ایران پرس: پس از اعتراضات گسترده مردم لیبی در محکومیت دیدار وزیر خارجه این کشور با همتای صهیونیستی وی، «عبدالحمید الدبیبه» نخست وزیر دولت وحدت ملی لیبی روز پنجشنبه بار دیگر بر حمایت این کشور از آرمان فلسطین و مبارزات مردم این کشور در برابر رژیم صهیونیستی تأکید کرد.

نخست وزیر لیبی با بیان اینکه ما مسئول هویت و اصول ملت لیبی هستیم، تصریح کرد: مسئولیت کامل کابینه با من است؛ صرف نظر از اشتباهاتی که در آن صورت گرفت،جانبداری کامل خود را از ملت فلسطین و آرمان عادلانه این کشور اعلام می‌کنیم. به صورت کامل مخالف هر گونه عادی‌سازی [روابط با رژیم صهیونیستی] هستیم.

 رسانه‌های اسرائیلی روز یکشنبه ۲۷ اوت از ملاقات محرمانه «ایلی کوهن»، وزیر امور خارجه تل آویو «نجلا المنقوش»وزیر خارجه لیبی در رم ایتالیا خبر دادند که در اولین گام با هدف گفت‌وگو در مورد روابط بین رژیم صهیونیستی و لیبی انجام شد. پس از افشای این دیدار توسط رسانه‌های صهیونیستی، تظاهرات زیادی در شهرهای لیبی در اعتراض به این امر به راه افتاد و تظاهرات کنندگان پرچم اسرائیل را آتش زدند و راه‌های چند شهر لیبی را بستند.

پس از این اعتراضات گسترده، الدبیبه روز دوشنبه فرمانی مبنی بر عزل رسمی «نجلا المنقوش» وزیر امور خارجه لیبی و ارجاع دادن وضعیت او به تحقیقات در خصوص این دیدار را صادر کرد. وزیر خارجه برکنارشده هم طبق گزارش‌های رسانه‌ای ابتدا به ترکیه و از آن جا هم به لندن  گریخته است.

تاکید نخست وزیر لیبی بر حمایت از آرمان فلسطین و مخالفت با عادی روابط با رژیم صهیونیستی نشان دهنده پشتیبانی گسترده مردم لیبی از فلسطینی ها از یک سو و دشمنی آشکار آنان با رژیم صهیونیستی است. بدین ترتیب هر گامی که در راستای عادی سازی روابط با اسرائیل برداشته شود همان گونه که تظاهرات اعتراضی مردم لیبی نشان داد با مخالفت شدید آنها مواجه خواهد شد.

تصور اینکه دیدار وزیر خارجه لیبی با همتای اسرائیلی وی بدون هماهنگی با مقامات بالاتر لیبی صورت گرفته باشد دور از ذهن است. لذا واکنش شدید مردم لیبی در این زمینه هشداری به دولتمردان ارشد این کشور از جمله الدیبیه است که هر گونه اقدامی برای ارتباط با رژیم صهیونیستی با مخالفت آنها مواجه خواهد شد.

تلاش رژیم صهیونیستی درزمینه عادی سازی روابط با لیبی در راستای طرح کلان دونالد ترامپ  رئیس جمهور وقت آمریکا موسوم به طرح آبراهام  برای عادی سازی روابط اسرائیل و کشورهای عربی صورت گرفته است. هر چند پس از کنار رفتن ترامپ طرح آبراهام عملا کم رنگ شده، اما تل آویو به صورت یکجانبه تلاش گسترده ای را برای تداوم روند عادی سازی روابط با کشورهای عربی در غرب آسیا، آفریقا  و حتی شرق آسیا صورت می دهد.

با این حال به دلیل سیاست ها و اقدامات ضد انسانی و جنایات گسترده رژیم صهیونیستی علیه فلسطینی ها و نیز تداوم شهرک سازی در کرانه باختری و قدس اشغالی موجی جهانی در ضدیت با این اقدامات غیرقانونی شکل گرفته است.در عین حال در قاره آفریقا موج بزرگی در مخالفت با اسرائیل شکل گرفته است.

نماد این امر اخراج هیات رژیم صهیونیستی از نشست اتحادیه آفریقا در آدیس‌آبابا و نیز قطعنامه این اتحادیه و درخواست از اعضای خود برای قطع روابط با رژیم صهیونیستی است. در این قطعنامه تصریح شده: «کشور‌های عضو نباید وضعیت غیرقانونی اسرائیل را که در فلسطین اشغالی و قلمرو‌های عربی و از جمله شرق شهر قدس (اشغالی) ایجاد و سبب ایجاد یک سیستم استعمارگرانه و نژادپرستانه شده است به رسمیت بشناسند.»

همچنین در این بیانیه از کشور‌های عضو خواسته شده تا تمامی تبادلات فرهنگی، علمی، تجاری و مستقیم و غیرمستقیم با اسرائیل را قطع نموده نمایند. این امر نشان می دهد که جنبشی بزرگ در آفریقا در راستای مخالفت با رژیم صهیونیستی به راه افتاده که نه تنها خواهان عدم به رسمیت شناختن اسرائیل است، بلکه خواستار قطع تمامی تبادلات فرهنگی، علمی، تجاری و مستقیم و غیرمستقیم با رژیم صهیونیستی است.

نویسنده: سید رضا میرطاهر

116