تحلیل؛

ایران پرس: «آمادو عبدالرحمن» سخنگوی دولت نیجر در بیانیه‌ای اعلام کرد، این کشور توافقنامه نظامی با آمریکا را که به این کشور اجازه حضور نظامی در خاک نیجر را می‌داد، لغو کرده است.

سخنگوی دولت نیجر در بیانیه خود آورده است: دولت نیجر با در نظر گرفتن خواسته‌ها و منافع مردم و در راستای انجام مسئولیت های خود، تصمیم گرفت تا توافقنامه مربوط به حضور پرسنل نظامی آمریکا و کارمندان غیرنظامی وزارت دفاع این کشور در قلمرو نیجر را لغو و باطل کند. عبدالرحمن با بیان اینکه حضور نظامی آمریکا غیرقانونی و ناقض همه قوانین اساسی و دموکراتیک است، تاکید کرد که توافق لغو شده ناعادلانه بوده و در ۶ ژوئیه ۲۰۱۲ به صورت یکجانبه از سوی آمریکا تحمیل شد.

آمریکا حدود هزار نظامی را به بهانه مبارزه با سازمان های تروریستی،  در نیجر مستقر کرده بود. در پایان سال گذشته،  ( 2023 ) دولت نیجر قراردادهای همکاری نظامی با فرانسه را نیز لغو کرد و این کشور را مجبور به خروج نیروهای خود در تاریخ ۲۲ دسامبر  از نیجر کرد. در سال های اخیر کشورهای مستقل، ازجمله بسیاری از کشورهای آفریقایی رویکرد سیاسی خود در روابط با جهان خارج را تغییر داده اند و تلاش می کنند در تصمیم گیری های خود وابستگی به آمریکا و دولت های غربی را کاهش دهند. رهبران برخی کشورهای آفریقایی، تلاش می کنند  برای کاهش مداخلات و تنش آفرینی های دولت های غربی سطح روابط خود را با این کشورها کاهش دهند.

دولت‌های اروپایی سابقه طولانی در استعمار و دخالت درامور کشورهای آفریقایی را دارند و رویه دولت های مختلف آمریکا در سال های اخیر نیز با هدف دخالت و دسترسی به منابع غنی قاره آفریقا بوده است. قاره آفریقا، بر اساس ارزیابی های کارشناسان اقتصادی دارای منابع غنی زیرزمینی  است که برای کمپانی های غربی  اهمیت فراوانی دارد.   

آفریقا  96 درصد الماس، 90 درصد کروم ، 85 درصد پلاتین، همچنین حدود 30 درصد توریوم و اورانیوم جهان را در اختیار دارد. نیجر نزدیک به پنج درصد از عرضه جهانی اورانیوم را به خود اختصاص داده است. اورانیوم فلز رادیواکتیو است که انرژی هسته‌ای را تأمین می‌کند. به گزارش  اوراتوم، آژانس هسته‌ای اتحادیه اروپا، نیجر دومین تأمین‌کننده بزرگ اورانیوم طبیعی اتحادیه اروپا است و این کشور همچنین حدود ۱۵ درصد اورانیوم فرانسه را تأمین می‌کند.

آمریکا و دولت های اروپایی با هدف غارت منابع با ارزش معدنی قاره آفریقا در سال های اخیر همواره  در امور داخلی کشورهای این قاره ازجمله نیجریه، ساحل عاج، مالی،  نیجر و سومالی دخالت کرده اند که نتیجه این مداخله جویی ها  شکل گیری بحران های سیاسی و انسانی گسترده در این قاره بود. بخش عمده ای از تنش های داخلی، درکشورهای افریقایی نیز به علت سیاستهای استعماری دولت های اروپایی بود که تا سال های طولانی مدت ادامه پیدا کرد.  

اقدام دولت نیجر را به نوعی می توان،  تلاش برای  استقلال و خودداری از وابستگی به کشورهای غربی دانست  و هشداری برای آمریکا و حامیان اروپایی کاخ سفید که قاره آفریقا مانند گذشته حیاط خلوت آنها نیست. دولت های آفریقایی باتوجه به پیامدهای دخالت های آمریکا و دولت های غربی  علاقه ای به وابستگی بیشتر به این کشورها ندارند.

حضور چین و روسیه در قاره آفریقا، نیز در سال های گذشته با استقبال کشورهای آفریقایی مواجه شده و دولت های مستقل در این قاره با توجه به توانایی های این دو کشور در بخش اقتصاد از گسترش روابط با مسکو و پکن استقبال می کنند.پایان حضور نظامیان آمریکا در نیجر نشان می دهد، دولت های آفریقایی ترجیح می دهند برای ثبات و امنیت بیشتر کشورهای خود و مقابله با مداخله جویی و نفوذ غربی‌ها در این قاره  همچنین رشد اقتصادی سراغ گزینه های دیگری بروند و خود را وابسته به غرب نکنند.  

نویسنده: شاه ابراهیم

بیشتر بخوانید:

تحلیلی درخصوص تعطیلی سفارتخانه فرانسه در نیجر

جشن پایان حضور نظامی فرانسه در نیجر

 

تظاهرات مردم نیجر ضد حامیان سیاست‌های فرانسه در قاب تصویر

تظاهرات مردم نیجر ضد حامیان سیاست‌های امپریالیستی فرانسه