«محمد اشرف غنی» درباره مذاکرات آمریکا و طالبان در دوحه قطر گفت، نگران توافق پنهانی این گروه وکاخ سفید درباره آینده افغانستان است.
هفت دور مذاکرات بین نمایندگان آمریکا و گروه طالبان در قطر برگزار شد اما تاکنون این مذاکرات دستاوردی برای مردم افغانستان نداشته است.
رییس جمهوری افغانستان در عین حال گفت، توافق نهایی صلح با گروه طالبان را تنها پس از برگزاری انتخابات و در چارچوب نظام جمهوری در این کشور امکانپذیر میداند.قرار است انتخابات ریاست جمهوری افغانستان، 28 سپتامبر 2019 برگزار شود.
ابراز نگرانی رئیس جمهوری افغانستان از احتمال توافق پنهانی آمریکا و طالبان به سیاست کاخ سفید در عدم انتشار جزییاتی از هفت دور گفتگو با این گروه در رسانه ها و یا ارائه گزارشی به دولت کابل ارتباط دارد که در بیش از یکسال گذشته همواره این سیاست واشنگتن مورد انتقاد بوده است.
اگر چه چند ماه پیش برخی رسانه های افغانستان دیدار زلمای خلیلزاد با رئیس جمهوری افغانستان در آوریل 2019 را با هدف ارائه گزارشی از محورها و جزییات گفتگو با گروه طالبان اعلام کردند اما موضع تازه اشرف غنی نشان می دهد این گزارش دربرگیرنده اطلاعات اصلی درباره این مذاکرات نبوده است
به خصوص آنکه در چندماه اخیر دراخبار منتشر شده از گفتگوهای آمریکا و طالبان طرح مرموزانه تشکیل دولت موقت در افغانستان خشم و اعتراض دولت و گروههای سیاسی این کشور از سناریوهای خطرناک کاخ سفید در قبال کابل را به اوج خود رساند.
«وحید مژده» کارشناس مسائل سیاسی به خبرگزاری جمهور افغانستان گفته است؛
پیشنهاد تشکیل دولت موقت در افغانستان را خلیلزاد به طالبان ارائه کرده و وی از این گروه خواسته تا فهرست نمایندگان خود برای حضور در دولت موقت را به آمریکا تحویل دهد.
البته طرح خطرناک آمریکا مبنی بر تشکیل دولت موقت پس از افشا شدن آن و اظهارات روشنگرانه حمدالله محب مشاور امنیت ملی افغانستان متوقف شد و مقامات کاخ سفید مجبور به کنار گذاشتن این طرح شدند.
برغم آنکه بزرگترین تهدید ناشی از گفتگوهای آمریکا و طالبان یعنی تشکیل دولت موقت در افغانستان کنار رفته است اما همچنان این نگرانی در بین مردم و دولت این کشور وجود دارد که کاخ سفید در توافقی پنهانی با این گروه بیش از گذشته منافع و امنیت ملی افغانستان را به مخاطره اندازد.
سخنان اشرف غنی در ابراز نگرانی ازگفتگوهای طالبان و آمریکا و احتمال توافق پنهانی آنان به مسئله پیشرفت در مذاکرات آنان ارتباط دارد که به تازگی پس از پایان دور هفتم مذاکرات آنان در قطر،برخی مقامات طالبان از این پیشرفت خبر دادند.
از نظر دولت افغانستان هر گونه پیشرفت در مذاکرات آمریکا و طالبان،نشانه ای از معامله کاخ سفید با این گروه بر سر منافع ملی آن کشور است که می تواند پیامدهای جبران ناپذیری برای مردم افغانستان به دنبال داشته باشد.
به همین دلیل است که رئیس مجلس سنای افغانستان چندی پیش با اشاره به برنامه های خطرناک آمریکا خواستاراتخاذ سیاست واحدی از سوی دولت ،مردم و گروه های سیاسی درباره صلح با طالبان شد.
این گمانه مطرح است که چنانچه وضعیت کنونی در دولت و احزاب افغانستان در پیگیری جداگانه مسئله صلح با طالبان ادامه پیدا کند،موضوع خاتمه جنگ و برقراری آتش بس دائمی در این کشور بیش از گذشته پیچیده و دشوار خواهد شد.118
نویسنده: محمدرضا عسگری
بیشتر بخوانید:
تاکید « اشرف غنی » بر مذاکره مستقیم با گروه طالبان بدون پیش شرط/ تحلیل