«عبدالله عبدالله» گفت، از زمان یورش امریکا به افغانستان از سال 2001 تاکنون، کشت خشخاش و تولید مواد مخدر در این کشور بیش از 90 درصد افزایش یافته است.
رئیس اجرایی دولت وحدت ملی افغانستان افزود، مبارزه با مواد مخدر در این کشور تاکنون مؤثر نبوده وهیچ کمکی به کاهش و جلوگیری از این پدیده خانمانسوز نشده است.
موضوع افزایش اراضی تحت کشت خشخاش و تولید مواد مخدر درافغانستان از جمله مهمترین نگرانی هایی است که در بیش از یک دهه گذشته جامعه این کشوربا آن روبرو بوده است.
آمارهای منتشر شده توسط نهادهای داخلی افغانستان و برخی سازمان های بین المللی نشان می دهد که کشت خشخاش و تولید مواد مخدر در این کشور پس از اشغال افغانستان توسط آمریکا و ناتو از سال 2001 تاکنون دستکم 4 برابر افزایش یافته است.
«وحید مژده» کارشناس مسائل سیاسی در افغانستان در این زمینه گفت:
"یکی از اهداف امریکا از حضور نظامی در افغانستان گسترش تولید مواد مخدر در این کشور است که این امر باعث شده شمار معتادان در این کشور روز به روز افزایش یابد که این میزان به بیش از سه میلیون و پانصد هزار نفر رسیده است."
دفتر مبارزه با مواد مخدر و جرم سازمان ملل در سال 2017 اعلام کرد: تولید مواد مخدر در افغانستان در مقایسه با سال ۲۰۱۶، ۸۷ درصد افزایش یافته است که این گزارش حاکی از وعده های دروغ امریکا و ناتو برای مقابله با مواد مخدر در آن کشور است.
یکی از شعارهای کشورهای غربی به رهبری آمریکا در افغانستان، مبارزه با تولید مواد مخدر و ترانزیت آن به دیگر مناطق جهان از این کشور بوده است که در عمل نه تنها چنین وعده دروغی محقق نشد بلکه کشت خشخاش و تولید مواد مخدر هم به طرز نگران کننده ای در افغانستان افزایش پیدا کرده است.
در سال های اخیر گزارش هایی منتشر شد که نشان می داد در ترانزیت مواد مخدر از افغانستان به دیگر کشورها، نیروهای خارجی مستقر در این کشور نقش دارند و بخشی از هزینه های حضور نظامی آمریکا و ناتو در افغانستان از این طریق تامین می شود.
پایگاه اینترنتی «گلوبال ریسرچ» کانادا درسال گذشته درگزارشی درآمد سالانه آمریکا از قاچاق مواد مخدر درافغانستان را بالغ بر پنجاه ملیارد دلار اعلام کرد.
از نظر مقامات افغانستان، درآمدهای هنگفت آمریکا از ترانزیت مواد مخدر از این کشور به دیگر کشورها، ضمن آنکه موجب آسیب جدی به سیاست های دولت کابل در مقابله کشت خشخاش و تولید مواد مخدر می شود، می تواند موجب شکل گیری باندهای سازمان یافته قاچاق مواد مخدردر افغانستان بشود که این مسئله می تواند بر پیچیدگی روند مبارزه با مواد مخدر بیفزاید.
علاوه بر این باید توجه داشت که در چارچوب تداوم اقتصاد سنتی در افغانستان که عمدتا بر پایه کشت خشخاش است، زمینه برای تغییرکشت در این کشور و کشت های های جایگزین براساس شیوه های نوین در اقتصاد کشاورزی هم فراهم نشده است.
به نظرمیرسد بخشی از سیاست دولت افغانستان در مقابله با کشت خشخاش و تولید مواد مخدر علاوه بر رویکرد سلبی مبتنی بر برخوردهای قهری باید با شیوه های ایجابی از طریق ارائه کشت های جایگزین و تضمین خرید محصولات آنان با هدف ایجاد اطمینان برای حفظ درآمد کشاورزان دنبال بشود.
نویسنده: محمدرضا عسگری
140/116
بیشتر بخوانید:
مواد مخدر؛ منابع مالی حملات تروریستی در افغانستان
فروش مواد مخدر در افغانستان قانونی شد