درعملیات نیروهای ارتش افغانستان ضد مواضع گروه تروریستی داعش در منطقه «گورگوری» در شهرستان دهبالای ولایت ننگرهار علاوه بر نابودی پایگاه اصلی این گروه، ۱۶۷ نفر از تروریستها نیز به هلاکت رساندند. اکثر کشتههای داعش اتباع خارجی هستند.
در این عملیات پنج تونل که گروه تروریستی داعش به عنوان مخفیگاه از آن استفاده میکرد و چند انبار اسلحه نابود شد.
منطقه «گورگوری» پایگاه اصلی برای گروه داعش بود که از این منطقه کمکهای مالی و لجستیکی برای این گروه درمناطق مختلف افغانستان تامین میشد.
انهدام مقر اصلی گروه تروریستی داعش در ولایت ننگرهار که گفته شده مرکز منطقهای فعالیتهای این گروه بوده نشانهای از ظرفیت نیروهای مسلح افغانستان در مهار افراط گرایی در این کشوراست.
گروه داعش که از حدود سه سال اخیر تاکنون فعالیتهای خود را در برخی مناطق افغانستان از جمله در شرق و مرکز این کشور گسترش داده است، پس از طالبان دومین گروه مسلح مخالف دولت کابل است که در شماری از حملات تروریستی به ویژه در شهر کابل نقش اصلی را داشته است.
درمارس 2017 داعش به بیمارستان نظامی سردار «داوودخان» در شهر کابل حمله کرد که بر اثر آن حدود پنجاه تن کشته شدند.
در فوریه همان سال هم «ابوبکر التاجیکی» یک عضو داعش کمربند انفجاری خود را هنگام خروج کارکنان دادگاه عالی افغانستان از محل کار خود در مرکز کابل منفجر کرد.
حمایتهای خارجی از داعش
تشدید فعالیتهای داعش در افغانستان در سالهای اخیر این پرسش را ایجاد کرد که حمایتهای خارجی از این گروه در افزایش اقدامات مرگبار این گروه در افغانستان موثر بوده است.
برهمین اساس در سال گذشته «ظاهر قدیر» نایب رئیس مجلس نمایندگان افغانستان به وجود برخی شواهد و مدارک درباره ارتباط برخی سفارتخانهها در کابل با گروه داعش، اشاره کرد که از نظر کارشناسان چنین افشاگری میتوانست از جعبه سیاه داعش در افغانستان رمزگشایی کند.
این گمانه مطرح است که گسترش نفوذ داعش درافغانستان جز با حمایتهای مالی و تدارکاتی برخی کشورهای منطقهای و فرامنطقهای امکانپذیر نیست، زیرا اگرچه برخی عناصر جدا شده طالبان به داعش پیوستهاند، اما طالبان با هرگونه قدرت گرفتن داعش و تبدیل شدن به رقیب جدی برای آنان مقابله میکنند.
درگیریهای مستمر داعش و طالبان در مناطق مختلف افغانستان حاکی از آنست که این دو گروه درصدد حذف یکدیگر هستند که این مسئله میتواند به دلیل تضعیف توان عملیاتی آنان درچارچوب منافع ملی این کشور مفهوم پیدا کند.
«وحید مژده» کارشناس سیاسی افغانستان میگوید: اتحاد طالبان و گروه داعش غیرقابل تصور است، زیرا این دو گروه از نظر ایدئولوژی در تضاد هستند و طالبان، داعش را دست نشانده آمریکا میدانند.
این دیدگاه وجود که با انهدام مقر اصلی داعش در ننگرهار، شرایط به لحاظ لجستیکی و روانی برای این گروه تروریستی دشوار خواهد شد. البته در مقابل پیروزی ارتش افغانستان در مقابله با داعش در مرکز منطقهای فعالیت این گروه در ننگرهار، ضمن تقویت خودباوری نیروهای مسلح این کشور میتواند مسیر آنان در مبارزه با تروریسم را هموار کند. 118/120
نویسنده: محمد رضا عسگری
بیشتر بخوانید:
شرق افغانستان/ صحنه نبرد داعش و طالبان
روسیه: سلاح در اختیار داعش افغانستان ساخت کجاست و از چه منبعی تامین می شود؟/ تحلیل
درسایه تحرکات داعش؛ آتشبس دولت افغانستان با طالبان شروع شد
قدرت نمایی داعش با حمله به وزارت کشور افغانستان / تحلیل