الجزایر، آرژانتین، بنگلادش، بحرین، بلاروس، بولیوی، کوبا، مصر، اتیوپی، هندوراس، اندونزی، ایران، قراقزستان، کویت، مراکش، نیجریه، فلسطین، عربستان سعودی، سنگال، تایلند، امارات متحده عربی، ونزوئلا و ویتنام کشورهایی هستند که به به صورت رسمی برای عضویت در بریکس ابراز تمایل کردهاند. پاندور تصریح کرده که تمایل زیاد برای عضویت در بریکس نشان میدهد که این گروه سازمان پیشرفته است که از منافع کشورهای جهان جنوب دفاع میکند.
به نوشته اسپوتنیک، بریکس بزرگترین اقتصادهای در حال توسعه جهان از جمله برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی را متحد میکند و تعدادی دیگر از کشورها از جمله الجزایر، آرژانتین، مصر، ایران، اندونزی، عربستان سعودی، ترکیه، امارات متحده عربی و غیره قصد دارند به این بلوک اقتصادی بپیوندند.
مساله تمایل فزاینده کشورهای جهان از مناطق و قاره های مختلف برای عضویت در بریکس نشانگر اشتیاق و خواست قوی آنها برای باز تعریف نظم بین المللی و رهایی از نظم لیبرال تحت سلطه غرب است.
«مهدی خورسند» کارشناس سیاسی با تاکید بر اینکه شاید مهمترین جنبه عملکرد بریکس ضربه به نظم لیبرالی حاکم بر دنیا باشد می گوید: بریکس که به گفته اقتصاددانان کمتر از 10سال آینده نصف اقتصاد دنیا را در اختیار خود دارد، اولین اقدامش، کاهش سهم دلار از تجارت دوجانبه و چندجانبه اعضای این پیمان بوده است.
در عین حال قدرتهای غربی به ویژه گروه 7 مرکب از هفت کشورپیشرفته صنعتی جهان با نگرانی این تحولات و قدرت یابی روز افزون بریکس را دنبال کرده و در عین حال خواهان نوعی اعمال نفوذ در این گروه هستند.
در این راستا امانوئل مکرون چندی قبل خواهان حضور در اجلاس سران بریسک در آفریقای جنوبی شد. این درخواست از همان ابتدا با مخالفت شدید روسیه مواجه شد. مسکو در این زمینه اعلام کرد که با توجه به سیاست خصمانه پاریس در قبال روسیه، مشارکت مکرون در اجلاس بریکس نامناسب خواهد بود.
در آخرین تحول در این زمینه نالدی پاندور وزیر خارجه آفریقای جنوبی روز دوشنبه اعلام کرد: امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه به اجلاس سران بریکس در آفریقای جنوبی دعوت نشده است.
قدرتها و اقتصادهای نوظهور جهان در سال ۲۰۰۹ اقدام به تاسیس اتحادیهای سیاسی و اقتصادی برای همکاری بدون حضور قدرتهای غربی کردند که بریکس نام گرفت. چین و روسیه با قرار گرفتن در راس گروه بریکس به دنبال پایان بخشیدن به سلطه دلار و قدرت اقتصادی غرب در مراودات تجاری هستند. به مرور سایر کشورهای در حال توسعه نیز به عضویت در این نهاد اقتصادی علاقهمند شدند.
گروه بریکس نمادی از تمایل کشورهای پنج گانه عضو آن که چهار کشور آن یعنی چین، هند، برزیل و آفریقای جنوبی جزو اقتصادهای نوظهور محسوب می شوند برای مشارکت در مدیریت اقتصاد جهانی و رقابت در برابر گروه 7 است که از اقتصادهای برتر صنعتی بلوک غرب تشکیل شده است.
در این راستا روسیه خواهان آن است تا اعضای گروه بریکس به طور فعال در اصلاح نظام مالی و اقتصاد جهانی گام بردارند تا شرایط برای توسعه و رشد اقتصادی کشورهای درحال توسعه در محیطی عادلانه فراهم گردد. گروه بریکس از نظر جمعیتی بیش از ۴۰ درصد جمعیت جهان را شامل می شود و از 14 سال پیش و با هدف تقویت روابط تجاری و اقتصادی کشورهای درحال توسعه و همچنین ایجاد نهادهای موازی بین المللی همچون بانک های توسعه ای و نظام تجاری جدید شروع به کار کرده است.
بریکس ظرفیتهای بسیار مهمی برای توسعه پرشتاب اقتصادی و تبدیل شدن به قطب اثرگذار و تعیین کننده در اقتصاد بینالملل دارد. ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه پیشنهاد داده است که اعضای گروه بریکس به طور فعال در اصلاح نظام مالی و اقتصاد جهانی گام بردارند تا شرایط برای توسعه و رشد اقتصادی کشورهای درحال توسعه در محیطی عادلانه فراهم گردد.
نویسنده: سید رضا میرطاهر
116