«سیدابراهیم رئیسی» رئیس جمهوری ایران روز چهارشنبه در دیدار سپهبد «ذاکر حسناف» وزیر دفاع جمهوری آذربایجان با بیان اینکه روابط تهران و باکو صرفا روابط مرسوم دوجانبه بین دیگر کشورها نیست، گفت: ایران و جمهوری آذربایجان نه تنها خویشاوند هستند، بلکه روابط موجود، رابطه عمیق دو ملت است که بر پایه عقیده و باور مردم دو کشور به مبانی دینی مشترک شکل گرفته و در طول تاریخ قوام یافته و استوار شده است.
«ذاکر حسناف» وزیر دفاع جمهوری آذربایجان نیز ملاقات و گفتگوهای خود با مقامات جمهوری اسلامی ایران را بسیار مفید، پرثمر و راهگشا برای آینده همکاریها توصیف کرد.
رئیس جمهور: آمادگی داریم توانمندیهای فنی و مهندسی خود را در اختیار برادران آذربایجانی قرار دهیم
در ماه های اخیر برخی مواضع و سخنان مقامات جمهوری آذربایجان ضد ایران که با تحریک رژیم صهیونیستی و آمریکا انجام شد، موجب بروز اختلاف و برخی تنش ها بین دو کشور شده بود.
در اوایل ماه سپتامبر 2021 جمهوریآذربایجان اقدام به برگزاری یک رزمایش مشترک با ترکیه و پاکستان کرد، دو هفته بعد، نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران نیز در منطقه مرزی با جمهوری آذربایجان مستقر شد و یک رزمایش گسترده برگزار کرد.
با وجود این، پس از یک دوره محدود از تنش و اختلاف، هر دو دولت برلزوم حل اختلافات و بهبود روابط ایران و ج آذربایجان به عنوان دو کشور همسایه تاکید کردند. نمونه آن، دیدار رئیسان جمهوری ایران و ج آذربایجان در 28 نوامبر 2021 در پایتخت ترکمنستان بود که در آن بر حفظ روابط دوستانه و برادرانه دو کشور تاکید شد.
پس از این دیدار، قرارداد انتقال گاز ترکمنستان به ج آذربایجان از طریق ایران به امضا رسید. بر اساس این قرارداد،ایران 1/5 تا 2 میلیارد مترمکعب گاز را از ترکمنستان در سرخس تحویل میگیرد و همین میزان را نیز در مرز آستارا به جمهوری خودمختار نخجوان تحویل میدهد.
ایران و جمهوری آذربایجان از کشورهای پیشرو در زمینه منابع انرژی محسوب می شوند و از پتانسیل خوبی برای افزایش سطح همکاری در بازار منطقهای و جهانی انرژی برخوردارند؛ دوطرف در سالهای گذشته سیاست مشابهی را در بازار نفت، دنبال کردهاند.
گردش تجاری ایران و جمهوری آذربایجان نیز در 11 ماه سال گذشته میلادی نسبت به یک سال قبل از آن، 30 درصد و میزان حمل و نقل جاده ای نیز 62/5 درصد افزایش یافته است.
علاوه براین، ایران و جمهوری آذربایجان هر دو در سازمان همکاری اقتصادی (اکو) و سازمان همکاری اسلامی عضویت دارند که در پیشبرد منافع و اهداف منطقه ای دو کشورمهم است.
شرایط منطقه غرب آسیا و قفقاز به دلیل برخی بحران ها، اختلافات و به ویژه دخالت های خارجی زمینه را برای حضور تروریست ها و همچنین توطئه رژیم هایی که خواهان ثبات در منطقه نیستند و اهداف سیاسی و اقتصادی خود را دنبال می کنند، فراهم کرده است.
رژیم صهیونیستی و آمریکا از جمله طرف هایی محسوب می شوند که همواره سعی کرده اند تا با دامن زدن به برخی اختلافات و بحران سازی، مانع از همگرایی کشورهای اسلامی و برقراری ثبات در منطقه شوند. بر همین اساس، همکاری دفاعی و امنیتی دو کشور ایران و جمهوری آذربایجان برای مقابله با تروریسم و عوامل بی ثباتی در مرزهای مشترک و منطقه مهم ارزیابی می شود.
رئیس جمهوری اسلامی ایران نیز در دیدار وزیر دفاع جمهوری آذربایجان با تاکید بر اینکه قدرت ایران در منطقه امنیتساز است، تصریح کرد: "حضور نیروهای تکفیری و داعشی در هیچ کجا به نفع مردم منطقه نیست؛ این گروهکها دستساخته آمریکاییها و صهیونیستها هستند و در هر کجا که حضور داشتند اعمال جنایتکارانه انجام دادهاند."
واقعیت اینست که عوامل پیونددهنده همچون همسایگی، اشتراکات مذهبی و تاریخی، مرزهای مشترک دریایی و زمینی (حدود 750 کیلومتر)، تجانس جمعیتی و منافع مشترک اقتصادی و امنیتی، ایجاب می کند ایران و جمهوری آذربایجان به عنوان دو کشورهمسایه در روابط دو جانبه و منطقه ای، همکاری و هماهنگی نزدیک داشته باشند که هم متضمن منافع دو کشور و هم از مولفه های امنیت و ثبات در منطقه است.
نویسنده: حسن عقیقی سلماسی
117
بیشتر بخوانید:
ایران و جمهوری آذربایجان در مسیر توسعه همکاریهای دفاعی و امنیتی
عزم ایران و جمهوری آذربایجان برای توسعه همکاریهای نظامی