وزرای دفاع آلمان، فرانسه، بریتانیا، ایتالیا و لهستان در نشست ورشو کوشیدند از هرگونه تقابلی با برنامه های ترامپ برای افزایش بودجه نظامی اعضای ناتو و پایان دادن به جنگ اوکراین خودداری کنند.
آنها در عین حال خواسته های خود را با ادبیاتی دیپلماتیک مطرح کردند. ادبیاتی که نشان دهنده چالشهای پیش روی اروپا و آمریکا و نگرانیهای دولتهای اروپایی از رویکردهای برتری جویانه آمریکای ترامپ است.
«بوریس پیستوریوس» وزیر دفاع آلمان در کنفرانس خبری پس از این نشست گفت: "همه آنها از برقراری صلحی عادلانه میان روسیه و اوکراین حمایت میکنند، اما صلحی که کییف بتواند در آن درباره سرنوشت خود تصمیمگیری کند."
به نوشته آسوشیتدپرس، اروپاییها نگران هستند که ترامپ، اوکراین را به مصالحهای غیرقابل قبول وادار کند. آمریکا بزرگترین کمک کننده نظامی و مالی به اوکراین در سه سال گذشته بوده است.
اکنون ترامپ خواستار پایان دادن به جنگ اوکراین است. این در حالی است که 18 درصد خاک روسیه در تصرف روسیه است. ترامپ در جدیدترین موضع گیری درباره جنگ اوکراین ضمن ابراز امیدواری نسبت به پایان جنگ اوکراین پس از مراسم تحلیف خود، گفت: "این کشور جنگزده اروپایی در حال «نابودی» است، اما دولت اوکراین و دولتهای اروپایی انتظار دارند در یک نقطه برتری و یا متوازن پای میز مذاکره صلح با روسیه بنشینند ولی اکنون چنین شرایطی حاکم نیست."
«مایکل والتز» مشاور امنیت ملی ترامپ در مصاحبهای به «ایبیسی» نیوز گفت: "همه میدانند که این درگیری باید به نحوی دیپلماتیک پایان یابد. فکر نمیکنم واقعبینانه باشد که بگوییم ما تکتک روسها را از هر وجب خاک اوکراین بیرون خواهیم کرد؛ حتی کریمه. ترامپ این واقعیت را پذیرفته است و من فکر میکنم که این یک گام بزرگ رو به جلو بوده است که تمام جهان این واقعیت را تصدیق میکند."
در واقع جنگ اوکراین برای هیچ بوده است. اوکراین برنامه عضویت در ناتو را داشت و همین موضوع بهانه ای برای روسیه در حمله به اوکراین برای توقف توسعه ناتو بود.
اکنون آمریکا حتی حاضر به دادن وعده عضویت در ناتو به اوکراین نیست. اروپائیها می دانند بدون آمریکا نمی توانند تغییری در جنک اوکراین ایجاد کنند. دولت اوکراین و دولتهای اروپایی اکنون به جز ابراز نگرانی چاره ای جز نگاه کردن به برنامه های ترامپ برای پایان جنگ اوکراین ندارند.
در خصوص افزایش بودجه نظامی ناتو نیز به نظر نمی رسد، اروپائیها به جز چند کشور محدود در این شرایط رکود اقتصادی توان افزایش بودجه نظامی را داشته باشند.
«گیدو کروستو» وزیر دفاع ایتالیا در کنفرانس خبری پایان نشست ورشو گفت: "دولت کشورش لزوم افزایش هزینههای نظامی را درک میکند، اما در عین حال باید به دنبال احیای اقتصادی نیز باشد."
«سباستین لکورنو» وزیر دفاع فرانسه نیز گفت: "افزایش هزینههای امنیتی نباید صرفا به مقاصد نظامی اختصاص یابد و باید برای حفاظت از جامعه در مقابل حملات سایبری، تروریسم و دیگر تهدیدهای غیرنظامی نیز صرف شود."
«رالف استگنر» عضو حزب سوسیال دموکرات آلمان پس از انتشار درخواست ترامپ مبنی بر افزایش بودجه نظامی اعضای ناتو در فیسبوک نوشت: "اظهار نظر ترامپ توهمی و کاملا دیوانهوار است. این منابع از کجا قرار است تامین شوند؟ ما فقر، تخریبها و آسیبهای زیست محیطی، جنگهای داخلی، مهاجرت و منابع بسیار کمی برای مبارزه با این موضوع داریم."
اظهارات دیپلماتیک مقامات سیاسی و نظامی اروپا چالشهای پیش روی آمریکا و اروپا را پر نمی کند. پایان جنگ اوکراین نقطه آغاز جدید اختلافات اروپا و آمریکا است.
پس از پایان جنگ اوکراین چگونگی روابط با روسیه و سرنوشت تحریم ها و معماری جدیدی از چتر امنیتی ناتو بر اروپا با توجه به درخواست ترامپ برای افزایش بودجه نظامی ناتو اختلافات پیش روی آمریکا و اروپا است.
نویسنده: مرتضی مکی
117