشورهای غربی چون فرانسه و بلژیک نیز در این نسل کشی بزرگ مشهود است.

«آرانا پاره» مورخ و استاد بورکینافاسویی و عضو انجمن دوستی و همبستگی ملت های آفریقا در خصوص انتشار گزارشی تحقیقی از نقش فرانسه در نسل کشی رواندا، تاکید کرد؛ «صدور چنین دستوری از سوی فرانسه به هیچ وجه تعجب برانگیز نیست، زیرا دولت پاریس درخصوص حضور و نفوذ سیاست استعمارگرانه نوین خود در قاره آفریقا، همواره به دروغگویی و انکار حقوق ملت های آفریقایی مبادرت کرده است.»

آغاز جنگ داخلی و نسل کشی در رواندا

نسل کشی در رواندا به سال 1994 بر می گردد.

به دنبال سقوط هواپیمای حامل «جونال هابیا ریمانا» رییس جمهوری وقت رواندا در نزدیکی کیگالی پایتخت این کشور، جنگ داخلی در این کشور آغاز شد.

تندروهای هوتو این اتفاق را به جبهه میهنی رواندا (توتسی ها) نسبت داده و قتل عام سازمان دهی شده ای را علیه آنها آغاز کردند.

در این نسل کشی هزاران نفر کشته و صدها زن توتسی به عنوان برده جنسی به اسارت گرفته شدند.

این جنگ در میان سکوت جامعه بین المللی صورت گرفت.

سازمان ملل و کشور بلژیک با وجودی که نیروهایشان در رواندا حضور  داشتند اما برای توقف قتل عام اقدامی نکردند و نظامیان بلژیک و اکثر حافظان صلح سازمان ملل نیز، بعد از آن که چند سرباز بلژیکی در رواندا کشته شدند، این کشور را ترک کردند.

فرانسه که از متحدان دولت هوتو بود، نیرویی را برای تشکیل یک منطقه امن به رواندا فرستاد، اما فرانسه هم متهم است که برای توقف نسل‌کشی در منطقه نه تنها  تلاش کافی نکرده، بلکه نقش جدی در این نسل کشی داشته است.

به طوری که «پل کاگامه» رییس جمهوری رواندا نیز بارها فرانسه را به سهم داشتن در نسل کشی متهم کرده است، اتهامی که پاریس آن را رد می‌کند.

«پاتریک دو سنت اگزوپری»، روزنامه نگاری که به نوشتن مقالات درباره قتل عام 800 هزار نفر از اعضای قوم «توتسی» توسط افراطی های «هوتو» در سال 1994 در رواندا مشهور است طی مقاله ای با عنوان «جرائم ما در آفریقا» با استناد به آرشیوهای موجود در فرانسه، اعلام کرده است که:

«این کشور در جریان این کشتار به عاملان آن کمک کرده است. براساس نوشته وی در جریان این کشتار به 2500 سرباز فرانسوی که برای ممانعت از قتل عام به منطقه اعزام شده بودند فرمان مخفی برای مسلح کردن مجدد قوم هوتو صادر شده بود.»

ادامه سیاست های استعماری فرانسه در آفریقا

فرانسه در حالی متهم به دست داشتن در این نسل کشی است که سالهاست همچنان به سیاست های استعماری خود در قالب های مختلف در کشورهای مختلف قاره آفریقا ادامه می دهد.

در واقع فرانسه همواره آفریقا را حیاط خلوت خود دانسته تا از امکانات، منابع و نیروهای کار کشورهای مختلف این قاره در راستای منافع خود سود جوید.

در این راستا می توان به حضور نظامیان فرانسه در کشورهای مختلف این قاره چون آفریقای مرکزی، مالی و برخی دیگر از کشورهای منطقه اشاره کرد.

این سیاست ها در حالی ادامه دارد که افشای اسناد مختلف و جدید تاریخی بیش از پیش حضور استعمارگرانه و سیاست های مداخله جویانه فرانسه در آفریقا را تایید می کند.116/110

بیشتر بخوانید:

خاک اروپا پناهگاه امن عاملان نسل کشی رواندا

عذرخواهی کلیسای کاتولیک رواندا به علت مشارکت در نسل کشی