غلامحسین دهقانی رئیس هیات جمهوری اسلامی ایران در اولین نشست کمیته مقدماتی کنفرانس بازنگری پیمان منع گسترش سلاح های‌هسته‌ای (ان پی تی ) گفت، آمریکا به جای بهانه جویی و طرح اتهامات بی اساس باید به انجام تعهداتش تحت برجام بپردازد. 

به گزارش ایران پرس، «غلامحسین دهقانی» مدیر کل امور سیاسی و امنیت بین‌المللی وزارت امور خارجه این سخنان را در پاسخ به اظهارات نماینده آمریکا بیان کرد که ایران را متهم به دنبال کردن سیاست تولید سلاح هسته ای و حمایت از تروریسم کرده بود.

رییس هیات ایران در ادامه، نبود پیشرفت واقعی در زمینه خلع سلاح هسته ای در نزدیک به 50 سال گذشته را بزرگترین چالش اجرای این پیمان عنوان کرد.

غلامحسین دهقانی  با نگران کننده خواندن تداوم این وضعیت افزود: اگر برای حل آن تلاش فوری صورت نگیرد، تمامیت و اعتبار این معاهده با چالش جدی مواجه خواهد شد.

رئیس هیات ایرانی در همین راستا گفت: کنفرانس بازنگری دولتهای عضو پیمان باید تأخیر طولانی در اجرای تعهدات خلع سلاحی تحت آن را بررسی کرده و تصمیمات اساسی برای رفع آن اتخاذ نماید. 

دهقانی با اشاره به اینکه تعهد دولتهای دارنده سلاح هسته ای به نابودی زرادخانه اتمی خود به صراحت در ماده 6  ان پی آمده است، تأکید کرد: این تعهد حقوقی باید با حسن نیت اجرا گردد.

رئیس هیات ایرانی با انتقاد از ادعای دولتهای هسته ای که اجرای این تعهدات را به مواردی نظیر فراهم بودن ثبات راهبردی و یا شرایط لازم در محیط امنیت بین‌المللی مشروط می سازند، تأکید کرد اجرای این الزامات نه اختیاری است و نه مشروط به سایر شرایط و از همین رو باید بطور کامل، فوری و بدون هیچگونه قید و شرطی اجرا گردد.

مدیرکل امور سیاسی و امنیت بین المللی وزارت امور خارجه کشورمان در ادامه تصریح کرد: پنهان کاری بیش از حد باعث شده افکار عمومی جهان از میزان واقعی سلاح های هسته ای موجود در دنیا بی خبر بماند. با این حال، بر اساس آخرین ارزیابی ها، تخمین زده می شود در حال حاضر بیش از 15 هزار سلاح هسته ای در دنیا وجود داشته باشد که تهدید بزرگی برای بقای بشریت بشمار می رود.

وی با انتقاد از استدلال کشورهای هسته ای که اعلام می کنند، تعداد سلاح هسته ای خود را به میزان زیادی کاهش داده اند، گفت:  اگرچه در نتیجه اینگونه اقدامات، تعداد کنونی این سلاح ها 79 درصد کمتر از دورانجنگ سرد است، اما قدرت تخریب سلاح های هسته ای کنونی به مراتب در مقایسه با سلاح های هسته ای نسل گذشته، بیشتر است و به همین خاطر نمی توان اثبات کرد که تهدید سلاح های هسته ای موجود برای بشر لزوماً کمتر از گذشته شده است.

دهقانی افزود: این در حالی است که متأسفانه دنیا اخیراً شاهد مسابقه تسلیحات بین قدرت های هسته ای است. وی به عنوان نمونه به سخنان رئیس جمهور أمریکا اشاره کرد که اعلام می دارد در صدد توسعه کمی و کیفی زرادخانه های هسته ای خود است تا اطمینان حاصل کند دارای برترین زرادخانه هسته ای جهان است.

دهقانی با انتقاد از این سیاست تحریک آمیز امریکا گفت: اینگونه برنامه ها دعوتی آشکار به یک مسابقه تسلیحات هسته ای توسط أین کشوربوده و قطعاً مغایر تعهدات ماده 6 ان پی تی و اهداف و مقاصد آن است. 

وی افزود: سلاح های هسته ای موجود به اندازه کافی صلح و امنیت بین المللی را به خطر انداخته اند و دنیای کنونی تحمل شروع دور جدیدی از مسابقه تسلیحات هسته ای را ندارد و به همین خاطر هرگونه تلاش برای مسابقه تسلیحاتی باید پایان پذیرد.

یادآور می شود که کنفرانس بازنگری ان پی تی هر پنج سال یک بار برگزار می شود. قبل از آن نیز سالانه یک نشست کمیته مقدماتی آن تشکیل می گردد. نشست آینده کنفرانس بازنگری ان پی تی در سال 2020 برگزار خواهد شد.118/112

بیشتر بخوانید:

دهقانی: قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل با واقعیت های سوریه در انطباق نیست

دهقانی: شورای امنیت باید به وظایف خود برای پایان دادن به اشغال سرزمین فلسطین عمل کند

دهقانی: حمایت از دولت وحدت ملی افغانستان، اولویت ایران است