ایران پرس- «نیکول پاشینیان» نخست وزیر ارمنستان گفت: طرح «سرگئی لاوروف» وزیر امور خارجه روسیه درباره حل مناقشه قره باغ، مستلزم بازگرداندن پنج منطقه به جمهوری آذربایجان است.

«نیکول پاشینیان» طی سخنانی در نشست فراکسیون اکثریت موسوم به «اقدام من»، به صورت مفصل به موضوع مناقشه قره باغ پرداخت و گفت: «ما می پرسیم این اقدام ما در مقابل چه چیزی خواهد بود و آن‌ها پاسخی برای این پرسش ندارند. ما خواستار آن هستیم تا نخست جمهوری آذربایجان آمادگی خود را برای سازش اعلام کند تا ما نیز گام خود را برداریم. اما آن ها به ما می گویند: در داخل جمهوری آذربایجان مقام های این کشور را خائن خواهند نامید. ما هم می گوئیم آیا ما باید خائن تلقی شویم؟» 

اظهارات نخست وزیر ارمنستان درباره پایان دادن به مناقشه قره باغ کوهستانی نشان می دهد که وی درباره اجرای طرح روسیه برای پایان دادن به مناقشه قره باغ تردید دارد.

با اظهارات اخیر پاشینیان می توان گفت، سران باکو و ایروان بار دیگر باید به روزهای سخت بازگردند تا روند حل مسالمت آمیزمناقشه قره باغ را پیگیری کنند. 

بر اساس طرح پیشنهادی روسیه ، که به طرح «پوتین» یا طرح «لاوروف » مشهور شده است، حل مناقشه قره باغ به صورت مرحله ای در دستور کار قرار خواهد گرفت.

بر این اساس، ابتدا ارمنستان نیروهای نظامی خود را از پنج شهرستان جمهوری آذربایجان خارج خواهد کرد و متعاقب آن، آن دسته از اتباع جمهوری آذربایجان که از خانه و کاشانه خود آواره شده اند ، به خانه های خود باز خواهند گشت.

در این مرحله، مقام‌های دولت آقای پاشینیان انتظار دارند، در پی خروج نیروهای خود از اراضی جمهوری آذربایجان، دولت باکو نیز اقدامی در جهت منافع ارمنستان انجام دهد اما مقرر شده است که در مرحله دوم نیروهای صلحبان از منطقه و یا سازمان ملل در خطوط تماس مستقر شوند.

در مراحل بعدی نیز مقرر شده است همه پرسی حق تعیین سرنوشت برگزار شود و مقام های دولت ارمنستان چنین تصور می کنند که با اجرای طرح موسوم به لاوروف‌، چیزی عاید آنان نخواهد شد. درحقیقت، با اجرای طرح لاوروف، نیروهای نظامی ارمنستان پس از نزدیک به سه دهه می بایست به داخل مرزهای کشور خود عقب نشینی کنند لذا بدیهی است که دولت جدید ارمنستان این طرح را نخواهد پذیرفت.

علاوه بر آن دو دلیل مهم دیگر برای مخالفت ارمنستان با این طرح وجود دارد نخست آنکه ، آمریکا به شدت مخالف حل مناقشه قره باغ با مشارکت روسیه است.

آمریکا طی یکسال گذشته همواره تلاش کرده است تا از هر طریق ممکن مانع اجرای طرح صلح لاوروف شود و شاید به همین دلیل است که برخی از سیاستمداران و حتی کارشناسان منطقه، روی کار آمدن نیکول پاشینیان را با مساعدت و کمک های آمریکا ارزیابی کرده اند.

دلیل دوم نگاه مردم ارمنستان و ارامنه قره باغ به دولت جدید ارمنستان است که با حل مشکلات اقتصادی و معیشتی مردم، اقدام مثبتی در زمینه پایان دادن به مناقشه قره باغ انجام دهد اما در این ارتباط ، نفعی عاید ارمنستان نخواهد شد.

در مجموع، با توجه به تردیدهای آقای پاشینیان، به نظر می رسد که نگاه دولت جدید ارمنستان، می تواند دور باطل مذاکرات صلح قره باغ بین  دو کشور متخاصم را بار دیگر و به مدت نامعلومی تداوم بخشد. 114/118

نویسنده: محمد علی طالبی

بیشتر بخوانید:

بررسی مناقشه «قره باغ» در نشست فراکسیون «اقدام من» ارمنستان

شرایط برای حل مناقشه قره‌باغ فراهم است/ تحلیل